[FOTO/VIDEO] Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kostrena – kruna proslave Dana općine

Autor: Nikola Cvjetović 07.12.2023

svecana_sjednica_opcine_kostrena_2023__6_

Nagradu za životno djelo dobio je Igor Stipanović za svekoliki doprinos društvenom i kulturnom životu Općine Kostrena, a učenicom generacije Osnovne škole Kostrena proglašena je Dora Datković, učenica 8.b razreda Osnovne škole Kostrena.

Na Svečanoj sjednici prikazan je film o Kostreni, o događajima i projektima koji su obilježili godinu, a koja će ostati upamćena kao godina velikih kapitalnih projekata kojima je Kostrena dostojno obilježila jubilej.

svecana_sjednica_opcine_kostrena_2023__5_

Kostrena - Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Kostrena je proslavila Dan Općine i blagdan svojeg zaštitnika Sv. Nikole te na najljepši način zaokružila obilježavanje 30 godina samostalnosti. Tom su prilikom dodijeljene zahvale i priznanja udrugama u povodu obljetnica i zaslužnim pojedincima koji su promicali ime i ugled Kostrene.

Na početku Svečane sjednice uzvanicima su se kratkim govorima obratili predsjednik Općinskog vijeća Dražen Soldan i općinski načelnik Dražen Vranić. U svojim su se govorima osvrnuli na povijest Općine i zahvalili suradnicima, zaslužnim mještanima, svojim prethodnicima i svima koji su pridonijeli samostalnosti i utrli put razvoju Kostrene, onakve kakve je danas – jedna od najrazvijenijih i najuspješnijih općina.

Na Svečanoj sjednici prikazan je film o Kostreni, o događajima i projektima koji su obilježili godinu, a koja će ostati upamćena kao godina velikih kapitalnih projekata kojima je Kostrena dostojno obilježila jubilej.

Kostreni su čestitali mnogi. Prigodne čestitarske govore održali su predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić te u ime gradonačelnika i načelnika gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić.

svecana_sjednica_opcine_kostrena_2023__4_

Sjednici su prisustvovali brojni uzvanici iz redova gradonačelnika i načelnika, a među njima i gosti iz pobratimljene Općine Selnica ob Dravi te Grada Petrinje s kojima Kostrena njeguje višegodišnje prijateljstvo.

Njima se ove godine pridružila i Općina Kupres, kraj koji je s Kostrenom povezao život. Potpisivanjem Sporazuma o suradnji i bratimljenju, tu će povezanost dodatno ojačati kao i sjećanje na kostrenskog branitelja Ivicu Opačka Paju, prvu žrtvu Domovinskog rata u Kupreškom kraju. Prije potpisa Sporazuma prisutnima se obratio načelnik Općine Kupres Zdravko Mioč: – Ovaj sporazum nije samo formalni dokument, već izjava naše namjere, da gradimo mostove među našim općinama, potičemo razmjenu ideja i podržavamo jedni druge u izazovima s kojima se suočavamo. Ovaj sporazum nije samo papir, on ima srce, srce koje kuca kroz želju za razumijevanjem, zajedničkim projektima i prijateljstvu, kroz kulturne razmjene, sportske i druge događaje.

VIDEO

Uz potpis Sporazuma, najsvečaniji dio večeri uobičajeno je bila dodjela nagrada i priznanja.

Nagradu za životno djelo dobio je Igor Stipanović za svekoliki doprinos društvenom i kulturnom životu Općine Kostrena. Autor je nekoliko knjiga u kojima bilježi nacionalnu pomorsku i brodarsku povijest, a osobito onu koja je vezna uz Kostrenu. Povodom obilježavanja 150. godišnjice Bratovštine sv. Nikole napisao je povijesnu knjigu sa zapisima i ispravama od osnutka Bratovštine 1869. pa do danas.

- Zahvalan sam što sam nominiran za ovu veliku nagradu i hvala svima koji su me nominirali. Zahvaljujem na priznanju, da sam dao doprinos kulturi Kostrene i povijesti našeg pomorstva, istaknuo je Igor Stipanović.

svecana_sjednica_opcine_kostrena_2023__11_

Zahvalnice i priznanja za svoje jubileje dobili su: Jedriličarski klub Galeb za 90 godina djelovanja, Športsko društvo lučica Podurinj, Športska udruga Lučica Stara voda, Klub podvodnih djelatnosti INA Kostrena i Športsko ribolovno društvo INA Kostrena za 30 godina djelovanja, Odbojkaški klub Kostrena, Stolnoteniski klub Kostrena i Udruga pomorskih kapetana Kostrene za 20 godina djelovanja, Udruga umirovljenika i starijih osoba Kostrene Penko i Udruga A.NA.NAS za 15 godina i Udruga Ekoregija Kostrena za 10 godina djelovanja.

Učenicom generacije Osnovne škole Kostrena proglašena je Dora Datković, učenica 8.b razreda Osnovne škole Kostrena.

U glazbenom dijelu Svečane sjednice nastupila je mlada kostrenska pjevačica Nina Abramović Dimec koja iza sebe ima brojne zapažene televizijske i festivalske nastupe.

pocket icon

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kostrena – kruna proslave Dana općine

Više sa portala torpedo.media ...