[FOTO/VIDEO] Otvoren novi stalni postav Muzejske zbirke Kastavštine

Autor: Marina Pauletić 25.01.2023

novi_stalni_postav_Muzejske_zbirke_Kastavstine__29_

Povijest Kastva i Kastavštine podijeljena je kroz tri tematske cjeline. Stalni postav obogaćen je i inovativnim multimedijskim sadržajem.

Kastav - Unutar zaštićene povijesne jezgre grada Kastva svečano je otvoren novi stalni postav muzejske zbirke Kastavštine Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Zbirku je službeno proglasio otvorenom župan Zlatko Komadina. „Vrijeme je učinilo svoje i trebalo je napraviti novi postav. Pored one u Lipi, zadovoljstvo mi je da se radi o još jednoj dislociranoj zbirci našeg Pomorskog i povijesnog muzeja. Svjedočimo jednoj krasnoj povijesnoj priči koja nas uči budućnosti“, istaknuo je župan zaželjevši toplu dobrodošlicu županima Istarske i Međimurske županije, Borisu Miletiću i Matiji Posavcu koji su, uz sve prethodne gradonačelnike Grada Kastva, svojim dolaskom uveličali ovo otvorenje.

U svom pozdravnom govoru gradonačelnik Matej Mostarac podsjetio je kako se nalazimo na mjestu gdje su pronađeni arheološki nalazi iz 9. stoljeća pr.n.e., mjesto gdje je Statut grada, tadašnji zakonik napisan još 1400. godine, gradu koji je na širem području današnje Istarske i Primorsko goranske županije prvi imao tabor i čitaonicu. Kako je kazao, nalazimo se na mjestu bogate povijesti koju ne smijemo zaboraviti čemu doprinosi ova muzejska zbirka.

novi_stalni_postav_Muzejske_zbirke_Kastavstine__31_

„Ovo je točka koja spaja naše dvije županije i za nas ima veliki simbolički značaj“, izjavio je župan Miletić prisjetivši se snažnih povijesnih i kulturoloških veza Istre i Kastavštine.

„Realizacija novog stalnog postava pravi je primjer kako uspješnom suradnjom, zajedničkom ljubavlju prema baštini i svješću o njenoj vrijednosti i razvojnom potencijalu, možemo uspješno doći do cilja“, izjavila je ravnateljica PPMHP muzeja Nikolina Radić Štivić zahvalivši svim suradnicima na projektu.

Ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Ministarstva kulture i medija Ana Škuderanja Crnokić dodala je kako je zbirka dobila jedan novi značaj i postaje mjestom susreta, dijeljenja i prezentacije povijesti i kulture življenja u Kastvu i Kastavštini.

novi_stalni_postav_Muzejske_zbirke_Kastavstine__21_

Povijest Kastva i Kastavštine podijeljena je kroz tri tematske cjeline. U prostoriji nazvanoj „Kako je nastao Kastav“ posjetitelje se upoznaje s nastankom prvotnog naselja i razvojem grada. Kulturno-prosvjetni život Kastavštine posvećen je školstvu u Kastvu, Kastavskim društvima i preporodnom periodu. Život na granici prikazuje podjelu Kastavštine nakon Prvog svjetskog rata, Kastavštinu u Drugom svjetskom ratu i patnju stanovništva u fašističkim i nacističkim logorima. Stalni postav obogaćen je i inovativnim multimedijskim sadržajem.

Prvotna ideja Kastavaca bila je osnivanje zbirke posvećene književniku Vladimiru Nazoru koji je vršio službu upravitelja Učiteljske škole u Kastvu do kraja Prvog svjetskog rata. Tada je započelo prikupljanju građe od stanovništva Kastavštine no ubrzo se uvidjelo da prvotna ideja, prikupljenom građom nadilazi temu. Građevinski radovi i radovi na opremanju izvodili su se tijekom 2021. i 2022. godine. Ukupan iznos investicije iznosi 171.800,00 eura, a financiralo ju je Ministarstvo kulture uz podršku Primorsko-goranske županije i Grada Kastva. Radi se o prvom značajnijem ulaganju u muzejsku zbirku Kastavštine od 1981. godine kada je zbirka po prvi put predstavljena javnosti.

novi_stalni_postav_Muzejske_zbirke_Kastavstine__24_

Autori nove muzeološke koncepcije su kustosi Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Marko Badurina, Vana Gović Marković, Tamara Mataija i Jasna Ujčić Grudenić. Izvedbeni projekt i način prezentacije posjetiteljima izradio je dizajner Sanjin Kunić sa suradnicima.

Povodom otvaranja novog stalnog postava, posjetitelji će moći besplatno razgledati muzej u srijedu, 25. siječnja od 13 do 18 sati, u četvrtak 26. siječnja od 13 do 18 sati i u petak 27. siječnja za Noć muzeja od 18 do 22 sata.

VIDEO

pocket icon

Otvoren novi stalni postav Muzejske zbirke Kastavštine

Više sa portala torpedo.media ...