[FOTO/VIDEO] Zazvonila prva zvona – Noćašnjim snježnim pohodom Žejanskih zvončara otvoreno peto godišnje doba

Autor: Nikola Cvjetović 06.01.2022

zejanski_zvoncari_2022_tri_kralja-18502

Po staroj užance, bolje da propade selo leh običaj, Žejanci su storili svoja tri kruga po selu, za svakog kralja po jedan i time označili početak pusnih nemotarij u našem kraju…

zejanski_zvoncari_2022_tri_kralja_1

Žejane – Žejanski zvončari svojom zvonjavom u pratnji bijelih pahulja otvorili su peto godišnje doba.

Iako nekada najveselije ‘godišnje doba’ ove godine se održava u malo izmijenjenim uvjetima odnosno još uvijek je u znaku korona situacije i aktualnih mjera. Iako se brojni ljubitelji pusta možda neće složiti, ali noćašnji pohod ‘po bijelom tepihu’ koji je prigušio skladne zvončarske korake i dodatno naglasio zvonjavu imao je dozu magičnosti u pustim, tihim i mirnim ulicama kroz Žejane.

VIDEO

No, po staroj užance, bolje da propade selo leh običaj, Žejanci su storili svoja tri kruga po selu, za svakog kralja po jedan i time označili početak pusnih nemotarij u našem kraju koje su kulminirale feštom u domu po povratku s obahajanja.

zejanski_zvoncari_2022_tri_kralja_2

Dizanje pusta na rasporedu je danas u 15 sati nakon čega se sva događanja sele u Mune, gdje će kulminacija biti u ponoć kada se tradicionalno diže Pust, a zvončari zvone po sele.

Onaj službeni početak Pusta za najveći dio Općine Matulji te liburnijskog područja i Kastavštine bit će 17. siječnja na Antonju.

pocket icon

Zazvonila prva zvona – Noćašnjim snježnim pohodom Žejanskih zvončara otvoreno peto godišnje doba

Više sa portala torpedo.media ...