Istraživanje kaže – glavne su nam brige inflacija i rast cijena

Autor: Sanja Tumara 13.05.2024

kupovina_trgovina_ilustracija Foto: ilustracija

Mjesečno raspolažemo s 1.035 eura, a najveći dio prihoda trošimo na hranu i piće, odjeću i obuću (113 eura) i kredite. Čak 83 % građana ističe da su poremećaji na tržištu i inflacija utjecali na povećanje mjesečne potrošnje u kućanstvu.

Rijeka – Inflacija i rast cijena vodeći su izazov za građane Hrvatske, pokazuju rezultati istraživanja MasterIndex koje je za Mastercard u ožujku ove godine provela agencija Improve. Ipak, većina ispitanika izvještava o stabilnoj ili poboljšanoj financijskoj situaciji u usporedbi s prošlom godinom pa se više troši primjerice na putovanja i restorane. Raste i broj onih koji očekuju bolje financijsko stanje u idućih godinu dana.

Istraživanje MasterIndex pokazalo je da ispitanici u prosjeku mjesečno raspolažu s 1.035 eura svih redovnih i dodatnih prihoda. Najveći dio prihoda se troši na hranu i piće (prosječno 234 eura mjesečno po ispitaniku), odjeću i obuću (113 eura), na kredite (86 eur) te na štednju i ulaganja (72 eur). Ostale kategorije potrošnje uključuju osobnu njegu, uređenje doma, prijevoz, te izlaske i kulturu, gdje se primjerice mjesečno troši oko 41 euro, dok se na edukaciju troši 25 eura. Ispitanici od 30 do 39 godina troše u prosjeku najviše.

Čak 83 % građana ističe da su poremećaji na tržištu i inflacija utjecali na povećanje mjesečne potrošnje u kućanstvu. Više se troši na prehrambene namirnice za pripremu kod kuće (68 %), a najveći je porast u odnosu na prošlu godinu vidljiv u kategorijama putovanja i restorana na koje sada više troši 45 % ispitanika. Veća potrošnja nego godinu dana ranije uočava se i za neke druge kategorije: namještaj, odjeća, kulturni događaji, dostava hrane, različiti gadgeti.

Građani su pronašli načine za uštedu kroz kupnju na akcijama (93 %) i usporedbu cijena (88 %). Istovremeno, 74 % smatra da nije vrijeme za veća ulaganja – npr. kupnju stana ili automobila.

S najviše novca raspolažu oni u dobnoj skupini od 40 do 49 godina (1.224 eura), a značajno manje (751 eura) imaju oni u dobi od 18 do 29 godina, pri čemu njih 13 % navodi da nemaju nikakva raspoloživa sredstva.

Vidljivi su i značajni pomaci u percepciji financijske situacije među Hrvatima u odnosu na prethodnu godinu. Dok 24 % ispitanika smatra da je njihova financijska situacija lošija nego prije godinu dana, što je za 10 postotnih bodova manje nego 2023., čak 34 % njih procjenjuje da im je financijska situacija bolja, što je povećanje od 7 postotnih bodova u odnosu na 2023.

Istraživanje također otkriva smanjenje pesimizma kada je riječ o budućnosti. Tek 15 % ispitanika očekuje pogoršanje svoje financijske situacije, što je pad u odnosu na prethodnu godinu. S druge strane, čak 35 % svih ispitanika očekuje poboljšanje svojih financija, a optimizam raste pogotovo među mlađom populacijom – među ispitanicima u dobi od 18 do 29 godina taj postotak raste na 44 %.

Inflacija i rast cijena i dalje su na vrhu liste briga građana Hrvatske s 58 % ispitanika koji to ističu kao glavni problem, iako je to za 6 postotnih bodova manje u odnosu na prošlu godinu. Rastući trend se primjećuje u područjima kriminala i korupcije, gdje svaka treća osoba (34 %) izražava zabrinutost, što je povećanje od čak 12 postotnih bodova u odnosu na 2023. godinu.

Građane također zabrinjavaju smanjenje životnog standarda, nemogućnost plaćanja vlastitih troškova, pad kvalitete zdravstvene zaštite, kao i teme poput imigrantskog vala i klimatskih promjena. Te teme zaokružuju gornju polovicu ljestvice najvećih briga.

U donjem dijelu ljestvice, između ostalog, navedeni su izazovi kao što su nedovoljno radne snage u ključnim sektorima poput turizma i zdravstva, demografski trendovi i pad kvalitete obrazovanja.

Online istraživanje MasterIndex je u Hrvatskoj u drugoj polovici ožujka 2024. za Mastercard provela agencija za istraživanje tržišta Improve, na uzorku od 1.016 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...