Izložba „Upoznajmo Frankopane“ koja gostuje u Čakovcu svečano otvorena u Starom gradu Zrinskih

Autor: Marina Pauletić 22.04.2023

frankopani_cakovec

Međimursku i Primorsko- goransku županiju povezuju upravo Frankopani i njihova povezanost s velikaškom obitelji Zrinski, gospodarima Međimurja i čakovečkog Starog grada.

Čakovec/Rijeka - U multimedijskoj dvorani Riznice Međimurja u Starom gradu Zrinskih u Čakovcu, u petak je otvorena izložba „Upoznajmo Frankopane“, a otvorenju su nazočila trojica župana – domaćin, međimurski župan Matija Posavec te primorsko-goranski Zlatko Komadina i istarski Boris Miletić.

Jedan je to od programa u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije, a postav „Upoznajmo Frankopane“, vezan uz povijesnu ostavštinu ove velikaške obitelji, predstavljaju Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Muzej Međimurja Čakovec te kao partner Međimurska županija. Međimursku i Primorsko- goransku županiju povezuju upravo Frankopani i njihova povezanost s velikaškom obitelji Zrinski, gospodarima Međimurja i čakovečkog Starog grada. Zahvaljujući vještim ženidbenim ugovorima, postale su dvije najmoćnije hrvatske obitelji.

O tome je kratko govorio i župan Posavec koji je istaknuo da „čuvanjem identiteta čuvamo svoju posebnost, ali i povijest svoje zemlje i ujedinjeni smo u različitosti“. „Ova izložba odvija se u obilježavanju 30 godina županije. Imamo toliko toga sto nas povezuje, ujedinjeni u Zrinskim i Frankopanima“, istaknuo je Posavec koji je i otvorio izložbu.

Župan Komadina izrazio je zadovoljstvo gostovanjem izložbe u Čakovcu. Drži da se tom suradnjom priča oko Zrinskih i Frankopana diže na nacionalnu razinu. „To što smo zajedno napravili treba valorizirati kroz turističku priču“, zaključio je Komadina. Miletić je naglasio da su tri županije – Međimurska, Primorsko-goranska i Istarska, motori razvoja Hrvatske i da se međusobno vesele svim uspjesima koje svaka županija postiže te dodao da treba držati do tradicije i povijesti. Rekao je i da Istarska županija nije imala Zrinske i Frankopane, ali da su imali partizane koji su, kazao je, 1945. donijeli odluku o pripajanju Istre Hrvatskoj.

Na otvorenju izložbe bila je i pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije, Sonja Šišić koja je kazala da je to prvi put da je izložba izašla iz granica županije. Dodala je da su kroz obnovu i izgradnju kaštela stvorili kulturno- turistički proizvod u PGŽ i da izložba postavljena u Čakovcu donosi priču o tom projektu.

Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini je poručila da je Međimurska županija puno novčanih sredstava uložila u obnovu starog grada Zrinskih i da su ponosni na svoju povijest i Zrinske. Zahvalivši PGŽ na ovoj izložbi, kazala je da je budućnost i Čakovca i Međimurske županije suradnja i s PGŽ i Gradom Rijekom.

Autorica postava je Rajna Miloš, autor kostima Juraj Zigman, a skulpture je izradio Siniša Majkus.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...