Međunarodna suradnja KUU Sklad: Vilharovim putem (Po Vilhajevoj poti)

Autor: Nikola Cvjetović 18.06.2024

Sklaad_Bakar-25498

Hrvatska tradicija odjekivala je u slovenskom kulturnom krajoliku.

Rijeka - Nastavljajući suradnju započetu projektom 'Slovenci koji su gradili hrvatsku kulturnu baštinu- Vilharovim putem' (Po Vilharjevoj poti), koja traje već preko dvije godine, Ženski zbor Sklad Bakar ponovo je gostovao u Pivki, koncertom u Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer. Zanimljivo je i poticajno kroz višegodišnje zajedničke programe oživjeti ime Franje Serafina Vilhara koji je u rodnom kraju ipak ostao u sjeni znamenitog oca, Miroslava Vilhara, ali upoznati i druga imena iz obitelji Vilhar i njihovo glazbeno djelovanje. Kroz ovaj projekt suradnje upoznali smo gđu. Marjetu Marinčič, nasljednicu familije Vilhar, koja je u Zagrebu pronašla originalni glasovir Franje Serafina Vilhara koji će se nakon restauracije dopremiti u Vilharov rodni kraj i tamo izložiti u zavičajnoj zbirci!

U očekivanju skore restauracije glasovira, događaj smo najavili na nastupu u Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer, gdje je Ženski zbor Sklad s direktoricom Turističnog zavoda Pivka, Janom Gržinič, predstavio projekt Vilharovim putem (Po Vihajevoj poti) prigodom Dana otvorenih vrata muzeja. Tom prilikom Sklad je izveo program Hrvatska glazbena razglednica, kojim je predstavio glazbenu baštinu različitih hrvatskih regija, a gledatelji su također imali priliku čuti skladbe iz poznate Španjolske suite, Emila Cossetta, odnosno španjolske narodne napjeve u njegovoj obradi, kao i zanimljivu obradu Libertanga, Astora Piazzolle.

Hrvatska tradicija odjekivala je u slovenskom kulturnom krajoliku koji nam je blizak i poznat. Naime, Pivška presihajočih jezera slična su bakarskom jezeru u mjestu Ponikve koje predstavlja jedinstveni krški fenomen pod nazivom „sad ga ima, sad ga nema jezero", koji je prilično rijedak ne samo u Hrvatskoj nego i šire. U Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer saznali smo više o tajanstvenom tijeku vode u krškom kraju uz objašnjenje kako nastaju povremena jezera te o specifičnostima iznimno raznolike flore i faune Pivske kotline. Upravo sličnosti i raznolikosti krškog krajolika Bakra i Pivke bit će predmet novog projekta koji je na pomolu.

Projekt 'Vilarovim putem' odvija se uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH, Ureda županije PGŽ i Grada Bakra. Njime produbljujemo i osnažujemo kulturne veze s našim dragim susjedima Slovencima, oslanjajući se na bogatu zajedničku povijest uz prepoznavanje suvremenih specifičnosti. Mrežu suradnje već u ovoj godini proširujemo pa će se uz KUU Sklad i TZ Pivka, u projekt uključiti i Ekomuzej Pivških presihajočih jezer i jedan od najboljih slovenskih zborova, muški zbor Pobratimja iz Nove Gorice (grada koji je u 2025. godini Europska prijestolnica kulture).

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...