Općina Fužine: Konferencija „Održiva budućnost kontinentalne i ruralne Hrvatske“

Autor: Marina Pauletić 23.04.2024

1_Opcina_Fuzine Foto: arhiva

Razvojni makroekonomski pokazatelji za kontinentalnu Hrvatsku pokazuju sporiji rast u usporedbi s obalnim područjima zemlje.

Fužine – Rasprava o ključnim pitanjima koja utječu na razvoj kontinentalnih i ruralnih područja Hrvatske glavni je cilj konferencije kojoj je domaćin Općina Fužine. U godini u kojoj obilježavaju 150 godina turizma, načelnik David Bregovac i Općina Fužine žele skrenuti pozornost na glavne preduvjete daljnjeg razvoja.

U četvrtak, 25. travnja u Domu kulture Fužine na konferenciji pod nazivom „Održiva budućnost kontinentalne i ruralne Hrvatske“ čut će se i razmotriti temeljni preduvjeti za daljnji razvoj održivih strategija kontinentalnih i ruralnih područja naše zemlje.

Načelnik Bregovac istaknuo je da se „ne može govoriti o održivosti na razini države ako razvoj kontinenta stagnira, što se očituje kroz odlazak mladih koji napuštaju ruralne krajeve, mahom odlazeći u inozemstvo“. „Ravnomjernim razvojem sprječavamo disbalans između morskih destinacija i osiguravamo da nijedan dio zajednice ne bude zapostavljen. Sigurno želimo izbjeći prosvjede, kao one u Španjolskoj, protiv prekomjernog turizma“, poručio je prvi čovjek Fužina. Dodao je da razvojem kontinenta i ruralnih krajeva smanjujemo pritisak na glavna morska i gradska središta, kao i da zahvaljujući dostignutoj razini mobilnosti i razvoju tehnologija, mladima nije nezamislivo, primjerice, raditi u Zagrebu, a živjeti u Gorskom kotaru, Slavoniji, Međimurju ili Lici. Ključ za takav scenarij leži u stvaranju ekonomskih i gospodarskih preduvjeta za njegovu realizaciju.

Razvojni makroekonomski pokazatelji za kontinentalnu Hrvatsku pokazuju sporiji rast u usporedbi s obalnim područjima zemlje, a gospodarstvo karakterizira manja raznolikost sektora i veća ovisnost o tradicionalnim industrijama poput poljoprivrede i šumarstva.

Što se tiče goranskog kraja, koji je primarno ruralno, planinsko područje, nedostaje konkretan akcijski plan za Zakon o brdsko-planinskim područjima, što bi značajno doprinijelo novim razvojnim mogućnostima. „Cilj nam je da resorne institucije na nacionalnoj i županijskoj razini ozbiljnije pristupe ulaganjima, sistemskim i projektnim, što će biti dodatan poticaj investitorima i signal mladim ljudima da se odluče vratiti u svoj kraj.“, kazao je Bregovac.

Konferencija „Održiva budućnost kontinentalne i ruralne Hrvatske“ bit će prilika za razmjenu mišljenja i pogleda relevantnih sugovornika kroz panel rasprave, s ciljem razmatranja ekonomskih, društvenih, demografskih i kulturoloških aspekata koji utječu na razvoj hrvatske unutrašnjosti i ruralnih područja.

Program konferencije usmjeren je na dva ključna panela: “Budućnost kontinentalne Hrvatske - gospodarstvo, investicije, turizam, pametna sela” i “Održiva revitalizacija: Demografija, radna snaga i ruralna budućnost Hrvatske.” Na konferenciji će, uz načelnika Bregovca, sudjelovati Matija Posavec, župan Međimurske županije; Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko-goranske županije; Vedran Kružić, ravnatelj Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije; Ratimira Ajduk, načelnica Sektora za demografiju i migracije; Josip Brozović, načelnik Općine Mrkopalj; Bojana Petrić, načelnica Općine Donji Vidovec; Marin Majnarić, direktor Pilane Vrata; i dr. sc. Gordana Nikolić, dekanica Veleučilišta PAR.

Domaćini konferencije, Općina Fužine i načelnik Bregovac, ističu važnost ravnomjernog razvoja, demografske obnove, održivosti, socijalne inkluzivnosti i razvoja standarda življenja u ruralnom, planinskom području, usmjerenog na razvoj strategija koje potiču cjelogodišnji turizam.

Sve informacije o konferenciji i prijave za sudjelovanje mogu se izvršiti putem linka Konferencija "Održiva budućnost kontinentalne i ruralne Hrvatske?".

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...