Otvorenje izložbe Hommage Kloviću

Autor: Mia Mohorić 10.07.2024

Pozivnica_Homage_Klovicu_Grizanev_2024_B

Grižane - Izložbu organizira Atelje Yellow time iz Rijeke u suorganizaciji s Vinodolskom općinom i Turističkom zajednicom Općine Vinodolska općina.

Otvorenje izložbe je u petak, 12. srpnja u 19 sati u Kući Klović, Grižane. Izložba ostaje otvorena do kraja kolovoza i može se razgledati srijedom i petkom od 12 do 20 sati i nedjeljom od 8 do 16 sati.

Izložba je međunarodnog karaktera jer na njoj sudjeluje četerdeseti jedan autor iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske, Rumunjske, Austrije, Italije, Slovenije, Sjeverne Makedonije. Inicijator izložbe i voditelj Ateljea Yellow time je Borislav Božić prof.

Dubravka__Kanjski__Mysteries_of_the_Fourth_Dimension__1___Hrvatska

Ovo je posveta, kao i nekoliko prethodno organiziranih izložbi miniformata, Jurju Juliju Kloviću, renesansnom geniju umjetnosti minijature iz naših krajeva. Klović je rodom iz maloga mjestašca Grižana smještenoga u prostoru Vinodolske općine u Primorsko-goranskoj županiji. Ma koliko Grižane u stvarnosti bile malo mjesto, iznjedrilo je velikana, iznjedrilo je umjetnika svjetskoga glasa koji je svu svoju genijalnost sapinjao u malom formatu. U tome i jest njegova veličina i snaga i zato mu se već nekoliko stoljeća klanjaju i posvećuju umjetnici cijeloga svijeta. I ova izložba posveta je tom duhu, toj veličini, umjetniku koji je rođen i odrastao u vinodolskoj kotlini i ima važne odrednice. Prva je stalno i kontinuirano aktualiziranje imena Klovića kao umjetničke veličine podrijetlom iz ovih krajeva, a druga da se ime ovoga velikana spominje i širi u svim točkama i miljeima umjetnika koji sudjeluju u izložbama posvećenim Kloviću.


Kuća Klović, kuća posvećena ovom velikanu minijature, svojevrsni je umjetnički, kulturni i duhovni orijentir za umjetnike koji rade mali format. Nju pohode afirmirani umjetnici sa svojom umjetničkom mišlju, sa svojim umjetničkim radovima pa tako ovom izložbom povezuje različite umjetničke, povijesne, kulturne, duhovne i svake druge i točke i ishodišta umjetnika izlagača i samoga Klovića i njegovih Grižana. Opsegom je ova izložba mali projekt, ali po sudionicima i idejnim namjerama ona je kulturna misija znatno širega dometa i od Klovićevih Grižana i od Primorsko-goranske županije.

Josip_Mijic,_Hrvatska
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...