Predstavljena nova demografska mjera: Primorsko-goranska županija sufinancirat će obnovu stanova za društveno dostupan najam mladim obiteljima

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 07.11.2022

pgz_pres_braut

Pravo podnošenja prijave imaju jedinice lokalne samouprave s područja Gorskog kotara i otoka Primorsko-goranske županije, kao demografski najugroženiji dijelovi županije, a sufinancirat će se adaptacija ili sanacija postojećih stanova koji nisu u funkciji do iznosa od 300.000,00 kn.

Rijeka - Primorsko-goranska županija raspisala je javni poziv vrijedan milijun kuna za sufinanciranje obnove stanova u vlasništvu gradova i općina na području županije koji će se potom davati u dugoročni, društveno dostupan najam mladim obiteljima.

Demografsku mjeru poticajnog stanovanja u 2022. godini predstavila je resorna pročelnica Dragica Marač na redovitoj konferenciji za novinare rekavši kako je cilj zadržati mlade obitelji u Primorsko-goranskoj županiji rješavanjem njihovog stambenog pitanja.

Pravo podnošenja prijave imaju jedinice lokalne samouprave s područja Gorskog kotara i otoka Primorsko-goranske županije, kao demografski najugroženiji dijelovi županije, a sufinancirat će se adaptacija ili sanacija postojećih stanova koji nisu u funkciji do iznosa od 300.000,00 kn. Nakon stavljanja u funkciju, jedinica lokalne samouprave raspisat će natječaj i dodijeliti stanove mladim obiteljima, roditeljima do navršene 45. godine života, po cijeni najma koji ne može iznositi više od dva eura po kvadratu mjesečno.

Natječaj je otvoren do 25. studenog. Radovi na adaptaciji moraju se provesti najkasnije do 30. lipnja 2023. godine što znači da bi prve mlade obitelji u svoje nove domove mogli useliti iduće ljeto, rekla je pročelnica i dodala da se mjera temelji na analizi demografskih pokazatelja PGŽ-a, a za provedbu u sljedećoj godinu predviđen je jednaki iznos ovogodišnjem, dok je za narednu godinu planiran dvostruko veći.

U nastavku press konferencije, zamjenik župana Vojko Braut izvijestio je kako je donesen prijedlog odluke o dodjeli potpora male vrijednosti poduzetnicima iz „Programa provedbe mjera ruralnog razvoja Primorsko-goranske županije“ za razvoj malog gospodarstva u 2022. godini. Korisnici mjera su mikro i mali poduzetnici te zadruge u 100% privatnom vlasništvu, a prihvatljivi troškovi su nabava opreme kao ulaganja u dugotrajnu imovinu i trošak izrade projektno-tehničke dokumentacije za pripremu investicijskog ulaganja. Ukupno je raspoređeno 962.017,33 kuna na 35 poduzetnika.

Zamjenik Braut podsjetio je kako je prvim rasporedom sredstava u veljači 2022. godine dodijeljeno 1,625 milijuna kuna za 68 poduzetnika, dok je drugi poziv posljedica srpanjskog rebalansa proračuna potaknut velikim interesom poduzetnika. Dana je i suglasnost Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ za nabavu laboratorijskog namještaja u iznosu od 1,7 milijun kuna čime je okončano obnavljanje zdravstveno-ekološkog laboratorija, a sukladno zakonskoj obvezi,

Primorsko-goranska županija nabavit će i eko-opremu županijskim lučkim upravama u 2022. godini u visini od 248.250,00 kuna. Radi se o eko kontejnerima za uljane krpe, stare akumulatore i sl.

Na novinarsko pitanje za komentar na posljednji javni istup županijske vijećnice Ive Rinčić, zamjenik župana Vojko Braut ocijenio je da se radi o populističkom i destruktivnom djelovanju bez traga odgovornosti koji bi svaki županijski vijećnik trebao imati.

Za primjer je naveo neizglasavanje prijedloga rebalansa proračuna na prošloj sjednici Županijske skupštine, za koji kaže, da je tehnički rebalans kojim su se trebala osigurati sredstva za okončanje županijskih projekata, npr. dovršetak sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci te rasporediti sredstva županijskim školskim i zdravstvenim ustanovama za povećane troškove grijanja i isplatu plaća liječnicima i djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu. Dodao je kako članovi Županijske skupštine ne mogu biti odvojeni od onoga što Županija radi i njezinih zakonskih obaveza i odgovornosti te biti fokusirani isključivo na svoju političku karijeru. Govoreći o demokratičnosti, podsjetio je da su vijećnici bili pozvani sudjelovati u nacrtu prijedloga proračuna, no od strane vijećnice Rinčić nije zabilježen niti jedan originalan prijedlog.

Po pitanju Mrtvaške, zamjenik Braut naveo je da se radilo o projektu iznimno bitnim za Mali Lošinj i Kvarnerske, ali i sjevernodalmatinske otoke. Ocijenio je da je zaustavljen aktivizmom pojedinih Ilovčana koje je podržavala vijećnica Rinčić te smatra nerazumnim da se Županijsku lučku upravu proziva za troškove koje su upravo oni prouzročili odugovlačenjem i miniranjem projekta. Što je posljedično, radi proteka vremena, rezultiralo raskidom ugovora od strane izvođača.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...