Lovranska osnovna škola postala "mobitel free zona"

Autor: Nikola Cvjetović 29.03.2023

Lovranska osnovna škola Viktora Cara Emina postala mobitel free zonaVeliki odmori služe za odmor učenika, izlazak na svježi zrak, druženje u blagovaonici uz obrok, ali i za razvijanje socijalnog ponašanja i empatije među učenicima.

- Srećom, roditelji naše škole pokazali su se kao suradnici i partneri te nas podržavaju u ovome, a i učenici su pokazali svoju zrelost i odgovornost. Uostalom, možemo se zapitati što ustvari djeca gube time što su dio dana u školi bez mobitela, zaključila je Erceg.

Lovran – Škola bez mobitela i učenici komuniciraju uživo, a ne putem aplikacija i društvenih mreže, u današnje vrijeme zvuči nemoguće, ali postoje iznimke koje potvrđuju ovu sjajnu priču. Naime, nakon razgovora s učenicima na Vijeću učenika osnovne škole Viktora Cara Emina, Učiteljsko vijeće je predložilo Odluku o zabrani korištenja mobitela i na nastavi i na odmorima, izuzev u obrazovne svrhe, a vijeće roditelja i Školski odbor jednoglasno su podržali i usvojili Odluku.

- Ovo je rezultat to dugotrajnog promišljanja zbog zabrinjavajuće statistike koja ukazuje na to da je čak 88% učenika svjedočilo nekom obliku nasilja na društvenim mrežama (Facebook, Instagram, Snapchat, Tik tok). Dugotrajna uporaba mobitela dovodi do tjeskobe, depresije, izolacije, a nažalost i u našoj Školi imamo slučaj hospitalizacija učenika kojima je jedan od važnih faktora narušavanje zdravlja bilo vezano uz korištenje mobitela i aktivnosti na društvenim mrežama. Voljela bih istaknuti da naglasak nije na „zabrani“ jer ova Odluka ide u smjeru edukacije, savjetovanja i prevencije te uspostavljanja odnosa povjerenja među učiteljima, učenicima i roditeljima, istaknula je ravnateljica škole Iva Erceg koja napominje kako su djeca razvojnoj dobi osnovnoškolskog uzrasta imaju sve manje aktivnosti koje razvijaju potrebu međusobne komunikacije čime su zakinuti za aktivnosti emocionalnog i socijalnog razvoja.

wp-content/uploads/2019/05/energetska-obnova-lovran-viktor-car-emin-skola-2.jpg

- Orijentirani su na ekran mobitela i teško se odvajaju od njega jer je to medij koji daje kratke, brze informacije, puno zvuka i boje, a to nije ono što im stvarnost nudi. Osim toga, prijeti im opasnost od razvijanja ovisnosti jer vrlo kratko mogu izdržati, a da ne pogledaju objave ili ne odigraju omiljenu im igricu. Veliki odmori služe za odmor učenika, izlazak na svježi zrak, druženje u blagovaonici uz obrok, ali i za razvijanje socijalnog ponašanja i empatije među učenicima. Petominutni odmori služe pripremi za nastavu te nema razloga da za to vrijeme budu na mobitelima. Ograničavanjem uporabe mobitela u školi donekle smanjujemo ukupno vrijeme učenike tijekom dana provedenih na internetu, dodala je Erceg.

Pred lovranskim učenicima je Dan škole koji će biti nenastavni integrirani dan baziran isključivo na edukaciji, usmjeravanju i tematskim radionicama o mobitelima, Cyberbullyingu i neprimjerenim sadržajima na društvenim mrežama i internetu.

- Pretpostavljamo da je najveća potreba roditelja da im djeca budu dostupna, međutim za vrijeme nastave oni su naša odgovornost, a osim toga učenicima je u pet ureda dostupan školski telefon koji mogu koristiti kad god im je to potrebno. Srećom, roditelji naše škole pokazali su se kao suradnici i partneri te nas podržavaju u ovome, a i učenici su pokazali svoju zrelost i odgovornost. Uostalom, možemo se zapitati što ustvari djeca gube time što su dio dana u školi bez mobitela, zaključila je Erceg.

Nakon ovog ohrabrujućeg lovranskog primjera na potezu su i ostale osnovne škole u našem kraju, ali i cijeloj državi. Na sadržaj i nasilje koje se širi po društvenim mrežama nisu imune ni ostale škole pa ostaje nada da će i ostali slijediti ovaj primjer te ograničiti korištenje mobitela u svojim prostorima i igralištima, a učenicima ponuditi druženje i odrastanje u 'stvarnom svijetu'.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...