Stiže Zakon o električnim romobilima: Ne smiju biti jači od 0,6 kW i brži od 25 km/h

Autor: Srđan Brajčić 30.03.2022

wp-content/uploads/2021/07/elektricni-romobil-ilustracija.jpg

"Kaciga će biti obavezna za sve, a smjet će se kretati biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, no, svi znamo da tih traka i staza nema svugdje. Ako iste ne postoje, moći će se kretati nogostupom", riječi su voditelja Službe za sigurnost cestovnog prometa pri Ministarstvu unutarnjih poslova.

Rijeka - Rijeka je bila prvi hrvatski grad koji je uveo uslugu najma Bolt električnih romobila i takva usluga i danas je prijevozni hit. Građanima Rijeke trenutno je na raspolaganju oko 200 romobila koji se nalaze na desetak najfrekventnijih lokacija, a postavlja se pitanje što će biti s ovom uslugom kad se usvoji zakon kojim će se regulirati vožnja električnim romobilima. Prema riječima Josipa Mataije, voditelja Službe za sigurnost cestovnog prometa pri Ministarstvu unutarnjih poslova, posljednjih godina sve veću popularnost dobili su električni romobili, pa su u proceduri i neke izmjene dopune zakona o sigurnosti prometa na cestama.

“Nadamo se da bi uskoro taj zakon trebao stupiti na snagu. Pojavila se nova kategorija vozila koje prije nije bilo, ne samo električni romobili, nego i segveje, monocikle i raznorazne naprave, koje je trebalo svrstati u određenu kategoriju vozila. Mi smo ih svrstali u osobna prijevozna sredstva. To su vozila koja ne smiju biti jača od 0,6 kW i ne smiju imati brzinu veću od 25 km/h. Za njih neće trebati vozačka dozvola. Za one koji mogu voziti većim brzinama, vozači će morati proći proces homologacije”, rekao je Mataija za HRT.

“Morali smo propisati pravila i odredbe tko može upravljati tim vozilima. Kaciga će biti obavezna za sve, a smjet će se kretati biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, no, svi znamo da tih traka i staza nema svugdje. Ako iste ne postoje, moći će se kretati nogostupom. Tu će morati biti vrlo oprezni i prilagoditi brzinu uvjetima te paziti na pješake. Ako na određenim dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta postoji promet u signalizaciji, uz suglasnost MUP-a, oni će se i na takvim manjim prometnicama moći kretati”, istaknuo je Mataija.

Dodaje kako s novim zakonom na romobilima, motociklima i mopedima više neće biti dozvoljeno prevoženje drugih osoba, pogotovo djece.

"Najčešće djecu prevoze sami roditelji. Oni bi trebali biti svjesni kolika je to opasnost. I na kratkim relacijama se događaju teške prometne nesreće", zaključuje.