Svi putevi vode do Petehovca

Autor: Sanja Tumara 27.07.2023

cinehill_petehovac-09856

Nakon motovunskog dijela, 25. izdanje festivala nastavlja se na novoj lokaciji u Gorskom kotaru na kojoj su, uz projekcije nezavisnih filmova, predviđeni umjetnički i glazbeni programi, pješačke ture, satovi joge i edukativne radionice o divljim životinjama.

Delnice - Nakon motovunskog dijela, 25. izdanje Cinehill festivala nastavlja se na novoj lokaciji u Gorskom kotaru na kojoj su, uz projekcije nezavisnih filmova, predviđeni umjetnički i glazbeni programi, pješačke ture, satovi joge i edukativne radionice o divljim životinjama. U Planinarskom centru Petehovac u Delnicama sinoć je novu lokaciju Cinehill festivala otvorio zamjenik župana Petar Mamula.

„Svečanim otvorenjem započeo je festival koji dugo čekamo i napokon smo ga dočekali. Dobro nam došao. Bit ćemo dobri domaćini, po čemu nas svi već poznaju. Planinski Centar Petehovac Delnice osvijetljen je tisućama lampica, pun brojnih sadržaja, ugodnih bala sijena, skrivenih kutaka i lounge zona. Dođite nam, najviši grad Hrvatske Vas čeka raširenih ruku. I mi i brdo filmova koje su divni ljudi pripremili. Hvala što ste nas prepoznali kao poželjnu lokaciju za uživanje i odmor“, kazala je gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić.

Zamjenica župana Marina Medarić tom je prilikom istaknula kako je ova lokacija na pola puta između Zagreba i Rijeke, naše zeleno srce Hrvatske:

“Ovo je vrlo zanimljiv kraj koji ima veliki potencijal i za očekivati je da će ovaj festival biti još jedna velika promocija za Gorski kotar. Uložili smo 86.000 € u ovogodišnji festival i nastojat ćemo da se festival nastavi. Primorsko-goranska županija uvijek će biti potpora ovakvom projektu i brendiranju Gorskog kotara.”

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov napomenula je kako postoji velik potencijal za razvoj turizma koji je vezan uz filmsku publiku:

“Imamo već nekoliko filmskih festivala po županiji koji su apsolutno motiv dolaska za one koji to prate i ta publika se u pravilu seli za festivalom. Sad ovim festivalom u Gorskom kotaru šaljemo poruku da postoji prekrasna priroda, vrhunski gastro i smještajni potencijali, imamo i kamp na 1300 metara, ljude vole boraviti u prirodi, vole boraviti u zelenom i može se pronaći po nešto za svakoga.”

Organizatori su već ranije najavili da će četiri dana goranskog užitka obilježiti atraktivan filmski program sastavljen od velikog broja nagrađenih filmova i festivalskih hitova, ambijentiranih u raznim dijelovima svijeta. Među njima su intrigantna bugarska drama Blagina pouka, kazahstanski film ceste za dobro raspoloženje Gorski luk, poetičan kanadski film o odrastanju Jezero Falcon i poljski Kruh i sol koji tematizira netrpeljivost prema migrantima. Festival će u subotu zatvoriti češki distopijski film Reset.

U bogatom glazbenom programu nastupit će i Miach, Djeca te bendovi 4head i Skupljači perja, kao i Filip Riđički i Mario Kovač u ulogama DJ-a, a posebna atrakcija bit će projekcija kultnog glazbenog filma The Rocky Horror Picture Show. Nizom raznih događanja ukazat će se na potrebu očuvanja okoliša i suživot s prirodom poput radionica o divljim životinjama, pješačkih tura i vježbanja joge.

Neće izostati ni vinsko-gastronomska događanja poput edukacije i degustacije „Vino i film – autohtone sorte Kvarnera i Cinehill festival vole se javno“ na kojoj će se 27. i 28. srpnja na Petehovcu predstaviti devet vina od autohtonih sorti vinove loze Kvarnera.

cinehill_petehovac_06
cinehill_petehovac_05
cinehill_petehovac_02
cinehill_petehovac_07
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...