SVIJET POVIJESNIH MOTOCIKALA Jubilarno okupljanje oldtimera od Rijeke do Rupe

Autor: Miroslav Krpan 10.06.2022

25__oldtimer_moto_rally_Rijeka_2022__najava__3_ Nezaobilazni matuljski đir (snimio M.Krpan)

Oldtimer klub Rijeka 1996 organizira međunarodni susret povijesnih motocikala 25.puta na dionici Rijeka-Preluk-Matulji-Lipa-Rupa

Rijeka – Mjesec dana poslije okupljanja povijesnih automobila, Oldtimer klub „Rijeka 1996“ pripremio je novu, jubilarnu 25.manifestaciju povijesnih vozila na dva kotača. Rijeka je tako domaćin već tradicionalnog Međunarodnog susreta „Oldtimer moto rallya Rijeka 2022.“, sportsko-turističkoj manifestaciji uvrštenoj u Kalendar Hrvatskog oldtimer saveza i boduje se za Prvenstvo HROS-a.

-Ove smo se godine ponovo vratili u uobičajeni ciklus organizacije odvojenih auto i moto oldtimer Rallyja, čime na uspješan način nastavljamo tradiciju začetu prije više od četvrt stoljeća. Lipanj je uobičajeni termin za susret izuzetnih primjeraka motocikala kakve susrećemo u muzejima, na prigodnim izložbama, privatnim zbirkama, a tek ponekad i u redovnoj vožnji. Okupljanje i verifikacija sudionika odvijat će se u subotu 11.lipnja od 8 sati u Morskom prascu na Kantridi, podno legendarnih stijena i nogometnog stadiona po čijem su se, tada pješčanom okružju, prije 80-tak godina vozile speedway utrke u okviru tadašnjeg talijanskog prvenstva. Od 10,30 sati s obližnjeg parkirališta startat će jubilarni riječki moto rally oldtimera i nastaviti vožnjom zadanim itinererom, dijelom legendarne prelučke staze do Matulja i tamošnjeg Amfiteatra podno Školske sportske dvorane – istakao je na susretu s novinarima u riječkom Turističkom informativnom centru Marino Radan, predsjednik OTK Rijeka 1996.

25__oldtimer_moto_rally_Rijeka_2022__najava__2_ Igor Barak ,Marino Radan i Eugenija Perić na susretu s novinarima (snimio M.Krpan)

Prolazak dijelom nekadašnje motociklističke staze sudionike će podsjetiti na dane održavanja Grand prix utrka za Prvenstvo svijeta, da bi u sklopu boravka u Matuljima, predavanjem znanog kroničara oktanskog sporta Matuljca Gorana Slavića, autora niza sadržaja i specijaliziranih knjiga o auto-moto sportu, saznali sve važno, a znakovito za povijest motociklizma u širim prostorima Kvarnera i zaleđa. Općina Matulji prigodnim će domjenkom, oko 11 sati dočekati sudionike manifestacije, uz izložbu motocikala, a potom na obližnjem igralištu do 13 sati izvođenjem ispita spretnosti i ispita točnosti, sadržajnih programa sportskog aspekta ovog susreta.

Uslijedit će nastavak vožnje do matuljskog Zdravstvenog centra i obližnjeg Motocentra Matušić, koji sudionike dočekuje prezentacijom svog prodajnog asortimana i probnim vožnjama za zainteresirane. Programom slijedi odlazak u Lipu i posjet Memorijalnom centru Lipa pamti, da bi oko 15,45 sati stigli u Rupu i Lovačku kuću Grabova križa gdje se upriličuje završno druženje, ručak i dodjela priznanja zaslužnim sudionicima.

-Očekujemo 60 do 70 motocikala iz cijele Hrvatske, a nadamo se dolasku Slovenaca i Talijana. Za sada najstarije prijavljeno vozilo je motocikl Moto Guzzi iz 1928.godine, više primjeraka bit će iz 30-tih godina prošlog stoljeća, a potom niz onih mlađih. Vjerujemo da će na svim pozicijama gdje se sudionici manifestacije zadržavaju, kao i mjestima kojima prolaze privući znakovitu pažnju mještana, gostiju, a posebno ljubitelja auto-moto industrije koju baštinimo kroz niz manifestacija, kojima smo ponovo vratili dušu i programski obogatili ovaj naš kraj – kazao je Igor Barak, voditelj Moto sekcije riječkog Oldtimer kluba, i sam vlasnik nekoliko raritetnih primjeraka povijesnih motocikala.

Podršku Grada Rijeke, koja se iskazuje kroz različite oblike od osnutka kluba, potvrdila je Eugenija Perić, savjetnica za programe gradskog Odjela za sport i tehničku kulturu, ističući značaj njegovanja tradicije i povijesnih vrijednosti promicanjem tehničke kulture i baštine, organiziranjem ovako značajnih susreta i kontinuitetom rada svih članova kluba. Moto rally oldtimera samo je dio aktivnosti godišnjeg programa rada OTK Rijeka 1996, izuzetno cijenjene članice Hrvatskog oldtimer saveza u okviru kojeg djeluju već 26 godina.

25__oldtimer_moto_rally_Rijeka_2022__najava__1_ 25. Oldtimer moto rally Rijeka 2022. -plakat (snimio M.Krpan)