U Gorskom kotaru se snima film o spašavanju njemačkog speleologa koji je 2014. ostao zarobljen u dubokoj alpskoj špilji

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 03.05.2022

filmski_set_gomirje1

Navedeno spašavanje, u kojem su sudjelovali i spašavatelji iz Hrvatske, najveće je i najskuplje špiljsko spašavanje ikad izvedeno.

filmski_set_gomirje2

Gomirje - Filmska ekipa od oko 150 osoba u Gomirju radi na ekranizaciji istinitog događaja iz 2014. godine kada je njemački speleolog ozlijeđen ostao zarobljen u jednoj od najopasnijih špilja Europe “Riesending”, u bavarskim Alpama na 1000 metara dubine. Navedeno spašavanje, u kojem su sudjelovali i spašavatelji iz Hrvatske, najveće je i najskuplje špiljsko spašavanje ikad izvedeno.

Filmsku ekipu u Hrvatsku je, kao servisna produkcija, doveo Blue Sky Adriatic, čiji glavni producent, Mario Žvan, radi s renomiranim međunarodnim produkcijama u Jadranskoj regiji i Africi već preko 20 godina, od reklamnih kampanja do velikih Hollywoodskih i europskih produkcija kao što su Tomb Raider, Lion king, Tribes of Europa.

Navode da su klijenti od više ponuđenih lokacija izabrali za najveći dio produkcije upravo lokacije u Primorsko goranskoj županiji, točnije Gorskom kotaru iz više estetskih i operativnih razloga: geografska i urbana raznolikost čini ju sve zanimljivijom stranim produkcijama – nudi stotine kvalitetnih i pristupačnih lokacija, još uvijek neiskorištenih na filmskom platnu, od planina, rijeka, mora, luka, plaža i otoka preko rimske, srednjovjekovne, barokne, socijalističke, industrijske i moderne arhitekture. Sve te lokacije dostupne su unutar pola sata vožnje, kao i infrastrukturno kvalitetno povezane. Unutar sata vožnje nalaze se i četiri zrakoplovne luke te nekoliko drugih, filmski također interesantnih država Slovenija, Italija, Austrija.

Iz Blue Sky-a ističu da su jako zadovoljni suradnjom s lokalnim vlastima i turističkim zajednicama koji su izuzetno pristupačni, operativni i zainteresirani za suradnju. Odlična ponuda i suradnja postoji i s ugostiteljima i hotelijerima, čija ponuda je iz godine u godinu na sve većoj razini, uz održavanje razumnih cijena. Konačno, ističu da su i glumci i produkcijski partneri, primarno Senator Films GmbH i Lotus Films GmbH, oduševljeni svime što PGŽ ima za ponuditi, a navedeno zadovoljstvo se naravno prelijeva i na atmosferu na cijelom filmskom setu.

Filmski set u Gomirju posjetio je i zamjenik župana Petar Mamula.

filmski_set_gomirje
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...