VIDEO Strčić: Bivša vlast je prodala tuđi teren, Općina Punat mora vratiti 2,3 milijuna kuna, bivši načelnik odbacuje odgovornost

Autor: Nikola Cvjetović 23.02.2022

punat-teren-press__2_

Dok aktualni načelnik upozorava na ogroman udar na općinski proračun, bivši načelnik Marinko Žic ističe da su ovakve situacije česte diljem Hrvatske jer RH nije uredno i nije na vrijeme upisivala svoje vlasništvo na nekretninama

punat-teren-press__3_ Daniel Strčić

Punat - Općina Punat našla se na meti Županijskog državnog odvjetništva Republike Hrvatske, zbog prodaje terena iz 2018. godine koji joj nije pripadao. Županijsko državno odvjetništvo potražuje od Općine Punat skoro 2,3 milijuna kuna, a u svom zahtjevu za nagodbom navodi kako je Općina otuđila atraktivno zemljište na području Buke koje je bilo u vlasništvu države i prodala ga za 2,292.323,52 kuna. Općina Punat ima 90 dana, po nagodbi s državom, da nadoknadi tu štetu, uz zakonsku zateznu kamatu od 5,49 posto godišnje.

U pitanju je građevinsko zemljište s pogledom na more, koje je prodano stranoj državljanki i naknadno preprodano te se već na njemu grade stambene jedinice.

“Nakon što je bivša vlast opustošila općinsku blagajnu i iza sebe ostavila kredite, jamstva i suglasnosti na kredite, ukupne vrijednosti 32 milijuna kuna, sada nam se još pojavljuju i ove, za općinu ogromne štete koje moramo podmiriti. U posljednjih osam mjeseci započeli smo s brojnim mjerama štednje i već smo vratili otprilike 2,5 milijuna kuna kredita i zajmova, a državi smo već nadoknadili štetu za još jedan sličan slučaj, vrijednosti 125 tisuća kuna. Gotovo je nevjerojatno da je bivša vlast prodavala takva zemljišta. Postavlja se pitanje zašto bi to netko napravio” upitao se sadašnji načelnik općine Punat Daniel Strčić i dodao kako općina traženih skoro 2,5 milijuna kuna (s kamatama) u ovom trenutku nema ni na svom žiro-računu, ni planirano u proračunu.

punat-teren-press__1_

Strčić: “Za taj novac mogli bi imati besplatne jaslice i vrtić za svu djecu u sljedećih osam godina”

Načelnik Strčić kaže i da ga žalosti što je tako velik iznos novca stavljen na teret Općine, upravo u trenutku kada nova vlast pokušava pokrenuti razvoj Punta i Stare Baške, štedi na troškovima i planira nove projekte. Izračunali su kako bi za toliki iznos, koliko moraju platiti državi, mještani Punta i Stare Baške mogli imati besplatne jaslice i vrtić za svu djecu u sljedećih osam godina, kako bi mogli isplaćivati božićnice umirovljenicima idućih 13 godina, kako su mogli sagraditi 80-ak novih vezova i dati ih svima koji čekaju svoj komunalni vez. Dodaje da su mogli, također, potpuno obnoviti i oživjeti zgradu stare škole u Staroj Baški, čak je i djelomično opremiti, a mogli su, primjerice, i izgraditi i potpuno komunalno opremiti i cestu duljine 450 metara…

“Dok preračunavamo štetu koju je bivša vlast ostavila svojim mještanima u nasljeđe, boli nas što smo sve mogli napraviti za taj novac. Ne razumijem zašto netko radi takvo što i zbog čega upropasti razvoj cijele općine i svih njenih mještana. Taman kad pomislimo da smo sve sanirali, iskoči neki novi kostur iz ormara. Zato bi, u najmanju ruku, svi koji su sudjelovali u ovome trebali i kazneno i moralno odgovarati, a vijećnici koji su u tome sudjelovali trebali bi mještankama i mještanima ponuditi svoje mandate na raspolaganje” zaključuje Strčić, koji je pritom najavio i prijave odgovornih za ovakvu situaciju.

Nažalost, čini se da ovo nije i posljednji ovakav slučaj s kojim će se Općina Punat morati uhvatiti u koštac.

“Pročešljao sam kompletnu dokumentaciju o prodajama zemljišta od 2013. godine do 2021. godine i po svemu sudeći čeka nas još ovakvih slučajeva vrijednosti oko 400 tisuća kuna u novcu. Odnosno moglo bi se dogoditi da, sa zamjenama, državi moramo vratiti zemljišta ukupne vrijednosti oko milijun kuna. Kada sve zbrojimo, dolazimo do iznosa od gotovo 15 posto ukupnog godišnjeg proračuna Općine – i to bez uključenih kredita i ostalih obveza koje smo naslijedili”, ističe Strčić.

Žic: “Republika Hrvatska nije uredno i nije na vrijeme upisivala svoje vlasništvo na nekretninama”

marinko-zic Marinko Žic

Za komentar smo zamolili i prozvanog bivšeg načelnika Općine Punat, Marinka Žica, koji najavljuje konferenciju za medije kako bi rasvijetlio okolnosti ove goruće teme.

„Odbacujem svaku odgovornost i štetu po proračun Općine Punat koju mi moj nasljednik na čelu Općine pripisuje. U navedenom slučaju nitko nije oštećen, nitko neće i ne može biti oštećen, a vjerujem da će Općina Punat, kao i za vrijeme dok sam ja bio načelnik, postupiti prema propisima. Zapravo to i očekujem od sadašnjeg načelnika, a ako mu je potrebna pomoć u rješavanju toga odnosa, stojim na raspolaganju za zaštitu interesa Općine Punat.

Ako se u ovom slučaju utvrdi da je Općina Punat, koja je bila upisana kao vlasnik, prodala nešto za što je trebala biti upisana kao vlasnik Republike Hrvatska, Općina Punat će, kao sve druge jedinice lokalne samouprave riješiti to pitanje s Republikom Hrvatskom. Takvih otvorenih pitanja je bilo i bit će ih još jer se ta pitanja stalno otvaraju.

Činjenica je da Republika Hrvatska nije uredno i nije na vrijeme upisivala svoje vlasništvo na nekretninama koje su njezino vlasništvo. Nije postojala evidencija i ne postoji niti sada u potpunosti. Brojne su situacije u kojoj su različite jedinice lokalne samouprave prodale nekretnine na kojima su bile upisane kao vlasnici, a kasnije se ispostavilo da je to trebalo biti upisano kao vlasništvo Republike Hrvatske. Moguće je da se to dogodilo i u ovom slučaju, detalje moram provjeriti”, kaže Marinko Žic te dodaje:

“Upućujem vas na Zakon o upravljanju državnom imovinom koji poznaje takve situacije, pa tako u Članku 69. određuje sljedeće:

Članak 69.
(1) Ako je treća osoba temeljem pravnog posla sklopljenog do 1. siječnja 2011. s jedinicom lokalne i područne (regionalne) samouprave nakon provedenog postupka javnog natječaja stekla zemljišnoknjižno pravo na nekretnini u vlasništvu Republike Hrvatske, smatra se da je to pravo stekla izravno od Republike Hrvatske.
(2) Ako je treća osoba, Republika Hrvatska ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave pokrenula sudski ili upravni postupak vezan za nekretninu iz stavka 1. ovoga članka, treća osoba ovlaštena je do 31. prosinca 2018. stvarno i mjesno nadležnom državnom odvjetništvu dostaviti zahtjev za sklapanje nagodbe temeljem koje će u zemljišnim knjigama izvršiti upis prava vlasništva za svoju korist.
(3) Stvarno i mjesno nadležno državno odvjetništvo je, na temelju pravodobno podnesenih zahtjeva iz stavka 2. ovoga članka, ovlašteno sklopiti nagodbe uz uvjet da se svaka stranka obveže snositi svoje troškove u pokrenutom sudskom ili upravnom postupku.
(4) Ako za nekretninu iz stavka 1. ovoga članka nije pokrenut sudski ili upravni postupak, Ministarstvo će trećoj osobi iz stavka 1. ovoga članka izdati ispravu podobnu za upis prava vlasništva na toj nekretnini.
(5) Odredbe ovoga članka primjenjuju se na sva raspolaganja iz stavka 1. ovoga članka do 1. siječnja 2011.

Najavljena press konferencija: “Blati se osam godina mandata općinskih vijećnika”

I prije toga je Zakon o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom određivao slično:

Stjecanje prava vlasništva trećih u dobroj vjeri:
Članak 78.
(1) Ako su treće fizičke ili pravne osobe u dobroj vjeri stekle pravo vlasništva na nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, a nekretnine su stečene temeljem raspolaganja od strane jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, putem javnog natječaja, smatra se da su treće osobe te nekretnine stekle neposredno od Republike Hrvatske, a Republika Hrvatska je ovlaštena ostvarivati svoja prava obveznopravnim zahtjevom protiv jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.
(2) Državni ured će u slučaju iz stavka 1. ovoga članka, na zahtjev treće osobe, istoj izdati tabularnu izjavu podobnu za uknjižbu prava vlasništva na njezino ime.
(3) Zastarni rok za obveznopravni zahtjev iz stavka 1. ovoga članka počinje teći prvog dana od dana izdavanja tabularne izjave iz stavka 2. ovoga članka.

Budući da je načelnik iznio mnoštvo objeda i svojih interpretacija „istine“ koje se provlače još od predizbornih dana, moji vijećnici i ja sazvat ćemo tiskovnu konferenciju i odgovoriti na sve teme koje su „kao usput“ spomenute i blate osam godina mandata općinskih vijećnika, ali i službenika Općine Punat”, zaključuje Marinko Žic.

VIDEO

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...