[VIDEO] Tajne Lokvarskog jezera: Što to krije njegovo dno?

Autor: Marina Pauletić 28.05.2023

isuseno_lokvarsko_jezero_2023__4_

Njegovo je ime bilo Srednji jarak, a danas su od njega ostale samo ruševine vidljive upravo kada se jezero isuši što je zadnji put učinjeno 2001. godine.

Lokve – Jeste li kada posjetili Lokvarsko jezero? A jeste li ga posjetili dok je bilo isušeno? Znate li što se krije na njegovu dnu?

Lokvarsko jezero umjetno je jezero nastalo izgradnjom brane u periodu od 1952. do 1955. godine čime je prekinut tok rijeke Lokvarke. Tako je nastalo jezero površine 2,5 četvornih kilometara te duboko do 40 metara. Danas je Lokvarsko jezero omiljeno odredište brojnih rekreativaca, sportaša i ribiča, ali znate li kako se ondje nekada nalazilo naselje?

isuseno_lokvarsko_jezero_2023__3_

Njegovo je ime bilo Srednji jarak, a danas su od njega ostale samo ruševine vidljive upravo kada se jezero isuši što je zadnji put učinjeno 2001. godine. U Srednjem jarku davnih je dana živjelo oko 400 ljudi koji su se bavili poljoprivredom i stočarstvom pa su osim ostataka 70-ak kuća vidljive i gostionica, prodavaonica kolača te pet pilana, ali i dio Lujzijane – sedam kilometara stare ceste koja je spajala Rijeku i Zagreb.

isuseno_lokvarsko_jezero_2023__2_

I dan danas kada je vodostaj u jezeru nizak moguće je vidjeti Carov most koji tada izviruje iz vode, a kojim je nekada prolazilo negdje 400 parova konja dnevno. Carov je most sada potpuno vidljiv pa tko god još nije posjetio Lokvarsko jezero sada ima jedinstvenu priliku – jer sljedeću će vjerojatno čekati još 20 godina.

VIDEO

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...