[VIDEO/FOTO] Snijeg zabijelio gornje, a ledena kiša donje krajeve

Objavio: Nikola Cvjetović 05.01.2022

snijeg zejane 2022 2

Što su naši reporteri zabilježili na terenu pogledajte u priloženim fotografijama i video isječku…

Matulji - Nakon izrazito toplog vremena atipičnog za ovo doba godine stiglo je i dugoočekivano zahladnjenje koje je nakon jake južine i kiše donijelo ledenu kišu i snijeg. Tako je gornje krajeve zabijelio prvo ovogodišnji snijeg, dok su niži predjeli bili prekriveni ledenom kišom. Kako najavljuju prognostičari, sutra nas u prvom dijelu dana očekuje pretežno oblačno uz susnježicu i snijeg, na Jadranu uglavnom uz kišu, no i duž obale sjevernog Jadrana bit će snijega nošenog burom. Oborina lokalno može biti obilna. Poslijepodne sa sjeverozapada postupan prestanak oborine, a prema večeri i smanjenje naoblake. Vjetar na kopnu slab i još ponegdje umjeren sjeverni, u gorju sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, lokalno s olujnim udarima, a još u prvom dijelu dana na jugu jugozapadnjak. Temperatura zraka na sjevernom Jadranu uglavnom od 4 do 9 celzijevih stupnjeva.

Iz HAK-a upozoravaju da su kolnici mokri i skliski u većem dijelu zemlje. U Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju (mjestimice) i Lici pada snijeg. Mogući su odroni. Zbog povremeno jakih pljuskova kiše moguće je naići na veću količinu vode koja se zadržava na kolniku. Vozačima savjetujemo da na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb na dionici Kikovica-Bosiljevo i staru cestu kroz Gorski kotar Zdihovo-Kikovica (DC3), kao i na DC1 Zagorje-Vaganac-Gračac. Zimski su uvjeti i na svim županijskim i lokalnim cestama na području Delnica, Čabra, Vrbovskog, G. Jelenja i Korenice.

Zbog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3); dionica riječke obilaznice (A7) Škurinje-Orehovica (obilazak za ostale skupine vozila je kroz grad Rijeku); dionice Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Senj i Karlobag-Sv. Marija Magdalena i lokalna cesta LC58107 Križišće-Kraljevica. Na autocesti A7 Draga-Šmrika i Jadranskoj magistrali Senj-Karlobag (DC8) zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle, vozila s priključnim vozilom-kamp prikolice, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila). Na mostu Krk zabrana je prometa za I. i II. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom, dostavna vozila, kombi vozila, kombi vozila s prikolicom i kamioni s ceradom do 6 t nosivosti).