[VIDEO/FOTO] Uz zvuk Antonjskega roga jušto na pol noći pul Marčeji dočekana Antonja

Autor: Branimir Brnas 17.01.2023

marceji_antonja_2023_docek__2_

Događanja je puno, a svih vas vrijedni i veseli Marčejci pozivaju da im se pridružite u čim većem broju a oni će se potruditi da vas lijepo ugoste.

Marčelji - Čera je pul Marčeji uz zvuk Antonjskega roga jušto na pol noći dočekana Antonja i peto godišnje doba more počet. Živio pust!!

marceji_antonja_2023_docek__7_

U Marčeljima, točnije na Pogledu, okupilo se veselo društvo i već tradicionalno dočekivalo Pust. Najveselije, a neki bi rekli i najluđe razdoblje u godini dočekano je uz zvuk roga, a svirači su bili svi redom zvončari od 9 godina na dalje i to ne samo iz Marčelja nego iz cijelog Halubja. Okupljanje je počelo već poslijepodne u Guzotovoj konobi gdje se uz pjesmu i muziku izradio pust Kjuzo koji će danas biti obješen na Marčejsken brege, a kasnije osuđen i zakopan po staroj Marčejskoj užance.

No krenimo redom i najavimo što će se sve u Marčeljima događati za vrijeme pusta. Kako je već spomenuto danas će se uz obahajanje maškara po mjestu objesiti Kjuzo, krivac za sve nevoji u selu, a ponajviše zbog zatvorenih oštarija. Već u nedjelju 22.01. s početkom u 10 sati otpočeti će 17. smotra “Mići zvončari pul Marčeji”.

marceji_antonja_2023_docek__1_

Nakon stanke od dvije godine zbog nesretne Korone ponovno će Marčeljima odjekivati mići zvonci i dječji smijeh. Na ovu međunarodnu smotru svoj dolazak je do sada najavilo 11 zvončarskih skupina iz Hrvatske i Slovenije. Smotra se održava u organizaciji Udruge “Marčeji” uz pokroviteljstvo Općine Viškovo i TZ Općine Viškovo. Organizatori pozivaju sve vesele ljude da dođu pogledati ovaj najmlađi dio naše zajedničke i vjekovne tradicije. Napominju i to da će od 9 sati do završetka manifestacije oko 15 sati u mjestu vrijediti posebna regulacija prometa odnosno cesta kroz Marčelje će biti zatvorena te mole mještane i sve ostale na strpljenje i razumjevanje. Pusna događanja nastavljaju se 11.02. kada autohtona marčejska zvončarska skupina Marčejski stari obahaja Marčelje, Gariće i Mavre. Obahajanje počinje u 9 sati, a završit će kasno poslijepodne na Marčejsken brege. Stari tradicionalno obilaze svoja mjesta polazeći od Ravnika kroz Vršak prema Podnarančere i Garićima, a onda na Pogjed, Pojanu, Vrtače, Mavri i Marčejski breg.

stari_marcejski_2022__4_

Za napomenuti je da ovu tradiciju nije spriječila niti pandemija pa se je baš usprkos njoj održavala nesmetano, naravno poštujući sve epidemiološke mjere. Halubajski zvončari na svoje obahajanje Halubja iz Marčelja kreću u nedjelju 19.02. kako to stara užanca nalaže od Bačurkineh na 8 ur jutro. Halubajci taj dan idu prema Brentariću, na Marčejski breg, Garići, Klići i dalje. Drugi dan na pusni pundejak Halubajski zvončari idu kroz Vrtače prema Kosima i Kastvu obilazeći zapadni dio Halubja i Kastavštine. Dok 21.02. Halubajci obilaze Mavri, Sroki i kroz Viškovo idu prema Smokvarije. Na Pust 21.02. Marčejski stari svoje okupljanje počinju u 18 pul Dolnjeh Tonaževeh idu dalje do svog kapota Kebi da bi kroz selo došli na Marčejski breg gdje će se uz pjesmu, ples i prigodnu okrepu za sve posjetitelje čitati presuda pustu Kjuzotu, a on će po užance završiti zakopan i važgan uz veliki vatromet. Kako se Marčejski stari brinu i za naše, ne manje vrijedne, kućne ljubimce za sve zainteresirane vlasnike bit će dijeljeni čepići za uši te će se tako doskočiti odgađanju vatrometa. Događanja je puno, a svih vas vrijedni i veseli Marčejci pozivaju da im se pridružite u čim većem broju a oni će se potruditi da vas lijepo ugoste. ŽIVIO PUST! ZAKOPAJMO GA!!

VIDEO

pocket icon

Uz zvuk Antonjskega roga jušto na pol noći pul Marčeji dočekana Antonja

Više sa portala torpedo.media ...