Vijećnici Županijske skupštine PGŽ u Staroj Sušici obišli objekt za preradu voća i Centar za velike zvijeri

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 23.09.2022

obilazak_pgz

Objekt za preradu voća krenuo je s radom u travnju ove godine. Sastoji se od rashladne komore, linije za preradu sokova, sušare, acetatora za proizvodnju octa i destilerije za jaka alkoholna pića.

Stara Sušica - Uoči sjednice u Ravnoj Gori, članovi Županijske skupštine obišli su objekt za preradu voća Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ i Centar za posjetitelje “Velike zvijeri” Županijske JU “Priroda” u Staroj Sušici.

Objekt za preradu voća krenuo je s radom u travnju ove godine. Sastoji se od rashladne komore, linije za preradu sokova, sušare, acetatora za proizvodnju octa i destilerije za jaka alkoholna pića. Vrijednost investicije iznosi 4,4 milijuna kuna, od kojih je PGŽ osigurala oko tri milijuna kuna. Ravnatelj Centra Dalibor Šoštarić upoznao je županijske vijećnike s aktivnostima i programima te istaknuo da je prije mjesec dana počeo s radom pogon za preradu voća.

“Do sada smo već obradili oko 3,5 tona jabuka i aronije, a interes je jako velik jer je ova godina izuzetno rodna. Vjerujem da ćemo uspjeti obraditi sve količine koje su nam u najavi jer imamo dovoljno velike kapacitete”.

objekt_za_preradu_voca_gorski_kotar

Centar za posjetitelje “Velike zvijeri” posvećen je medvjedu, vuku i risu te turistički valorizira prirodnu baštinu Gorskog kotara, jednog od rijetkih područja u Europi gdje obitavaju sve tri velike zvijeri, a predstavila ga je ravnateljica Županijske JU Priroda Irena Jurić.

Navela je kako je Centar oformljen kroz EU projekt, a ukupni iznos investicije iznosio je osam milijuna kuna, od kojih čak šest milijuna kuna bespovratnih sredstava. Centar je otvoren preko godinu dana tijekom kojih ga je posjetilo preko deset tisuća posjetitelja. Naglasila je kako je JU Priroda jedina županijska ustanova u RH koja ima dva centra za posjetitelje, u Gorskom kotaru i na Cresu, posvećen bjeloglavim supovima. Zanimljivost je da je upravo iz Gorskog kotara krenuo monitoring velikih zvijeri, te da je to među prvim područjima koje je uvelo zabranu odstrijela.

obilazak_centra_za_velike_zvijeri

Po dolasku članova na sjednicu u znak dobrodošlice dočekali su ih likovni radovi s motivima PGŽ učenika OŠ “Dr. Branimira Markovića” te katalog investicija u Gorskom kotaru koji je pripremila Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...