Vojko Braut: Za sljedeću sezonu bit će spremna nova žičara na Platku

Autor: Sanja Monar 27.03.2023

wp-content/uploads/2021/10/Braut-press-PG%C5%BD.jpgFoto: Arhiva

Odbor za izbor i imenovanja Županijskoj skupštini jednoglasno je predložio dodjelu tri godišnje nagrade, i to Boćarskom klubu „Sv. Jakov“ Jadranovo, Katedri Čakavskog sabora Grobnišćine i dr. sc. Robertu Mohoviću te dvije nagrade za životno djelo, prof. Ivanu Janešu i Ivi Usmianiju

Rijeka - Predsjednik županijske skupštine Marko Boras Mandić na redovitom susretu s novinarima najavio je 16. sjednicu Županijske skupštine PGŽ koja će se održati u četvrtak, 30. ožujka 2023. godine u opatijskom Hotelu Royal. Istaknuo je da je na dnevnom redu 25 točaka, primarno godišnja izvješća sastavnica sustava Civilne zaštite, županijskih Savjeta te radnih tijela Skupštine kao i prijedlog dodjele godišnjih nagrada i nagrada za životno djelo.

Odbor za izbor i imenovanja Županijskoj skupštini jednoglasno je predložio dodjelu tri godišnje nagrade, i to Boćarskom klubu „Sv. Jakov“ Jadranovo, Katedri Čakavskog sabora Grobnišćine i dr. sc. Robertu Mohoviću te dvije nagrade za životno djelo, prof. Ivanu Janešu i Ivi Usmianiju.

Županijska skupština PGŽ dat će i mišljenje na prijedlog odluke o imenovanju načelnika Policijske uprave PGŽ. Nazvavši postupak lošom praksom, predsjednik ŽS Boras Mandić ukazao je da se već niz godina, i to ne samo na području PGŽ-a, mišljenje daje na prijedlog koji je već proveden. Unatoč tomu što nije obvezujuće, apelirao je na resorno ministarstvo da uvaži stav vijećnika.

Na dnevnom redu je i prijedlog izmjene članova Odbora Skupštine. Kako su dodatni izbori za predstavnike nacionalnih manjina provedeni nakon izbora za članove Skupštine, odnosno Odbori formirani, na temelju dogovora parlamentarnih stranaka dio članova će svoja mjesta prepustiti u korist predstavnika nacionalnih manjina.

Zamjenik župana Vojko Braut izvijestio je o aktualnostima vezanim uz kapitalne projekte u zdravstvu. Govoreći o izgradnji Doma zdravlja u Opatiji, kazao je kako je objava javne nabave za projektiranje planirana tijekom ovog tjedna dok se javna nabava za početak izgradnje očekuje krajem ove ili početkom 2024. godine. Govoreći o projektu Rujevica zapad, naveo je da su u tijeku radovi na iskopima, a krajem travnja planirana je javna nabava za II. fazu projekta koja uključuje izgradnju interne prometnice, helikopterske baze i zgrade HGSS-a. U međuvremenu je predan zahtjev za izmjenu i dopunu lokacijske dozvole. Izgradnja zgrade za Hitnu medicinu trebala bi započeti u prvom kvartalu 2024. godine.

Zamjenik Braut informirao je i o odlukama s prošlotjednog Kolegija župana. Između ostalog usvojen je prijedlog plana upisa u prve razrede srednjih škola. Srednje škole kojima je Primorsko-goranska županija osnivač planirale su broj upisnih mjesta za ukupno 2.782 učenika u 124 razredna odjela.

Pokreće se postupak izrade dopune Plana razvoja PGŽ koji obuhvaća i izradu Plana razvoja otoka PGŽ za razdoblje 2022.-2027. godine te Teritorijalne strategije razvoja otoka Primorsko-goranske županije. U tu svrhu formirana je radna skupina otočnog partnerstva sastavljena od 29 članova, a predvodi ju zamjenica župana Marina Medarić.

Zamjenik Braut osvrnuo se i na završetak zimske sezone na Platku rekavši kako su rezultati bolji od prošlogodišnjih. Uz veliki broj ski dana, sanjkanje i noćno skijanje, na Platku su se održale i brojne manifestacije. Za sljedeću sezonu bit će spremna nova žičara, a u travnju ove godine ponovno nas očekuje održavanje WRC Rally Cup-a.

Pročelnik Petrc priopćio je o rasporedu sredstava za sufinanciranje udruga civilnog društva kao i programa i projekata nacionalnih manjina. Na javnom pozivu za sufinanciranje programa i projekata u području branitelja i stradalnika, demokratske političke kulture, duhovnosti, hobističke djelatnosti, ljudskih prava, međunarodne suradnje, zaštite okoliša i prirode te civilne zaštite u 2023. godini raspoređeno je 127.100,00 eura za 131 program dok će se 30 programa i projekata nacionalnih manjina sufinancirati s iznosom od 80.000,00 eura.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...