Završen projekt Povežimo se baštinom u Kaštelu Grobnik

Autor: Nikola Cvjetović 18.12.2023

Povezimo_se_bastinom_u_Kastelu_grobnik

Nakon implementacije multimedijalnog sadržaja, otvorena uređena Galerija suvremene likovne umjetnosti Grobnik.

Čavle - Svečanom konferencijom za novinare i otvorenjem uređene Galerije suvremene umjetnosti u Kaštelu Grobnik, obilježen je završetak projekta Povežimo se baštinom na području općine Čavle, a u sklopu kojeg je u grobnički frankopanski Kaštel uloženo gotovo pola milijuna eura.

U prosincu 2018. godine, Općina Čavle se priključila projektu Povežimo se baštinom koji je obuhvatio 13 lokacija kulturno-povijesne baštine lokalnih samouprava na području Urbane aglomeracije Rijeka, u deset jedinica lokalne samouprave od Mošćeničke Drage do Kraljevice. Cilj ovog projekta je bio potaknuti turistički i gospodarski razvoj sudionika koje povezuje zajednički kulturološki identitet. Cijeli projekt Povežimo se baštinom vrijedan je oko 10 milijuna eura.

Projekt je obuhvaćao izradu multimedijalnog sadržaja te uređenje prostora Galerije suvremene likovne umjetnosti Grobnik u Kaštelu Grobnik. Adaptacija je obuhvatila obnovu zidova, podova, stropova, zamjenu unutarnje i vanjske stolarije te instalacija za grijanje i hlađenje prostora, a nabavljena je i nova oprema.

Uz obnovu Galerije suvremene likovne umjetnosti Kaštel je dobio multimedijalni sadržaj za posjetitelje i turiste. Sada tako osim klasičnog obilaska kompleksa uz vodiča, grobnički Kaštel je moguće doživjeti suvremenim digitanim multimedijalnim pristupom, uz pomoć tableta koji služe kao čitači kodova na lokacijama i pričaju priču o povijesti Grobnika i Kaštela, ali i priče o gastronomiji, kulturi i nematerijalnoj baštini cijelog ovog kraja. Projekt uključuje opis osoba i događaja interpretiranih kroz audio teme ilustrirane slikom, videom ili prikazom proširene stvarnosti (AR). Tu je i 3D mapping na zidovima i stropu Sokolane. Sadržaj približava i objašnjava i interaktivni info kiosk. Multimedijalni vodič preveden je na engleski, talijanski i njemački jezik.

Multimedijalni sadržaj projektirala je tvrtka Novena, a SGM informatika je ideju pretvorila u stvarnost. Na obnovi te uvođenju sustava grijanja i hlađenja u Galeriju suvremene umjetnosti Grobnik, radila je tvrtka Semi gradnja po projektu tvrtke Art-ing. Sve radove nadzirali su inženjeri iz tvrtke Karloline KLing.

Ovaj je projekt sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj – Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam). Ukupna vrijednost projekta je 76.328.201,95 kn od čega je EU sufinancirala iznosom od 36.369.926,74 kn. Vrijednost projekta Općine Čavle je 488.050,58 EUR. Europska je unija financirala 78,86% sredstava (384.892,35 EUR).

Predsjednica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, koja upravlja kompleksom Kaštela, Silvana Demark naglasila je važnost i utjecaj Galerije za šire područje Grobnika, kao i za samu Katedru koja je u Kaštelu imala prostor za stvaranje i izlaganje djela međunarodnih slikarskih kolonija, djela kojih su postala dio fundusa Katedre, a koja će u novom će prostoru ponovno biti predstavljena široj publici.

Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić naglasila je zadovoljstvo realiziranim ulaganjima u Kaštel i dodala:

„Sva ova ulaganja sigurno ne bi bila moguća bez sredstava Europske unije. U posljednjih 5 godina ulaganja u Kaštel i kulturu općenito, najveća su od kad postoji općina, a sve zahvaljujući upravo EU sredstvima. Sretni smo što smo imali priliku postati dijelom Urbane aglomeracije Rijeka jer su nam se otvorile nove mogućnosti financiranja naših projekta, i to najveća do sada. Znamo da je Općina prema indeksu razvijenosti svrstana u 7. skupinu,te zbog toga vrlo često ne prolazimo na ostalim EU i nacionalnim natječajima, pa nam je Aglomeracija došla kao izvanredna prilika da nastavimo sa svojim razvojem još snažnije i brže.“

Otvorenju su nazočile državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić i načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti pri Ministarstvu kulture i medija RH Irena Kregar Šegota. Obje su apostrofirale važnost obnove i očuvanja kulturne baštine Republike Hrvatske, ali i istaknule najvažniju komponentu ovakvih projekata, a to je svakako aktivno korištenje svega onoga materijalnog koje je financiranje omogućilo. Novi prostor je stvorio preduvjete za doživljaj žive umjetnosti, susreta umjetnika, lokalnog stanovništva i njihovih gostiju. Iskoristile su priliku da bi čestitali načelnici na senzibilitetu prema kulturi i baštini, ali i na susretljivosti i kooperativnosti tijekom cijeloga procesa provedbe projekta. Državna je tajnica naglasila zadovoljstvo obavljenim poslom koji je predstavljao izuzetan izazov, budući da se radilo o vrlo složenom procesu s 13 partnera, a danas, kad podvlačimo crtu pod projekt Povežimo se baštinom, možemo reći da smo zadovoljni što je dosta toga već završeno te se velika većina lokaliteta već i koristi. Dodala je kako su novi sustavi financiranja za buduće razdoblje spremni te da je sigurna kako ćemo se i u nadolazećem razdoblju susretati, obzirom da planova ne nedostaje.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...