Županijska uprava za ceste PGŽ u 2023. u održavanje prometnica ulaže 11,3 milijuna eura, za sanaciju goranskih cesta 2,6 milijuna eura

Autor: Marina Pauletić 27.01.2023

wp-content/uploads/2020/11/asfaltirana-cesta-zegoti-750x375.jpgFoto: ilustracija

Od spomenutih 5 milijuna eura, više od pola ili točnije 2,6 milijuna eura bit će uloženo u prometnice na području Gorskog kotara.

Rijeka/Gorski kotar - Županijska uprava za ceste PGŽ u ovoj će godini u prometnice na području županije uložiti 11,3 milijuna eura. Od tog iznosa za redovno održavanje planirano je 6,3 milijuna eura, a 5 milijuna eura za izvanredno ili pojačano održavanje, najavio je na konferenciji za novinare ravnatelj ŽUC-a Robert Maršanić. Od spomenutih 5 milijuna eura, više od pola ili točnije 2,6 milijuna eura bit će uloženo u prometnice na području Gorskog kotara.

Kako je uvodno naglasio župan Zlatko Komadina, usvajanjem proračuna stekli su se uvjeti i za operacionalizaciju zaključaka Županijske skupštine sa sjednice održane prošle godine u Ravnoj Gori da se kroz naredne tri godine u područje Gorskog kotara uloži 54 milijuna kuna, odnosno sedam milijuna eura, a u tom iznosu trećina su ulaganja ŽUC-a.

„Dogovorili smo se da umjesto kroz tri godine svih 2,6 milijuna eura usmjerimo u ovoj godini i to na način da su prihvaćeni svi zahtjevi za ulaganja u prometnice goranskih gradova i općina. Uskoro ćemo donijeti i odluku o rasporedu milijun eura iz Fonda za Gorski kotar, a krenuli smo i s raspisivanjem javnih poziva za sredstva namijenjena poduzetništvu, poljoprivredi te za razvoj turističkih sadržaja”, rekao je župan.

Ravnatelj Maršanić prezentirao je gdje će se to ove godine ulagati, a riječ je o devet projekata sanacije i obnove i to po dva na području gradova Vrbovsko i Čabar i Općine Fužine, te na području Mrkoplja, Skrada i Ravne Gore. Pored toga, tu je i sanacija kolnika ceste za Platak, koja nije na području Gorskog kotara, ali je važna za razvoj tog sportsko-rekreacijskog područja. Istaknuo je nadalje da se na području Gorskog kotara samo za zimsko održavanje prometnica godišnje izdvaja oko 2,5 milijuna eura. Rekao je također da ŽUC sva ulaganja dogovora s gradovima i općinama koji određuju svoje prioritete te da ravnomjerno ulažu u sve prometnice na području Županije.

Spomenuo je i ostale investicije u sanaciju cesta u ovoj godini, a riječ je o 16 projekata izvan Gorskog kotara u ukupnoj vrijednosti od 2,4 milijuna eura. Inače, ŽUC upravlja s ukupno 1000 kilometara cesta od kojih je 330 km na području Gorskog kotara.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...