Digitalna igra o goranskim rudama, banka sjemena, čaraoke - županijske ustanove u kulturi najavile bogati kulturni program za ovu godinu

Autor: Marina Pauletić 03.02.2023

ravnatelji

U Noći muzeja, PPMHP i Prirodoslovni muzej Rijeku zabilježili su čak 4500 posjetitelja.

Rijeka - Ravnatelji i ravnateljice županijskih ustanova u kulturi najavili su programske aktivnosti Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Prirodoslovnog muzeja Rijeka i Ustanove Ivan Matetić Ronjgov za 2023.godinu. Rezimirajući godinu na izmaku, zadovoljni su što je broj posjetitelja dosegao nivo posjećenosti prije pandemije koronavirusa.

Na konferenciji za novinare u sjedištu PGŽ-a uvodno su se obratile zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica UO za kulturu sport i tehničku kulturu Sonja Šišić.

Izrazile su zadovoljstvo poslovanjem i zaposlenicima ustanova, posebice jer je protekla godina odrađena dijelom u pandemijskim uvjetima. Istaknule su kako su otvorena dva nova postava te je održan niz programa koje je publika jako dobro prihvatila. Među prvima u 2023. godini, u Noći muzeja, PPMHP i Prirodoslovni muzej Rijeku zabilježili su čak 4500 posjetitelja. Primorsko-goranska županije za ustanove u kulturi u 2023. godini osigurala je 2,2 milijuna eura i to 1,48 mil. eura za PPMHP, 680 tisuća eura za Prirodoslovni muzej Rijeka i 146 tisuća eura za Ustanovu Ivan Matetić Ronjgov.

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Nikolina Radić Štivić kao najvažnije lanjske projekte istaknula je novi stalni postava Muzejske zbirke Kastavštine, obnovu povijesnih fontana s rokom završetka do ljeta 2023., daljnju digitalizaciju Muzeja te rad Građanskog muzejskog vijeća. Također, u 2022. godini PPMHP postao je jedan od nositelja kulturnog nematerijalnog dobra „Umijeće gradnje i plovidbe tradicijskim barkama Kvarnera“. Što se ove godine tiče, očekuju nas tri izložbe posvećene arheologiji, izložba Boćanje i boćarsko prigovaranje gostovat će u Sloveniji, a nastavljaju se i aktivnosti projekta Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana.

Prirodoslovni muzej Rijeka posjetilo je skoro 22 tisuće posjetitelja. Kroz obradu građe zaposlenici su objavili čak 18 znanstvenih radova. Održano je devet izložbi i 283 radionice te je otvoren novi postav „Špilja“ u u Kaštelu Zrinski, izvijestila je ravnateljica Željka Modrić Surina. U 2023. godini Muzej nastavlja s nadopunjavanjem postava u Brodu na Kupi interaktivnom digitalnom igrom o goranskim rudama dok će se u Rijeci nadograditi postav „Akvarij“ izradom digitalnog periskopa. U planu je izložba o nastanku Jadranskog mora, predstavljanje nove zbirke nematerijalne prirodne baštine i uspostava banke sjemena kao nove muzejske zbirke, jedinstven u ovom dijelu Europe. Muzej planira i nove mrežne stranice i mobilnu aplikaciju za interaktivno audio vodstvo.

Ustanova Ivan Matetić Ronjgov tijekom prošle godine provodila je tradicionalne manifestacije poput „Matetićevi dani“. Digitalizirana je kompletna audio arhiva te je u tijeku objava na webu Ustanove zajedno sa ciklusom radio emisija o Matku Brajši Rašanu, Ivanu Matetiću Ronjgovu, Josipu Kaplanu i Slavku Zlatiću, rekao je ravnatelj Ustanove Darko Čargonja i dodao kako će se u 2023. održati 8. međunarodna kolonija umjetničke keramike u Ronjgima, a što se tiče novih projekata, očekuje nas dječji festival čakavske pjesme Čaraoke te izložba o ulozi tradicijske glazbe i folklora u nacionalnoj povijesti koja bi, nakon gostovanja, stalni dom imala u Ustanovi.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...