Digitalne tehnologije stižu na Poljoprivredni odjel Veleučilišta u Rijeci

Autor: Mia Mohorić 10.07.2024

Digitalne_tehnologije_stizu_na_Poljoprivredni_odjel_Veleucilista_u_Rijeci__1_

Na konferenciji su predstavljeni studijski programi i predstojeće aktivnosti Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci.

Poreč - U prostorijama Poljoprivrednog odjela u Poreču Veleučilišta u Rijeci studijski program i aktivnosti predstavila je Pročelnica Poljoprivrednog odjela, dr.sc.biotech. Ivana Dminić Rojnić, Voditeljica studija Održivog agroturizma, dr.sc.biotech. Slavica Dudaš, Dr.sc. biotech. KrstijanDamijanić, profesor na vinarskim kolegijima Poljoprivrednog odjela te dr. sc. biotech. Martina Peršić, voditeljica projekta „Primjena digitalnih tehnologija u vinogradarstvu i vinarstvu“.

Na Poljoprivrednom odjelu izvode se tri stručna prijediplomska studija, Vinarstvo, Mediteranska poljoprivreda koji se izvode u Poreču i Održivi agroturizam koji se izvodi u Rijeci te jedan diplomski studij – Vinarstvo, koji se izvodi u Poreču.

Ove godine imamo prijave studenata čak i iz inozemstava, a za diplomski studij Vinarstvo postoji veliki interes jer smo prilagodbom uvjeta upisa omogućili studentima i iz drugih područja. Prijave za sve studijske programe završavaju 6. rujna 2024. te se veselimo da će u skorije vrijeme Istra i njezino okruženje dobiti značajan broj stručnjaka iz područja poljoprivrede, istaknula je dr.sc.biotech. Ivana Dminić Rojnić.

Digitalne_tehnologije_stizu_na_Poljoprivredni_odjel_Veleucilista_u_Rijeci__2_

Dr.sc. biotech. Krstijan Damijanić, profesor na vinarskim kolegijima Poljoprivrednog odjela istaknuo je kako su studijski programi osim u teorijskoj nastavi, usmjereni i na praktičnu nastavu koju studenti izvode na studiju, ali i u brojnim tehnološkim bazama s kojima imaju potpisane Ugovore. Tijekom studija studentima se organiziraju brojne stručne posjete i terenska nastava u vinogradima i vinarijama u Istri, a organiziraju se i stručne ekskurzije. Studenti su također uključeni i u brojne stručne manifestacije i vinske smotre u Istri kroz samo ocjenjivanje, ali i sudjelovanje, od kojih treba istaknuti Smotru vina u Gračišću, Smotru vina istočne Istre, Festival istarske supe, Teranino festival, Ginistru, te višegodišnje sudjelovanje na Vinistri, naglasio je dr.sc. biotech. Kristijan Damijanić.

Studij Održivi agroturizam prvi je studij utemeljen na vlastitim standardima zanimanja i kvalifikacija koji su upisani u registar HKO-a i kao takvi služe za kreiranje sličnih studija na nivou RH. Studij djeluje u okviru Poljoprivrednog odjela, a izvodi se u Rijeci od 2018. godine.
Studij uključuje intenzivnu suradnju s lokalnom zajednicom i stručnjacima iz prakse, uz podršku više od četrdeset poslodavaca. Studenti stječu teorijska i praktična znanja za samostalno vođenje agroturističkog gospodarstva, uključujući 440 sati stručne prakse i učenje dva strana jezika, objasnila je Voditeljica studija Održivog agroturizma dr.sc.biotech. Slavica Dudaš.

U utorak, 9. srpnja potpisan je Ugovor sa Istarskom županijom za financiranje projekta „Primjena digitalnih tehnologija u vinogradarstvu i vinarstvu“, navela je voditeljica projekta dr.sc. biotech. Martine Peršić. Sredstvima iz projekta biti će sufinancirana organizacija besplatne stručne edukativne radionice pod nazivom „Veleri tjedan digitalne poljoprivrede“. Stručno edukativna radionica održati će se u prostorijama Poljoprivrednog odjela u Poreču od 21.- 24. listopada. Tom prilikom je dr.sc. biotech. Martine Peršić istaknula da će se studenti i svi zainteresirani vinogradari i vinari moći upoznati za opremom i primjenom digitalnih tehnologija u vinogradarstvu i vinarstvu kroz predavanja i radionice stručnjaka iz tog područja. Program edukativne radionice obraditi će teme od samog uvoda u digitalne tehnologije koje poljoprivrednici imaju na raspolaganju do konkretnih primjera instalacije i upotrebe različitih senzora za donošenje odluka u vinogradarstvu i vinarstvu. Dio financijskih sredstava iz projekta utrošiti će se i na nabavku digitalne opreme za praćenje agroekoloških uvjeta u vinogradu, te senzora za praćenje procesa vinifikacije. Oprema će se koristiti i u nastavnom procesu kako bi studenti Poljoprivrednog odjela stekli najsuvremenija znanja i iskustva upotrebe informacijskih tehnologija naglasila je dr. sc. biotech. Martina Peršić.

Osim standardnih nastavnih metoda poučavanja, brojnim satima stručne prakse, terenskoj nastavi i svemu što su kolege prethodno već spomenuli naši studenti imaju zaista prilike učiti i istraživati nove tehnologije i kroz projekte koje pokreće Veleučilište u Rijeci te je to najbolji način pripreme studenata za tržište rada zaključila je na kraju Pročelnica odjela, dr.sc. biotech. Ivana Dminić Rojnić.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...