Dr. Leonardo Bressan: Oko trećina vozača privremeno ili trajno ostat će bez vozačke dozvole

Autor: Andrea Načinović 07.06.2022

vozac,_auto_voznja

„U KoHOM-u ćemo zaista preporučiti svim kolegama strogu primjenu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a to znači da će oko trećine vozača, posebno profesionalaca, zbog svog zdravstvenog stanja ili preporučene terapije privremeno ili trajno ostati bez dozvole upravljanja vozilima, u što se ubrajaju vozači SVIH hitnih službi, policije, prijevoza naftnih derivata, hrane, vlakova, javnog gradskog i međugradskog prijevoza...“

RIJEKA – Predloženim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama velik broj hrvatskih građana mogao bi ostati bez vozačke dozvole, upozorila je u ponedjeljak Koordinacija hrvatske obiteljske medicine,KoHOM, te ponovno pozvala saborske zastupnike da reagiraju na predložene izmjene. Naime, Hrvatski sabor uskoro odlučuje o predloženim izmjenama Zakona.

- Svi saborski zastupnici koji su liječnici dali su nam bezrezervnu podršku, no bojimo se da neće postupiti po savjesti, već po stranačkoj stezi... Samom predlagatelju Zakona smo preporučili da preuzmu britanski ili austrijski model, gdje izabrani liječnik preporuči pacijentu da se suzdrži od vožnje i ne sjeda za volan dok traje određena terapija ili stanje, zapiše to u zdravstvenom kartonu, a na pacijentu je dalje da se pridržava preporučenoga. U slučaju nezgode ili sl., ako se nije držao preporuke liječnika, osobno je odgovoran za nastalo stanje i/ili štetu, a ne liječnik. Nažalost, svi 'amandmani' svih stručnih udruga i društava (pa tako i KoHOM-a) te svih komora u zdravstvu su odbijeni, rekao nam je predsjednikKoHOM-a PGŽ-a Leonardo Bressan.

Prema prijedlogu, o zdravstvenim sposobnostima vozača odlučivali bi obiteljski liječnici koji bi bili dužni prijaviti policiji ako su ugrožene vozačke sposobnosti. KoHOM upozorava da Ministarstvo nije definiralo prijedlog do kraja.

- Kao prvo, to su stanja koja su nespojiva sa sigurnim upravljanjem vozila, prema predloženom propisu, definirana su jaaaaako široko i neprecizno na način da nije bitno samo zdravstveno stanje već i propisana terapija - u svakom lijeku imate 'listić' koji objašnjava može li lijek (ne mora, ali je dovoljna mogućnost...) utjecati na sposobnost sigurne vožnje."Big-Pharma" se mudro ogradila i sada je predlagatelj Zakona svu odgovornost prebacio na liječnike. Obveza privremenog 'suspendiranja' vozačke dozvole se odnosi ne samo na nas izabrane liječnike, već u predloženom tekstu Zakona, na bilo kojeg liječnika koji pregleda ili liječi posjedovatelja vozačke dozvole, pa i na potpune privatnike izvan sustava javnog zdravstva, kao npr. i na liječnike pri Hitnoj pomoći ili Hitnom bolničkom prijemu, a da ne govorimo o bolničkim doktorima, objašnjava doktor Bressan.

Na svom FB profilu doktor Leonardo Bressanobjavio je danas crnohumorni meme u kojem se pozivaju pacijenti da ne dolaze na preglede vozilom jer bi mogli ostati bez vozačke tijekom pregleda pa se neće moći kući vratiti autom. No, u KoHOM- u su već rekli da će po stupanju zakona na snagu, preporučiti liječnicima da prijavljuju zabranu vožnje za sva zdravstvena stanja koja potpadaju pod tu kategoriju, kao i u slučajevima korištenja određenih lijekova. Hoće li zaista uskoro tisuće ljudi ostajati bez vozačke dozvole?

- Zaista ćemo preporučiti svim kolegama strogu primjenu zakonskog propisa, a to znači zaista da će oko trećine vozača, posebno profesionalaca, zbog svog zdravstvenog stanja ili preporučene terapije privremeno ili trajno ostati bez dozvole upravljanja vozilima, u što se ubrajaju vozači SVIH hitnih službi (vatrogasci, HMP), policije, prijevoza naftnih derivata, hrane, vlakova, javnog gradskog i međugradskog prijevoza…, naglasio je LeondardoBressan.