[FOTO/VIDEO] U Dnevnom boravku predstavljena nova knjiga Drage Glamuzine “Crni zec”

Autor: Ana Šumanović 25.11.2022

_Drago_Glamuzina_Crni_zec__1_

Sam autor svoje knjige opisuje kao trilogiju, jednu priču koja se razvija kroz 25 godina njegova osobnog razvoja, ali i razvoja kao pisca.

Rijeka – Prošlog četvrtka, u Dnevnom boravku održana je prva promocija nove knjige Drage Glamuzine „Crni zec – sabrane i nove pjesme“. Uz autora o knjizi su govorili i pisci Zoran Ferić i Roman Simić koji su, prema autorovim riječima, bili prvi pisci koje je upoznao kada se tek počeo baviti pisanjem, a u međuvremenu su postali dobri prijatelji te ih je zato pozvao da zajedno s njime predstave knjigu.

_Drago_Glamuzina_Crni_zec__2_

Drago Glamuzina rođen je u Vrgorcu 1967. godine. Diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao novinar i redaktor u dnevnom listu Vjesnik te redaktor i zamjenik glavnog urednika u news magazinu Nacional. Od 2003. do 2011. glavni je urednik u izdavačkoj kući Profil, a od 2011. glavni urednik u izdavačkoj kući VBZ te programski direktor riječkog festivala autora i sajma knjiga “Vrisak”.

Objavio je knjigu pjesama "Mesari" (Naklada MD, 2001.), roman "Tri" (Profil, 2008.), knjigu pjesama "Je li to sve" (V.B.Z., 2009.), knjigu pjesama s fotografijama Stanka Abadžića "Sami u toj šumi" (Bibliofil, 2011.), knjigu pjesma "Everest" (Fraktura, 2016.), knjigu izabranih pjesama "Waiting For The Frogs To Fall" (HDP, 2017.) te roman "Drugi zakon termodinamike" (VBZ, Zagreb, 2021.). Za "Mesare" je dobio Nagradu "Vladimir Nazor" za knjigu godine i Kvirinovu nagradu za najbolju knjigu pjesama autora do 35 godina. Za roman "Tri" dobio je nagradu tportala za najbolji roman godine. Knjige su mu prevedene na njemački, engleski, slovenski, makedonski i bugarski jezik.

U “Crnom zecu” objedinjene su autorove prethodne tri knjige poezije uz epilog koji je sačinjen od novih pjesama od kojih jedna nosi naslovni naziv “Crni zec”.

_Drago_Glamuzina_Crni_zec__3_

Roman Simić je rad i djelo autora usporedio sa slavnim američkim piscem Tedom Hughesom, kojeg je opisao kao pisca koji “piše protiv onoga što mislimo da znamo”. Piše o kompleksnim, nelagodnim i često prešućenim životnim situacijama, ponajviše vezanima za ljubavne i obiteljske odnose.
Sam autor svoje knjige opisuje kao trilogiju, jednu priču koja se razvija kroz 25 godina njegova osobnog razvoja, ali i razvoja kao pisca.

“Mesari” je knjiga o ljubavi, zaljubljivanju i preljubu, “Je li to sve” govori o rastancima, izgubljenim ljubavima i smrti, dok je “Everest” priča o razvodu, traženju novog početka, o “prtljazi” koju ljudi nose sa sobom. Kako su sve tri knjige zapravo dijelovi iste priče, autoru se učinilo logičnim objediniti ih u jednu veliku priču uz dodatak epiloga “Crni zec”, koji u knjizi funkcionira kao pogled unazad.

Zoran Ferić je pak autorovo djelo opisao kao roman u stihovima kojim je učvrstio svoje mjesto u suvremenoj hrvatskoj poeziji. Naglasio je kako je Glamuzina zapravo već prvom svojom knjigom “Mesari” 2001. napravio rez u hrvatskoj poeziji u kojoj je do tada dominirala tzv. “stvarnosna poezija”.

VIDEO

pocket icon

U Dnevnom boravku predstavljena nova knjiga Drage Glamuzine “Crni zec”

Više sa portala torpedo.media ...