PGS vidi da je paviljon tržnice na Brajdi najbolje rješenje za novi dom torpeda

Autor: Nikola Cvjetović 29.11.2023

PRESS_TORPEDO_FOTO

PGS već dulje vrijeme upozorava na činjenicu da riječkoj zbirci torpeda i svega što se uz torpedo veže prijeti sudbina beskućnika.

Rijeka - Primorsko goranski savez ne namjerava odustati od ideje realizacije stalnog muzejskog postava posvećenog riječkom torpedu. Štoviše, retorika je dodatno zaoštrena na konferenciji za novinare na kojoj su, uz PGS-ovce, progovorila vjerojatno i dva najveća znalca o toj temi, Goran Pernjek i Ervin Dubrović.


– Puno je vremena prošlo od kada smo pokrenuli priču o riječkom torpedu znajući unaprijed kakav će rasplet biti. Kao gradski vijećnik na Gradskom vijeću sam više puta govorio o tome. Krajem godine će se torpedo voziti sa Žabice i trpati u neka skladišta iz kojih će to izvaditi ne znamo tko i ne znamo kada. Mi to nećemo dopustiti! Primorsko-goranski savez neće stajati iza ove gradske Uprave ako ne bude rješenja za torpedo. To je najviše što povijesno gledajući imamo, a prema tome se odnosimo kao maćeha. Nećemo to dopustiti! Vidjet ćete to i na idućoj sjednici Gradskog vijeća, koja je vrlo važna jer je posljednja ove godine. Mi nastavljamo s ovom pričom, bez ikakve namjere da se o tome pogađamo, rekao je Nikola Ivaniš, počasni predsjednik PGS-a.

PGS već dulje vrijeme upozorava na činjenicu da riječkoj zbirci torpeda i svega što se uz torpedo veže prijeti sudbina beskućnika.

– Nije to pitanje samo oružja, laicima je jasno da je Rijeka u vrijeme nastajanja torpeda bila industrijski hub, kako bismo to današnjim rječnikom rekli, i zbog toga je to tema o kojoj ne smijemo šutjeti, rekla je Nasrin Štrljić, novoizabrana predsjednica riječkog ogranka PGS-a, koja je potom prepustila riječ Goranu Pernjeku i Ervinu Dubroviću, ljudima koji o torpedu, načinu na koji je nastao, njegovoj važnosti i vrijednosti znaju sve ili gotovo sve, ali i koji su svojim djelovanjem najzaslužniji da se ova priča ipak nekako nametnula u javnom prostoru.

Goran Pernjek upozorio je na to da je Tehnički muzej iz Zagreba već povukao svoje eksponate, da će to vjerojatno učiniti i ostali vlasnici jer ovom postavu prijeti padanje u zaborav.

– Nemamo gdje s torpedima, nemamo gdje s izložbom, iz prostora moramo iseliti. Bilo bi lijepo da grad nakon ovih 19 godina koliko smo to skupljali pomogne i da sve ne bude bačeno u neko skladište jer će se vrlo brzo uništiti. Jedna od lokacija za koju smo čuli da se spominje je Metropolis, a po meni je to totalni promašaj. Prvo, da bi se došlo do te zgrade trebalo bi otvoriti zasebnu autobusnu liniju, drugo prema mojim saznanjima do te zgrade neće se moći doći do 2027. godine. Riječ je zavaravanju javnosti. Grad iz nekog razloga zaboravlja dvije lokacije: neiskorištena Tržnica Brajda bila bi savršena lokacija za izložbu torpeda, a druga bi mogla biti Porto Baros. Tamo su stara skladišta, drugo po redu je zaštićeni spomenik kulture. To netko skriva, a tamo bi se mogla napraviti izložba torpeda za sva vremena. No, očito je nekome u cilju sakriti takve mogućnosti, kao što se skriva da je Exportdrvo trebalo biti Muzej torpeda, pomorstva i ribarstva, kao što se skriva da tamo još uvijek stoji oklopno vozilo Straško, izgrađeno u Torpedu 1991. godine, jedini primjerak koji je danas čitav, rekao je Pernjek, a nedavno umirovljeni ravnatelj Muzeja Grada Rijeka Ervin Dubrović dodao da su svojevremeno na Žabici, u željezničkom skladištu, napravili lijepu izložbu torpeda

-Sada se to mora preseliti jer je prostor prodan, a mi tražimo pogodan i najbolji mogući prostor za preseljenje. Nama treba dvije tisuće kvadrata, tisuću kvadrata bi bilo podnošljivo. I to negdje u razumnom dometu centra grada, možda i blizu Palače Šećerane, svakako tražimo da i dalje ostane muzejski postav, a ne da bude zagurano u neku halu jer nad time tada nemaš nadzor i podložno je propadanju. Želimo da to ljudi vide na slavu i čast ovoga grada, zaključio je Dubrović.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...