[U OKU KAMERE] Položeni vijenci u povodu Dana oslobođenja Trsata i Sušaka od fašizma

Autor: Marina Pauletić 22.04.2024

trsat_i_susak_vijenci-43857

U ime Grada Rijeke počast je odala zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan.

Rijeka - Povodom obljetnica oslobođenja Trsata i cijelog Sušaka od fašizma položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće na spomen obilježju na Stubama trinaestorice strijeljanih na Piramidi.

U ime Grada Rijeke počast je odala zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan.

Vijence su položili i predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, kao i predstavnici Mjesnog odbora Pećine.

U sklopu programa obilježavanja oslobođenja Trsata i Sušaka od fašizma, osim na spomen obilježju na Stubama trinaestorice strijeljanih na Piramidi, vijenci su položeni i na spomen obilježja na Podvežici, Trsatu i Krimeji.

trsat_i_susak_vijenci

Podsjetimo, u završnim operacijama za oslobođenje od njemačke okupacije, IV. jugoslavenska armija je u ožujku i travnju 1945. godine razbila njemački 15. brdski korpus, oslobodila čitavu Liku s primorjem, dio Gorskog kotara i otoke Pag i Rab. U nekoliko dana snage IV. armije razbijaju vanjsku obranu Rijeke, oslobađaju Bakar, Krasicu, Hreljin, Grobinšćinu, Škrljevo, i Kostrenu, nakon čega 19. udarna divizija otpočinje u rano jutro 20. travnja, boj za Sušak.

S obzirom na to da nakon cjelodnevnih borbi zbog jake zaprečne vatre njemačkog topništva sa Sv. Ane i Sv. Katarine nisu uspjeli ostvariti u potpunosti cilj, tijekom noći, manje grupice boraca napadaju topničke bitnice na Sv. Ani, što kod ostalih njemačkih posada izaziva paniku i u toj zbrci ujutro 21. travnja 1945. godine 5. brigada i borci 26. divizije kreću u opći napad s Trsata, Vežice i Martinšćice. Nakon žestokih uličnih borbi oko 14 sati izbijaju na Rječinu, oslobodivši Sušak.

trsat_i_susak_vijenci

Stube trinaestorice strijeljanih povezuju ulice Janka Polić Kamova i Šetalište Trinaeste divizije. Na stubama su Nijemci 10. ožujka 1945. u znak odmazde za dvojicu ubijenih policijskih agenata strijeljali trinaestoro primorskih antifašista, a njihova imena su Antun Baffo, Rudolf Džodan, Miro Kancijanić, Josip Lovrić, Josip Perhat, Antun Pičuljan, Antun Polonijo, Antun Sergo, Dušan Svaglinac, Antun Šarar, Rudolf Tomšić, Ottavio Valić i Alfred Zustović.

Na mjestu strijeljanja 1983. godine postavljena je granitna spomen ploča, a kasnije je iznad stubišta postavljen i spomenik u obliku 13 nepravilno raspoređenih željeznih crvenih cijevi, autora Zvonimira Pliskovca.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...