U obilježavanju Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima sudjelovala i PU primorsko-goranska

Autor: Portal Torpedo 18.10.2023

policija_natpis-93650

S ciljem podizanja razine svijesti o prevenciji trgovanja ljudima PU primorsko-goranska doprinosi preventivnim aktivnostima.

Rijeka - U suradnji Ureda načelnika Policijske uprave primorsko-goranske i djelatnika Učeničkog doma „Kvarner“ u Rijeci danas je u povodu obilježavanja Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima održano edukativno predavanje za učenike.

Trgovanje ljudima u svijetu predstavlja vrlo teški oblik kriminaliteta kojim se najčešće žene, ali i djeca i muškarci kroz različite lažne poslovne i društvene oblike zlouporabljuju čime im se čini neprocjenjiva povreda ljudskih prava.

Najčešća mjesta eksploatacije su ulice, noćni klubovi ili diskoteke, restorani, ali mogu biti i privatni posjedi, stanovi, domaćinstva i sl. Žene se time prisiljava na prostituciju, djecu na prošenje i neadekvatni fizički rad, muškarce na različite radove bez plaćanja…

O takvim i drugim oblicima trgovanja ljudima učenike Doma su predavanjem upoznali policijski službenici prevencije izdvojivši pritom važne informacije. Kroz razgovor su ih uputili na činjenice koje najčešće dovode do elemenata trgovanja ljudima: ponuda i oglašavanje primamljivih poslovnih ponuda bez referenci, ponuda dobro plaćenog posla bez prethodnog razgovora s odgovornom osobom o kvalifikacijama, ugovoru, radnom iskustvu i slično, naglašavanje žurnosti zapošljavanja uz odličnu zaradu, nejasni i neprovjereni podaci o "poslodavcu", oduzimanje dokumenata nakon zapošljavanja i slično.

Policijski službenici učenicima su i naglasili da ovakvim teškim oblicima kriminaliteta prethodi vrlo često komunikacija putem društvenih mreža, odnosno interneta i da se ne dešava samo negdje drugdje u svijetu već da svjedocima istog mogu biti i u svom susjedstvu. Dodali su stoga kako uvijek moraju biti iznimno oprezni u virtualnoj komunikaciji s nepoznatim ili neprovjerenim osobama koje im ponude različite poslove, a kojima će kao steći brzu zaradu, besplatna putovanja, automobile ili slične nagrade.

Posebno su im istaknuli da kod nerealnih ponuda i sličnih naznaka trgovanja ljudima isto dojave policiji ili drugim nadležnim institucijama (institucije socijalne skrbi, državno odvjetništvo) te prijave sumnje u počinjenje kažnjive radnje.

Na ovaj se način želi utjecati na otkrivanje žrtava trgovanja ljudima koje se iskorištavaju u našoj zemlji i onih koje se transportiraju kroz Republiku Hrvatsku. Zbog toga je i otvorena besplatna SOS telefonska linija 0800 77 99 putem koje je moguće zatražiti pomoć ili prijaviti slučajeve za koje se sumnja da se radi o trgovanju ljudima.

Osim toga, na području RH kao i u ostalim državama Europe, postoje i skloništa za žrtve trgovanja ljudima te nevladine organizacije koje žrtvama pružaju pravnu, savjetodavnu i psihološko-socijalnu pomoć.

Inače, Ministarstvo unutarnjih poslova uz obilježavanje ovog dana provodi i preventivnu akciju pod nazivom „Zajedno“ u cilju podizanja razine svijesti o prevenciji trgovanja ljudima. Jedan od ciljeva Akcije jest da svaki pojedinac doprinese prepoznavanju i otklanjanju opasnih situacija, ali i prepoznavanju mogućih prijetnji koje su povezane s ovom ili srodnom vrstom kriminaliteta.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...