Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke obilježila međunarodni Dan sjećanja na žrtve Holokausta

Autor: Nikola Cvjetović 27.01.2024

Udruga-antifasistickih-boraca-i-antifasista-grada-Rijeke-obiljezila-medjunarodni-Dan-sjecanja-na-zrtve-3-900x600

Ovaj dan nosi uspomenu na sve žrtve genocida koji je nacistička Njemačka provodila nad europskim Židovima između 1939. i 1945. godine tijekom Drugog svjetskog rata.

Rijeka - U Starčevićevoj ulici, ispred kućnog broja 5, kod kamena spoticanja, Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke komemorativno je obilježila međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Ovaj dan nosi uspomenu na sve žrtve genocida koji je nacistička Njemačka provodila nad europskim Židovima između 1939. i 1945. godine tijekom Drugog svjetskog rata.
Dan se obilježava u najvećem broju europskih zemalja 27. siječnja, jer je na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.

Projekt Kamen spoticanja ili izvorno na njemačkom jeziku Stolpersteine pokrenuli su 1996. godine njemački umjetnik Günter Demnig i berlinsko Novo udruženje za slikarsku umjetnost. Projekt se provodi diljem Europe i predstavlja postavljanje spomen-obilježja Židovima stradalima u holokaustu. Spomen na stradale Židove postavlja se na pločnik ispred vrata kuće u kojoj su živjeli.

U Rijeci je prvi kamen spoticanja postavljen 2013. godine, a do sada ih je postavljeno ukupno 15 u spomen na Riječane stradale u Holokaustu.

Godine 2013., po prvi puta u Hrvatskoj, u Ulici Ante Starčevića u Rijeci, pred kućom u kojoj su živjeli do 1944. godine, postavljena su dva Kamena spoticanja u spomen na Eugenia Lipschitza i Gianettu Lipschitz, rođ. Zipszer.

Obilježavanju Dana sjećanja prisustvovali su riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Vojko Obersnel i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut.

U svom prigodnom obraćanju gradonačelnik Filipović istaknuo je kako ovaj dan valja obilježavati i prisjećati se nevinih žrtava, ali i iznova podsjećati na strahote Holokausta kako se takvo nešto nikada ne bi ponovilo. „Nažalost, i danas prečesto svjedočimo pojavljivanju iskrivljenih podataka, neistina, davno poraženih ideja, konzervativnih ideala i svojevrsnih naznaka sumraka liberalnog društva u kojem se nalazimo. Upravo iz tog razloga, Rijeka o tome glasno progovara, od nazadnih se stavova i aktivnosti ograđuje, a propagira slobodu, toleranciju i prihvaćanje različitosti. Važno je da o tome educiramo i mlade ljude zato što ne smijemo dozvoliti da se Holokaust više ikada, igdje ponovi“, rekao je Filipović.

2019. godine u Rijeci je postavljeno 10 Kamena spoticanja. U Ulici Moše Albaharija kod kućnog broja 17 u spomen na Rosu Farberow, Soniu Perlow, Jossi Perlow, Maria Perlowa, Paolu Perlow, Sergia De Simonea.


U Ulici Slaviše Vajnera Čiče kod kućnog broja 7 u spomen na Roberta Brauna. U Ulici Blaža Polića postavljena su tri Kamena spoticanja koji nose uspomenu na članove obitelji sestara Bucci koji su stradali u holokaustu: Silvio Perlow, Aaron Perlow i Carola Braun Perlow.

Također, godine 2022. postavljena su tri Kamena spoticanja u Zagrebačkoj ulici kod kućnog broja 19, u spomen na Guglielma i Eugenia Werndorfera te Elenu Schwarzenberg.

„Prisjećajući se patnji i stradanja židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu, odajući poštovanje žrtvama i suosjećanje obiteljima stradalih te podučavajući mlade generacije o besmislu i surovosti tog sramotnog dijela ljudske povijesti, nastojimo stvarati svijet budućnosti u kojem se takvo što neće više nikada ponoviti. Prihvaćanje različitosti i njegovanje ideje o važnosti slobode svakog čovjeka, temelj su mira među ljudima“, poručili su iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke.
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...