[VIDEO] PGS tvrdi kako država svaku godinu zakida zdravstveni sustav za milijardu kuna

Autor: Portal Torpedo 12.10.2022

pgs_presica_

Na tiskovnoj konferenciji za medije PGS je govorio o reformi zdravstva, energetskoj krizi u zemlji te razrješenju intendanta Marina Blaževića

Država svaku godinu zakida zdravstveni sustav za milijardu kuna

RIJEKA - Nikola Ivaniš, počasni predsjednik Primorsko goranskog saveza, na današnjoj je konferenciji za medije govorio o najavljenoj reformi zdravstva. „Situacija u zdravstvenom sustavu generalno se održava na opće na stanja stanovništva jedne zemlje, a posebno u socijali, naročito kada znamo da bi zdravstvo trebalo biti pravično i jednako dostupno svakom građaninu. U takvoj situaciji ministar Vili Beroš gromoglasno najavljuje reformu zdravstvenog sustava, i to kao ministar i Vlada koji će prvi prionuti tome zadatku. Kao prvo, uopće nije riječ o prvom pokušaju zdravstvene reforme, štoviše svaka ju je Vlada najavljivala i u nekoj formi pokušala provesti. Dizali su se krediti, uzimala sredstva Europske unije, sačinjen je čitav projekt reforme iza kojega je stajao Stipe Orešković, ali od nje, kao što znate, nije bilo ništa“, izjavio je Ivaniš dodavši da bi to jedan ozbiljan ministar zdravstva svakako trebao znati. Nastavio je Ivaniš da za sada, barem u javnosti, jasnog koncepta reforme nema već su samo izrečeni određeni stavovi kako bi neke stvari u zdravstvu trebale funkcionirati, ali je sve to jako daleko od nečega što bismo mogli nazivati sustavnom reformom zdravstva.

„Svako zdravstvo ima svoj dva nosiva stupa, izvanbolnički i bolnički, i svaki od njih podrazumijeva sasvim različite pristupe i reformske mjere. Ne znamo što to ministar misli činiti i što reformirati kada najavljuje da će u svakoj županiji formirati jedan dom zdravlja. Pa Splitsko-dalmatinska, Istarska ili Primorsko-goranska županija već imaju po jedan dom zdravlja. Druga najava tiče se državnog preuzimanja županijskih zavoda za javno zdravstvo i jedino što mogu reći je da se nadam da će sve županije zauzeti jedinstveno stajalište kako bi se oduprle toj lošoj ideji. Posljednjih trideset godina županije su u te zavode uložile mnogo, a sa sigurnošću mogu ustvrditi da je primorsko-goranski zavod najkvalitetniji u Hrvatskoj“, kazao je Nikola Ivaniš zaključivši da je očito jedina namjera te mjere dobiti veći potencijal za kadroviranje u zdravstvu što je nedopustivo, a slična je situacija s hitnom pomoći. Rijeka i PGŽ grade novu stanicu hitne pomoći s heliodromom na Rujevici, u njoj će biti i stanica Gorske službe spašavanja, država u tom projektu sudjeluje s nula kuna, ali sada bi je uzeli sebi.

„Žestoko ćemo se suprotstaviti tome. Baš kao i najavljenom državnom preuzimanju županijskih bolnica. U PGŽ su to dvije Thalassotherapije, u Opatiji i Crikvenici. Golema sredstva lokalnih samouprava i Županije uložile su u njih, uspješno posluju, ali bi ih sada država rado uzela k sebi. Zašto? Pa da i u njima kadrovira kako želi. Dakako, treba učiniti sve da se to stopira“, dodao je počasni predsjednik PGS-a, dugogodišnji liječnik u privatnoj praksi, te zaključio da Beroš ni riječju u kontekstu reforme nije spomenuo sustav zdravstvenog osiguranja kojega je u Hrvatskoj nužno reformirati, primjerice model zdravstvene zaštite nezaposlenih osoba. Država zdravstveni sustav godišnje zakida za jednu milijardu kuna neplaćanjem zdravstvene zaštite za nezaposlene osobe, pojasnio je i upitao kada će Ministarstvo zdravstva i HZZO napokon definirati realne cijene zdravstvenih usluga u javnim zdravstvenim ustanovama. O tim stvarima ministar očito nema snage ni pričati, a kamoli se njima baviti. Bude li se reforma svodila na ministrove najave, mnogo bi bolje bilo da je nikada ni ne bude.

U Hrvatskoj je energetskoj krizi kumovala korupcija

Zbog nesnalaženja Vlade i ljudi koji upravljaju hrvatskim resursima ne možemo se oteti dojmu da je našu zemlju globalna kriza pogodila znatno jače od nekih organiziranijih zemalja Europske unije, istaknuo je predsjednik PGS-a Darijo Vasilić komentirajući aktualnu gospodarsku i političku situaciju u Hrvatskoj.

„Jedan od temeljnih razloga tome svakako jest i korupcija koja izjeda naše društvo i državu, posebno u javnom sektoru, a to se onda reflektira na gospodarsku sliku, primjerice na veliku inflaciju, veću od 12 posto u ovoj godini. Drugi je slučaj, onaj usred goleme energetske krize, kupovina energenata po višestruko većim cijenama i tarifama iz jedne državne tvrtke u drugu. Umjesto da Vlada RH zaštiti građane i gospodarstvo donošenjem propisa kojim bi zaustavila izvoz hrvatskog plina i domaćih energenata te obvezala INA-u da puni skladišta, ona je dozvolila slobodno tržište plinom i energentima i, uz sva ta silna posredovanja opterećena korupcijom, HEP je na kraju balade kupovao od INA-e plin po višestruko višim cijenama i sve prevalio na leđa svojih potrošača. Krajnji rezultat- gospodarstvenici na koljenima zbog nerazumno visokih cijena plina i električne energije zbog čega će velik dio njih morati zatvoriti svoje hotele, ugostiteljske objekte, proizvodne pogone, obrte, tvrtke...“, rekao je Vasilić i najavio dodatno potonuće i recesiju i daljnje urušavanje standarda hrvatskog stanovništva. Zbog toga PGS od Vlade RH traži donošenje odgovarajućih kompenzacijskih mjera ne samo za građane već i za gospodarstvo kako bi premostilo aktualnu krizu.

Iza odluke ministrice kulture da po svaku cijenu spasi Blaževića krije se nešto puno ozbiljnije

Što se tiče odluke ministrice kulture o razrješenju intendanata HNK „Ivana pl. Zajca“ Marina Blaževića, članica Predsjedništva PGS-a i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj nije htjela spekulirati o eventualnim novim odlukama vijećnica i vijećnika. No, na izričito pitanje da komentira žestoko opiranje ministrice kulture prihvaćanju dvotrećinske odluke Gradskog vijeća, Trošelj je izrazila otvoreno skepsu da su razlozi tome oni koje je ministrica navela u svom obrazloženju.

„Već i prije sjednice Vijeća, dakle prije nego li je vidjela odluku i obrazloženje ona ju je proglasila protuzakonitom što samo osnažuje sumnje da je ministricu uopće bilo briga što tu piše i da se razlozi za njezino tako energično zauzimanje za Blaževića krije negdje drugdje. Jesu li privatne prirode ili je riječ i o nečemu ozbiljnijem ne mogu nagađati“, izjavila je predsjednica riječkog Gradskog vijeća, a na pitanje što bi se sve moglo događati po tom pitanju na sljedećoj sjednici Vijeća te kakvo će stajalište Vijeće zauzeti poslije ministričine odluke, također nije znala precizno odgovoriti jer će sve ovisiti o mogućim prijedlozima Kazališnog vijeća ili vijećnica i vijećnika Gradskog vijeća.

Politički tajnik stranke Franjo Butorac, pak, komentirajući tu temu rekao je da je ministrica svojom odlukom ozbiljno dovela u pitanje i Europsku povelju o lokalnoj samoupravi, potpisnica koje je i Hrvatska. „Gospođa vjerojatno o njoj zna malo ili ništa pa tako ne zna ni da je ozbiljno narušila demokratske standarde u Hrvatskoj o čemu ćemo sasvim sigurno još razgovarati. Čitava priča oko razrješenja Marina Blaževića i ponašanje ministrice mogla bi imati mnogo ozbiljnije političke i pravne reperkusije osim pukog podatka hoće li intendant biti Blažević ili će v.d. intendanata biti Bojan Šober“, rekao je Butorac.

Više pogledajte u video prilogu.

VIDEO

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...