[VIDEO] U ulici Moše Albaharija pokraj tzv. ”Kamena spoticanja” obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta

Autor: Nikola Cvjetović 27.01.2022

holokaust_kameni_spoticanja_2022__2_

Kako je proteklo obilježavanje donosimo u kratkom video isječku...

Rijeka - Dan sjećanja na žrtve holokausta i sprečavanja zločina protiv čovječnosti Međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Ovaj se Dan u najvećem broju europskih zemalja, pa i u Hrvatskoj, obilježava 27. siječnja, na dan kada je 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 preživjelih logoraša iz Auschwitza u Oświęcimu u Poljskoj. Uz centralno obilježavanje koje je organizirala Osnovna škola Škurinje, paljenjem svijeća i molitvom pokraj tzv, kamena spoticanja u ulici Moše Albaharija kod kućnog broja 17, građani Rijeke prisjetili su se članova židovskih obitelji koji su tijekom Drugog svjetskog rata s te adrese odvedeni u nacističke logore.

VIDEO

Ova obilježja postavljena su u spomen na Rosu Farberow, Soniju Perlow, Jossija Perlowa, Marija Perlowa, Paolu Perlow, Sergija De Simonea, Aarona Perlowa, Carolu Braun Perlow, Silvija Perlowa i Roberta Brauna, koji su 28. ožujka 1944. godine odvedeni iz svojih kuća u Auschwitz i nikad se nisu vratili.

Projekt Kamen spoticanja ili izvorno na njemačkom jeziku Stolpersteine pokrenuli su 1996.g. godine njemački umjetnik Günter Demnig i berlinsko Novo udruženje za slikarsku umjetnost. Projekt se provodi diljem Europe i predstavlja postavljanje spomen-obilježja Židovima stradalim u holokaustu. Spomen na stradale Židove postavlja se na pločnik ispred vrata kuće u kojoj su živjeli.

Kako je proteklo obilježavanje donosimo u kratkom video isječku...

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...