Završio ciklus radionica o prometnoj sigurnosti i kulturi u riječkim osnovnim školama

Autor: Marina Pauletić 03.06.2023

radionice_sigurnost_u_prometu_-50472

Teme koje su obrađene s osnovnoškolcima su ponašanje pješaka u prometu, sigurni pravci za kretanje školske djece, pravo na pristupačnost osoba s invaliditetom, površine za kretanje bicikala, parkiranje i ostavljanje električnih romobila i drugih prijevoznih sredstava, parkiranje...

Rijeka - U Osnovnoj školi Fran Franković održane su posljednje edukativne radionice iz ovogodišnjeg ciklusa radionica „Sigurnost i kultura u prometu“, namijenjenih učenicima drugih razreda riječkih osnovnih škola.

Preventivne radionice namijenjene najmlađim sugrađanima već drugu godinu zaredom provodi Prometno redarstvo, koje djeluje u sklopu Upravnog odjela za komunalni sustav i promet.

Cilj radionica je utjecati na ponašanje današnjih pješaka, a sutrašnjih vozača i potaknuti razumijevanje različitih situacija u prometu, kao i postići da djeca razviju kritički stav prema nepoželjnim ponašanjima u prometu i svojih vršnjaka, ali i svojih roditelja te da sagledavaju prometnu problematiku iz različitih kuteva. Poseban je naglasak stavljen na važnost omogućavanja pristupačnosti osobama sa invaliditetom.

Tijekom ove nastavne godine, Marko Drpić iz prometnog redarstva održao je radionice u 50 razreda 23 osnovnih škola, a njima je bilo obuhvaćeno 793 učenika. Kroz radionice, učenicima je naglašena važnost poznavanja prometnih pravila i znakove, ali i pridržavanja prometne kulture kako bi svakodnevni život bio sigurniji i kvalitetniji. Posebno je istaknuto kako je potrebno misliti na sebe, ali i na druge sudionike u prometu.

Naglašavajući važnost preventivnih aktivnosti, Drpić je istaknuo: „Prometna kultura je sastavni dio opće kulture. Naime, stvaranje prometne kulture već u najranijoj dobi iznimno je važno, osobito u urbanoj i gusto naseljenoj sredini kao što je Rijeka, a posebno u današnje vrijeme kada se promet iz godine u godinu sve više mijenja i kada se pojavljuju novi oblici prijevoza. Pretpostavka je da će se iz godine u godinu promet sve više razvijati i rasti. Ponašanje u prometu je odgovornost svakog sudionika u prometu te je potrebno voditi računa o sigurnosti i razvijati solidarnost, humane i etičke odnose među sudionicima u prometu na cestama“.

Vrijeme trajanja radionice je jedan školski sat, a odvijaju se u sklopu predmeta „Priroda i društvo“. Teme koje su obrađene s osnovnoškolcima su ponašanje pješaka u prometu, sigurni pravci za kretanje školske djece, pravo na pristupačnost osoba s invaliditetom, površine za kretanje bicikala, parkiranje i ostavljanje električnih romobila i drugih prijevoznih sredstava, parkiranje (mjesta za vozila osoba s invaliditetom, pješački prijelazi…) i drugi sigurnosni aspekti.

Navedene teme prezentirane su učenicima na njima pristupačan i zanimljiv način. Radionice se provede na način da se djecu motivira na aktivno sudjelovanje, kako putem poticanja da iznesu svoja opažanja u prometu, tako i kroz testove u kojem su slikovnim primjerima prikazane određene situacije u prometu među kojima su djeca zajednički moraju odabrati ispravno rješenje.

S obzirom na izvrsne reakcije naših najmlađih sugrađana, koji su radionice ocijenili s prosječnom ocjenom 4,91, ali i pohvalne riječi pedagoške struke, radionice će se odvijati i tijekom nadolazeće školske godine, sukladno raspoloživim ljudskim i vremenskim resursima.

Projekt se provodi u suradnji sa Upravnim odjelom za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade, a podržan je i od strane Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom – područni ured Rijeka.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...