Politički radikalizam i populizam neće riješiti problem Marišćine

Najglasniji i najradikalniji u stavovima na prosvjednom skupu ove subote bio je bivši riječki vjeroučitelj Marin Miletić iz Mosta koji je najavio da će ako treba spriječiti ulazak kamionima u prostor postrojenja ŽCGO Marišćina. Postavlja se pitanje – a gdje bi se tada odlagao riječki otpad i da li bi preko noći nestale tone smeće deponiranog na Marišćini?

Rijeka – Ispred Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina održan je ove subote prosvjedni skup kojim se zatražilo zatvaranje tog postrojenja. Protestu velikog broja građana koji su nezadovoljni radom Marišćine priključilo se i nekoliko političara. Ispred ulaza na Marišćinu bili su Mostovci, SDP-ovci, Hdz-ovci, Radnička fronta i svi su oni imali nešto za reći.

Najglasniji i najradikalniji u stavovima bio je bivši riječki vjeroučitelj Marin Miletić iz Mosta. Novi saborski zastupnik iz osme izborne jedinice u svom euforičnom govoru poručio da će, ako treba, oni, valjda Most, stati ispred rampe ŽCGO Marišćine i tako spriječiti ulazak kamionima u prostor postrojenja. Takve poruke su pogrešne i građani, koliko god bili nezadovoljni deponijem, ne bi ih trebali uzimati za ozbiljno.

Postavlja se naime pitanje – gdje bi se mogao odlagati riječki otpad da doista netko zaustavi rad deponija kod Marčelja? Koja je, dakle, u ovom trenutku realna alternativa sustavu koji doista nije trebao biti implementiran u zelenoj oazi u riječkom zaleđu?

Činjenice govore da realne solucije u ovom trenutku nema za Marišćinu. Pa i kad bi se sutra zatvorila, pohranjeno smeće zasigurno ne bi nestalo. Proces zatvaranja i saniranja takvih sustava je višegodišnji.

Na žalost, sudbina ŽCGO Marišćine ostaje u rukama onih koji su ovaj veliki ekološki problem i stvorili – to su političari.

Marišćinu je nemoguće u ovom trenutku zatvoriti i zbog financijskih posljedica do koji bih dovela takva odluka. Naime, Marišćina je projekt Europske unije koji je koštao oko 50 milijuna eura i dio tog novac trebalo vratiti onima koji su ga Hrvatskoj dali prije desetak godina.

Na žalost, sudbina ŽCGO Marišćine ostaje u rukama onih koji su ovaj veliki ekološki problem i stvorili – to su političari. Međutim, ne u rukama političara populista i demagoga, već onih čije poruke i ideje koliko-toliko zvuče razborito. Na prosvjednom skupu su ponovljene odluke sa zadnje Skupštine Primorsko-goranske županije. Radi se o dvije odluke koje su predložili Marko Mataja Mafrici (SDP) i Josip Katalinić (Most), a županijski vijećnici jednoglasno prihvatili.

Jedna odluka govori o tome da se sklopi ugovor s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo o provođenju ispitivanja kojim bi se utvrdilo kolika je apsorpcija štetnih kemijskih elemenata u organizmu mještana koji žive na području Marčelja i okolice. Druga se pak odnosi na Vladu RH, odnosno traži se od Ministarstva zaštite okoliša da osigura uvjete za zatvaranje centra Marišćine i da se pronađe alternativno rješenje za zbrinjavanje otpada.

Dakle, postoje konačno neke naznake da su se stvari počele micati s mrtve točke.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!