PREDSTAVLJAMO RIJEČKU ALTERNATIVNU SCENU – Metal bend Zenoth: Nadolazeći album je zapravo kratka fantasy priča

PREDSTAVLJAMO RIJEČKU ALTERNATIVNU SCENU – Metal bend Zenoth: Nadolazeći album je zapravo kratka fantasy priča

Foto: Ri Rock

Za pet godina se nadamo da ćemo već sudjelovati u većim festivalima, turnejama i da nećemo biti toliko nepoznato ime na metal sceni, kažu momci. Pa, eto, Zenoth trebamo zapamtiti jer dečki su tek počeli žariti i paliti.  

Rijeka – Zenoth, riječki metal bend sa hard growl-om ili „tvrdim zavijanjem“ kako bi rekao najpoznatiji prevoditelj, nastao je prije 2 i pol godine. Trenutno ga čine Marino Vinceković u ulozi vokala, Mateo Rožić na bubnjevima, Zlatko Štefančić na gitari te Kain Rukavina-Majerhold na bas gitari. Smatraju da su sada u svojem najboljem izdanju.

Ali, nije od početaka sve bilo bajno – jednom su zamijenili basista, pa se onda razišli i s njime, da bi druga promjena bila nešto veća, razišli su se s osobom koja je držala drugi vokal i ritam gitaru, pa je nakon toga bila potrebna veća prilagodba. I sada su tu, spremni, nabrijani i rade punom parom.

Za sebe kažu da nemaju neki specifični žanr glazbe jer ubacuju svakakve elemente, od melodic deatha i groovea do deathcore podžanrova. Inspiraciju najviše crpe iz znanstvenofantastične tematike s kojom su se susretali u filmovima, serijama i igricama. Ustvari, cijeli bi svoj nadolazeći album opisali kao kratku „fantasy pričicu“ koja ima više značenja, ovisno o perspektivi slušatelja.

U bendu svi daju svoj maksimum, pišu tekstove i donose odluke jer naglasak je na zajedništvu. Na pitanje koji im je najbolji, a koji najgori gig, optimistično se hvataju najboljeg, onoga održanog 30. studenog prošle godine u Palachu kada su dijelili pozornicu sa zagrebačkim ThroaTTwisteRom i crikveničkim MBurnsom. Zenothovom basistu je to bila prva svirka u životu, a za ostatak benda je to bila najbolje odsvirana svirka, što je i publika prepoznala i pohvalila. Najgorim nastupom smatraju onaj na petom Dark Circle Festivalu jer tadašnji basist nije bio dovoljno spreman i nisu imali dovoljno proba s njime. Kažu da je u jednom trenutku došlo do tehničkih problema, pa ga zato smatraju najgorim nastupom, no nadaju se da će tako i ostati.

U Rijeci nadahnuće ponajviše pronalaze u publici i ljudima koji sudjeluju u organizaciji njihovih nastupa, u svima onima koji im pomažu u bilo kojem aspektu stvaranja, a upravo tu je i njihova najveća publika.

– Riječka publika je genijalna tako da mislimo da gdje god budemo imali publiku, Rijeka će uvijek ostati najvjernija, poručuju. Inače, Štefančić i Rukavina-Majerhold su još uvijek na faksu, a Vinceković i Rožić radni ljudi. Ali, radni su momci i što se benda tiče jer trenutno rade na albumu, u procesu su snimanja i stvaranja, a održavaju paralelno i nastupe uživo, pa su tako pred tjedan dana nastupili u zagrebačkom Purgatoryju. U principu probe imaju dva puta tjedno, iako to isto može ovisiti o obvezama izvan benda, u već dobro poznatome prostoru udruge Ri Rock – Music box-u.

Dosta često se može čuti kako hrvatska metal scena nije toliko jaka u odnosu na inozemne, pa je namjera bila upitati momke što misle o tome. Oni smatraju da je u Rijeci čak i relativno aktivna u odnosu na druge hrvatske gradove, a zaključak su donijeli iz raznoraznih razgovora s ljudima iz tih gradova. Izdvajaju još Zagreb i Pulu jer se tamo isto još uvijek nešto zbiva. Kada bi usporedili s američkom metal scenom, nisu previše sigurni je li tamo metal u puno boljem stanju, iako je više bendova i glazbe zbog veće količine ljudi, no smatraju da su skandinavske zemlje po tome najjače u svijetu.

Mladim bendovima, koji tek počinju, savjetuju da imaju što više probi i vježbanja kako se ne bi dogodile gluposti na pozornici, da imaju poštovanja prema svakom bendu na sceni, nevažno sviđa li im se njihova glazba ili ne. Jer, kako kažu: „nikad ne znaš kad će te neki od njih zvati na svirku i naravno, dobru zabavu“. A koji su Zenothovi planovi za budućnost? Kažu kako će prvo izbaciti album i nadaju se, svirati na što više različitih lokacija, pogotovo izvan Rijeke i izvan Hrvatske.

– Za pet godina se nadamo da ćemo već sudjelovati u većim festivalima, turnejama i da nećemo biti toliko nepoznato ime na metal sceni, kažu momci. Pa, eto, Zenoth trebamo zapamtiti jer dečki su tek počeli žariti i paliti.

 

Pročitajte više o riječkoj demo i alternativnoj sceni:

Rock grupa Fanaa: Fokusirani smo na stvaranje novog EP-a

Metal bend Krematorium: Posebno nas inspiriraju stvari koje nam se ne sviđaju u svakodnevici

Death metal bend Omnivore: Plan nam je postati najpoznatiji metal bend iz Hrvatske

Sexy rock band Nelaay: Rijeka je divan grad i odlična inspiracija

Burning Bush: ‘Inspirira nas ljepota ovog kaotičnog i ružnog života’

Alternativni metal bend Mamut: Ne možemo kreativno funkcionirati uz pravila i ograničenja

Punk bend Žulj: Okupili smo se dok smo pili pivu na klupicama

Krešo i Kisele kiše: ‘Mi smo demo bend i uvijek ćemo to ostati’

Rock grupa Media Effect: Mladi, nasmijani i skroz efektni

Mandrili: ‘Jedino bend je stvaran. Sve ostalo je samo privid života’

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!