Morski prasac i vinarija Katunar za najbolji eno doživljaj na ovogodišnjem Adventu u Rijeci

Autor: Nikola Cvjetović 26.11.2022

morski_prasac_advent_2022__1_

Tvrtka Novi turizam d.o.o. predstavit će svog partnera na ovogodišnjem Adventu kroz ponudu vina po promotivnim cijenama...

Rijeka - Morski prasac na Rijeka Adventu, Trg 128 brigade Hrvatske vojske, će u svojoj ponudi imati vino renomiranog krčkog vinara KATUNAR ESTATE WINERY.

morski_prasac_advnet__2_

KATUNAR ESTATE WINERY nastavak je obiteljske tradicije vinogradarstva i vinarstva. Gruntovni zapisi, kao i jedna od starijih otočnih vinskih arhiva govori o stoljetnoj vinarskoj tradiciji obitelji Katunar, koja je procvat doživjela 90 ih godina prošlog stoljeća. Kao i cjelokupna vinarska proizvodnja ovog područja do kraja 80-ih godina, i proizvodnja vina obitelji Katunar bila je usmjerena lokalnu zadružnu vinariju – jer je zadrugarstvo do 1990. bilo jedini mogući način poslovanja. U devedesetima Katunar vinarija u općem procvatu vinarstva ulaže u nove tehnologije – spaja otočki tradicionalni način vinogradarstva s novim praksama u vinarstvu – među prvima uvodi kontroliranu hladnu fermentaciju, nabavlja nove barike od slavonskog hrasta i jedina u Hrvatskoj savladava proizvodnju pjenušaca po Charmat (tankovskoj) metodi. Nakon proizvodnje jedinog Hrvatskog biser-vina vinarija se okreće ka sadnji novih nasada vinove loze na staroj vinorodnoj poziciji Supele pokraj Baške na otoku KrkuESTATE WINERY svoju proizvodnju bazira na vlastitom grožđu, budući da obitelj Katunar posjeduje preko 200.000 tisuća trsova vinove loze. I to na dva lokaliteta: Vrbničko polje i Bašćanska kotlina.

morski_prasac_advent_2022__2_
morski_prasac_advnet__3_

Na rubu vrbničkog polja posjeduje vinariju u kojoj se radi prerada grožđa kao i proizvodnja i odležavanje te buteljiranje vina. Iako za Hrvatske prilike i kao otočna vinarija ima znatne površine i kapacitete, u svjetskim mjerilima ESTATE WINERY spada u manje boutique vinarije, i u tim okvirima uspješno širi prisutnost na izvoznim tržištima. Daljnje poboljšanje kvalitete i napredovanje ESTATE WINERY nastoji postići okretanjem vlastitoj kontroliranoj proizvodnji grožda po ekološkim standardima na tipičnim lokacijama, okretanjem autohtonim sortama vinove loze i tradicionalnom vinogradarstvu.

Tvrtka Novi turizam d.o.o. predstavit će svog partnera na ovogodišnjem Adventu kroz ponudu vina po promotivnim cijenama - 0,75 l za kvalitetnu žlahtinu i cuvee 65 kuna, do 120 kuna za bocu vrhunskog vina Sansigot i Riserva 150 kuna. Degustacijska čaša 1 dcl će koštati od 15 kuna do 40 kuna. Čaša kuhanog kvalitetnog cuvee vina s domaćim medom i začinima će biti 20 kuna.

Više sa portala torpedo.media ...