Nikad bogatije Margaretino leto: Počinje najpoznatija bakarska manifestacija

Autor: Portal Torpedo 27.05.2024

margaretino_leto-19538

Margaretino leto održava se tijekom lipnja i srpnja.

Bakar - U Bakru je danas najavljeno ovogodišnje izdanje Margaretinog leta, kulturno-turističke manifestacije koja svojim 31. izdanjem ulazi u četvrto desetljeće postojanja. O velikom broju „utakmica u nogama“ svjedoči i ovogodišnji raznolik program.

Dobitna kombinacija

Red kulture i umjetnosti, red zabave, koncerata i fešti tijekom posljednjih godina pokazao se kao dobitna kombinacija za privlačenje gostiju, ali i za jačanje samosvijesti i veza unutar lokalne zajednice. Istaknuo je to tijekom uvodne press-konferencije Tomislav Klarić, bakarski gradonačelnik:

„Bit će tu kazališnih predstava, klasičnih koncerata, plesnih večeri, interpretacijskih šetnji i radionica za djecu. Zahvaljujući angažmanu gradskih službi, Turističke zajednice, sponzorâ te velikom entuzijazmu lokalnih udruga, osmišljen je uistinu raznolik program koji se ove godine odvija tijekom dva mjeseca – cijelog lipnja i srpnja.“

Govoreći o uređenju grada povodom predstojećih događanja, gradonačelnik je istaknuo i to da će se ovaj tjedan asfaltirati nosivi sloj na svim aktualnim gradilištima u Bakru, dok će tijekom prve polovine lipnja biti realizirani i svi završni radovi.
MIK i Pomorska bitka

Na produljeni kalendar Margaretinog leta osvrnula se i Sonja Jelušić Marić, direktorica bakarske Turističke zajednice:

„Ovogodišnji novitet je da nam Margaretino leto počinje već 1. lipnja, i to festivalskom večeri Melodija Istre i Kvarnera! Potom smo već idućeg dana na ruti biciklijade 'Tragovima Frankopana'. Nakon toga nam dolaze, primjerice, Tarik sa svojim 'Ćirom', vrhunski klasični koncerti u organizaciji KUU 'Sklad', mali filmski festival 'Bura' koji prvog srpanjskog vikenda organizira udruga Studio B7, nekoliko termina Dječjeg dana i programa 'Bakar pleše' u organizaciji udruge 'La Bamba', te niz fešti u okolnim mjestima… Ističemo i „Šetnju kroz povijest“ uz nastup klape Cambi, posljednjeg vikenda u lipnju. Vjerujemo da će vrhunac manifestacije biti Margaretina 13. 7., kad ćemo, nakon nekoliko godina pauze, ponovno uprizoriti čuvenu Pomorsku bitku. Iste večeri koncert će održati i Jole. Dva tjedna kasnije, 26. 7., na Krasicu u sklopu 'Bakarskih susreta' dolazi i Mate Bulić. Kako je istaknuo i gradonačelnik Klarić, cilj nam je pokriti širok spektar sadržaja za različitu publiku.“

margaretino_leto

Zahvalni sponzorima

Da bi to bilo moguće, osim Grada, podršku Margaretinom letu kontinuirano pružaju i institucionalni partneri poput Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Kvarnera, kao i korporativni sponzori. I ove godine generalni sponzor manifestacije je INA d.d. Povodom početka Margaretinog leta, Kurt Bjerre, direktor Proizvodnje rafinerija i marketinga, istaknuo je sljedeće:

„Ponosni smo što možemo najaviti nastavak dugogodišnje sponzorske suradnje. U svojih 60 godina postojanja INA je uvijek bila podrška projektima koji doprinose kvaliteti života lokalnih zajednicama u kojima poslujemo, ali i pružala potporu u obogaćivanju kulturne ponude. Smatramo da dobar odnos između biznisa i kulture pridonosi razvoju prosperitetnog društva. Vjerujemo da će i ove godine posjetitelji uživati u bogatom programu.“

Program prve večeri

Naposljetku, prisutnima se obratila i Maja Šepac Rožic, pročelnica za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Grada Bakra. Zahvalivši vijećima mjesnih odbora Škrljevo, Kukuljanovo, Zlobin i Krasica, kao i bakarskim udrugama čiji su programi uključeni u program Margaretinog leta, pročelnica je istaknula da se Melodije Istre i Kvarnera u Bakar vraćaju u svom jubilarnom, 60. izdanju. Potom je najavila i izvođače:

„Ibrica Jusić, Elis Lovrić, Franko Krajcar , Karin Kuljanić i klapa 'Tić', Katja Budimčić Sabljar i Andrina Frleta, Joso Butorac i klapa 'Tić', Lorenza Puhar, Nevia Rigutto i Darko Jurković Charlie, Kožne Jakne, Dino Gušćić / Matej Plavček / Jure Kaurloto, Duško Jeličić, Eleonora Dobrović i Luka Brgić, Zemir Delić, Erik Balija, Gina Picinić te Grupa 777. U revijalnom dijelu nastupit će naša sjajna ženska klapa 'Hreljin'.“

Bakarska festivalska večer jubilarnog MIK-a započinje u subotu, 1. lipnja, u 21.00 sat na Žalu ribara. U slučaju kiše održat će se u Domu kulture „Matija Mažić“. Ulaznice su u prodaji po cijeni od 15,00 €, a mogu se kupiti u sustavu www.mojekarte.hr te u Turističkoj zajednici Grada Bakra, radnim danom od 08.30 do 15.30 sati, te subotom od 09:00 do 14:00 sati.

Ostatak programa Margaretinog leta možete pronaći ovdje.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...