Borislav Božić održava vikend-radionicu camere obscure

Autor: Marina Pauletić 05.10.2023

Borislav_Bozic_Volosko_XVII_nsnimljeno_c.o._Danica_5 Borislav Božić Volosko XVII nsnimljeno c.o. Danica 5

Borislav Božić održao je niz radionica camere obscure u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji i više od 600 polaznika učilo je i naučilo raditi obscurom u njegovim radionicama.

Rijeka – U petak, 6. listopada i subotu, 7. listopada u Galeriji Principij prof. Borislav Božić održat će vikend-radionicu camere obscure. Radionica u petak počinje u 18 sati kada će se održati uvodno predavanje i upoznavanje principa camere obscure. Predavanje u subotu počinje u 10 sati – napravit će se probne snimke i testiranje camere obscure te potom i laboratorijska obrada, a nakon probnih snimaka slijedi nastavak snimanja i laboratorijska obrada materijala.

Borislav Božić održao je niz radionica camere obscure u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji i više od 600 polaznika učilo je i naučilo raditi obscurom u njegovim radionicama. Također je sudjelovao na niz izložbi te međunarodnim likovnim kolonijama s fotografijama napravljenim njome za što je bio i nagrađivan.

Borislav_Boz%CC%8Cic%CC%81_u_Ateljeu_Yellow_time_pravi_obscuru Borislav Božić u Ateljeu Yellow time pravi obscuru

Što očekivati ovaj vikend?

- Predavanje i radionicu camere obscure posvećujem Francuzu Nicéphoreu Niépceu koji je napravio prvu trajno sačuvanu fotografiju u povijesti ove civilizacije - Pogled na Le Gras 1826. godine. Prvu izložbu fotografija napravljenih camerom obscurom napravio sam u Muzeju grada Rijeke 2007. godine i bila je posvećena ovom velikanu pod nazivom Hommage Nicéphoreu Niépceu. Održao sam na stotine predavanja o fotografiji i likovnoj umjetnosti i uglavnom sam predavanja počinjao s prvom trajno sačuvanom fotografijom Pogled na Le Gras, kazao je Božić.

- Ovom posvetom i radionicom želim upozoriti da se fotografija koristi tek 180 godina. Dakle, moglo bi se reći odnedavno u odnosu na povijest ove civilizacije, a ima tako veliki značaj u svim aspektima života. I ne samo utjecaj nego je s ovom digitalnom tehnologijom ona postala sveprisutna i s kojekakvim programima vrlo manipulativna, a time postaje i vrlo moćno komunikacijsko oružje. Zato fotografija nije puko škljocanje, kako to većina danas radi i prepušta skoro savršenoj automatici i programima da dovrše sliku, već je važna i prevažna da bismo je prepustili slučajnošću i time očekivali suvisle i koherentne fotografije relevantne vrijednosti, navodi dalje.

- U nastajanju bilo kojeg djela, u bilo kojoj stvaralačkoj platformi, nije dovoljna najsuvremenija tehnika i tehnologija, nego je neizbježna i autorova i misao i osjećanje. Tek sinergijom svih ovih komponenata možemo govoriti o istinskom stvaralačkom procesu i upravo ovo predavanje i radionica trebaju relativizirati suvremenu i tehniku i tehnologiju te poslati poruku da osoba pravi fotografiju, neovisno kojim se tehničko tehnološkim postupcima i sustavima bavi, a ne fotoaparat ili mobitel koje imamo u ruci. Oni su samo puki i prosti alat koji nam trebaju pomoći ostvariti ideju. I u konačnici najobičnija kutija može „praviti“ sjajne fotografije ili bolje reći pruža kreativnom duhu autora beskrajne mogućnosti umjetničkog djelovanja, govori Božić.

- Neizvjesnost je stalni pratilac misterije fotografskog rada camerom obscurom, zato što sam pravim, najčešće od kartona, svoje fotoaparate, svoje obscure i fotografirajući njima, koristim materijal kojem je prošao rok upotrebe tako da su u mom cjelokupnom radu kontinuirano prisutna i kemija, i alkemija, i magija kao neminovni pratioci mojih kreativnih procesa. Ovo je beskrajna igra u kojoj sasvim ozbiljno, kada mi se desi misao neke nove „kutije“, temeljito razrađujem ideju konstruiranja. Najprije radim idejne skice na papiru, a zatim od debljega kartona izrezujem i pravim tu zamišljenu, novu cameru obscuru. Pravim ih različite i po veličini i po njihovu krajnjem učinku te nakon što je konstrukcija gotova radim probne snimke i ako ne dobijem očekivani rezultat, popravljam i dorađujem dok ne postignem rezultat početne ideje. I ono što mi je jako važno je to da svakoj svojoj „kutiji“, cameri obscuri, dajem imena: Drenova, Mravica, Danica 1, Danica 5, Ljubić, Posvuduša itd., zaključuje autor.

Predavanje

Predavanje problematizira povijesni, likovni te fotografski kontekst camere obscure. Zatim se predavanje usmjerava na kreativni proces stvaranja fotografije, tj. komparacija svih poznatih tehničko-tehnoloških procesa i postupaka u radu fotografske slike. Kroz predavanje i diskusiju trebala bi se istaknuti kolika je važnost ili koji je odnos, kolika je uloga tehnike i tehnologije te autorova kreativnog senzibiliteta u stvaranju nečega što zovemo umjetnička fotografija.

Radionica

Polaznici radionice bave se prapočelom, prirodnim fenomenom - „hvatanjem“ elementarnoga fizikalnog zakona u običnu kutiju. Dakle, obična kutija je dobro polazište za razumijevanje tehnike i tehnologije te izvrsna platforma za poticanje kreativnosti. Polaznici pripremaju kutiju od cipela kao cameru obscuru i njome fotografiraju. Korak po korak, usvajaju fundamentalna znanja primjenjiva na bilo kojem suvremenom fotoaparatu te razvijaju vlastiti kreativni fotografski status koji je neovisan od fotografske tehnike.

Također istovremeno snimaju camerom obscurom i digitalnim fotoaparatom /mobitelom/ i time relativiziram značaj i važnost skupe fotoopreme i dokazujem da se sjajne fotografije mogu raditi i običnom kutijom za cipele.

Polaznici će naučiti princip rada fotografskoga aparata, proći će postupak kemijske obrade fotomaterijala te ući u bezgranični prostor kreativne fotografije. Program radionice daje temelj razumijevanja tehničko-tehnološkoga i kreativnoga aspekta fotografske slike.

Teme koje se obrađuju na predavanju i radionici su:

• Povijesni kontekst i prve spoznaje fenomena camere obscure
• Princip eksponiranja, komparativni pregled fotoaparata i camere obscure
• Test snimanje, određivanje vremena osvjetljavanja
• Snimanje
• Kemijska obrada materijala
• Analiza rada

O Borislavu Božiću

Diplomirao je na studiju likovne kulture, smjer grafiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Otišao je u mirovinu kao profesor. Kontinuirano bavljenje pedagoškim radom i umjetničkom praksom priskrbilo mu je niz nagrada i priznanja. Uz to je održao i još uvijek drži predavanja i radionice iz područja likovne umjetnosti i fotografije. Kao član Umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeka pokrenuo je i realizirao dva međunarodna Salona umjetnosti minijature posvećena najvećem renesansnom umjetniku maloga formata J. J. Kloviću. Selektor je i član žirija na mnogobrojnima izložbama. Kao organizator i kustos priredio je više od 200 izložbi. Sudionik je niza međunarodnih likovnih kolonija. Postavljenim izložbama i napisanim tekstovima uspostavio je nove i suvremene odnose spram fotografskoga stvaralaštva. Inicira i utemeljuje Galeriju Principij u okviru rada Fotokluba Rijeka. Potiče i osniva Fotosavez Primorsko-goranske županije s ciljem okupljanja i dinamiziranja rada fotografskih autora s primorsko-goranskoga područja. Osnivač je i voditelj Ateljea Yellow time.

Kao dobitnik niza priznanja i nagrada za svoj rad s ponosom ističe i izdvaja samo ove tri nagrade:

Instruktor-savjetnik s Plaketom Izidora Kršnjavog 2004. godine - za poticanje i njegovanje fotografskog stvaralaštva kod mladih 2004. godine,
Godišnja nagrada Grada Rijeke 2017. godine - za izniman i prepoznatljiv doprinos umjetničkom i pedagoškom razvoju grada te promicanju svijesti o važnosti kulture za identitet Rijeke,
Nagrada Tošo Dabac 2019. godine - za sveukupno fotografsko stvaralaštvo koje je prepoznato u Hrvatskoj i izvan njenih granica.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...