Koncert KUU Sklad u Pivki: Bakarska polnoćka

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 05.12.2022

koncert_sklad__1_

U cilju očuvanja hrvatske kulturne baštine, kao i promocije slovenskih umjetnika koji su radili u Bakru i značajno utjecali na kulturnu baštinu ovog grada kao i cijele Hrvatske, obrađeni su notni zapisi te je pripremljena brošura „Bakarska polnoćka".

Pivka - U sklopu projekta Slovenci koji su gradili hrvatsku kulturnu baštinu, Ženski zbor Sklad je u petak, 2. 12. nastupio u koncertnoj dvorani Krpanovog doma u Pivki s koncertom Bakarska polnoćka u sklopu koje su prezentirani hrvatski božićni napjevi u obradi Franje Serafina Vilhara (Senožeče kraj Pivke 1852. - Zagreb 1928). Poznati hrvatski skladatelj i zborovođa slovenskoga podrijetla, u periodu od 1881. do 1884. godine obradio je i četveroglasno aranžirao tradicionalne hrvatske božićne napjeve koji se dugi niz godina pjevaju u Bakru i to na svečanim misama u božićno vrijeme. Navedeni tradicionalni napjevi obvezni su dio božićnog repertoara brojnih profesionalnih i amaterskih zborova iz svih regija Hrvatske, ali samo KUU Sklad iz Bakra izvodi ova djela u Vilharovoj obradi.

U cilju očuvanja hrvatske kulturne baštine, kao i promocije slovenskih umjetnika koji su radili u Bakru i značajno utjecali na kulturnu baštinu ovog grada kao i cijele Hrvatske, obrađeni su notni zapisi te je pripremljena brošura „Bakarska polnoćka". Godina izdavanja Brošure, ujedno je i 170. godina Vilharovog rođenja.

Koncert u Pivki popraćen je izložbom reprodukcija djela slovenskih majstora iz crkve Svetog Andreja u Bakru, nastalih u periodu između 1757. i 1882. godine. Izložba, koju je osmislio i realizirao poznati hrvatski fotograf Miljenko Šegulja biti će otvorena u Krpanovom domu u Pivki do sredine siječnja.

koncert_sklad__2_

Projektom se naglašava dugotrajna povezanost Bakra sa Slovenijom, a 18. i 19. stoljeće doba je najintenzivnije kulturne suradnje, kada su u Bakru radili tada poznati slovenski umjetnici. Glavninu izložbe čine djela priznatog slovenskog majstora Janeza Šubica ml.(1850 – 1889), koji je godine 1882. u duhu akademskoga realizma izrađivao ciklus prizora iz života Svetoga Andrije apostola, kao i brojne freske i grisalle alegorijske i biblijske tematike na svodu i zidovima sanktuarija bakarske župne crkve. Također, na izložbi je izložena reprodukcija oltarne pale „Sveta Margareta, Jelena i Agneza" iz 1668. godine, remek-djelo slavnog slovenskog slikara Valentina Metzingera (1699 – 1759) kao i reprodukcija oltarne pale „Sveti Andrija apostol" slovenskog slikara Franje Pavera iz 1852 godine.

U projektu je kao partner sudjelovao i Slovenski domu Bazovica, čija je tajnica, Sandra Grudenić, vodila program i organizirala nastup, a direktorica Zavoda za turizem Pivka, Jana Gržinič, srdačno je dočekala izvođače izrazivši želju da se ovaj projekt suradnje nastavi i unaprijedi. Projekt podržavaju i potomci Franje S. Vilhara koji su nazočili koncertu i izrazili zahvalnost i oduševljenje inicijativom bakarskoga Sklada, te naglasili da je u tijeku restauracija klavira Franje Serafina Vilhara po završetku koje namjeravaju ponoviti slično koncertno gostovanje Sklada i Jeke. Uz prigodne poklone koje su Sklad i Jeka uručili domaćinu valja istaknuti i brošuru Bakarska polnoćka koju je Sklad pripremio u sklopu projekta u kojoj se uz notne zapise Franje S. Vilhara nalaze informacije o projektu, o skladatelju i izložbi.

Koncert Bakarska polnoćka će se ponoviti 10. prosinca u 17 sati u crkvi Gospe Karmelske na Krasici.

Više sa portala torpedo.media ...