[FOTO] ZAVRŠIO JE 45. RI ROCK FESTIVAL - Dodjeljene nagrade Ri Rock Kipić 2023.

Autor: Nikola Cvjetović 17.12.2023

ri_rock_drugi_dan_2023_palach__27_

Ri Rock Kipić je posebna nagrada većinom namijenjena neafirmiranim glazbenicima i ostalim akterima s područja Primorsko-Goranske županije koji su trudom i radom doprinijeli razvoju scene, a proteže se kroz nekoliko kategorija koje su članovi Udruge Ri Rock smatrali bitnima.

Rijeka - Povodom 40. izdanja Ri Rock Festivala 2018. godine, Udruga Ri Rock odlučila je promijeniti i unaprijediti ustaljeni i zastarjeli program dosadašnjih izdanja. S idejom bolje podrške glazbenicima koji su uložili novac i trud u svoja umjetnička djela kroz godinu, odlučeno je baciti svjetlo na njih, ali i na ostale aktere scene koji su im u tome pomogli te ponuditi javnosti bolju vidljivost cjelokupne scene kroz razne kategorije potpuno novog glavnog programa pod nazivom Ri Rock Kipić. Ri Rock Kipić je posebna nagrada većinom namijenjena neafirmiranim glazbenicima i ostalim akterima s područja Primorsko-Goranske županije koji su trudom i radom doprinijeli razvoju scene, a proteže se kroz nekoliko kategorija koje su članovi Udruge Ri Rock smatrali bitnima. Tako su stvorene posebne kategorije koje glazbenicima omogućuju da pokažu koliko su uložili u svoja djela.

ri_rock_drugi_dan_2023_palach__24_

Među njima su tri glavne kategorije:
1. Izvođač godine – bend ili glazbenik koji je kroz tekuću godinu izbacio najkvalitetnije uratke u svim segmentima kategorija.
2. Album godine – bend ili glazbenik koji je izbacio najkvalitetniju glazbu na nosaču zvuka.
3. Nove nade – bend ili glazbenik za koje stručni žiri smatra da će u budućnosti najbolje predstavljati riječku scenu i ponuditi kvalitetnu glazbu s vjerom da bi uskoro mogli osvojiti glavnu nagradu Izvođača godine.

Također, postoje kategorije za "Najbolji dizajn arta albuma" i "Najbolji dizajn T-shirt arta", koje pomažu bendovima u promociji jer je na alternativnoj sceni poznato da ljubitelji vole podržavati bendove noseći majice istih. Jedna od bitnih kategorija je i Singl godine, gdje žiri odabire najbolju pjesmu koja predstavlja vatrenu srž riječkog rocka, a sama kategorija je nazvana po legendarnom i nažalost preminulom supporteru riječke scene, radijskom voditelju, Ivici Vrkiću.

ri_rock_drugi_dan_2023_palach__20_

DOBITNICI NAGRADE RI ROCK KIPIĆ 2023.

IZVOĐAČ 2023.
ZENOTH

ALBUM 2023.
Po' Metra Crijeva - Boškarin IV

NOVE NADE 2023.
Pomelo Chess Society

SINGLE 2023. Ivica Vrkić
The Black Room - Future Memories

SPOT 2023.
Gržinčić Creative Visuals - Po' Metra Crijeva - Prokjeti pust

ALBUM ART COVER 2023.
Pomelo Chess Society za Pomelo Chess Society – „En Passant“

T-SHIRT ART 2023.
All Things Rotten i Dorotea Varga - Zenoth

LEGENDA RI ROCK SCENE
Damir Čargonja - Čarli

Uvedena je posebna nagrada pod nazivom "Legenda Ri Rock Scene", koju dodjeljuje i odabire sama Udruga Ri Rock, namijenjena osobama koje su najbolje podržale scenu, a dodjeljuje se svakih 5 godina. Prvi dobitnik nagrade na 40. Ri Rock festivalu je bio Zoran Štajdohar Zoff iz benda Grč, a ove godine nagrada je pripala Damiru Čargonji - Čarliju.

Kako bi se uveličala sama dodjela, osmišljeni su Ri Rock Kipići prema dizajnu loga Udruge Ri Rock, koji ostaju kao uspomena umjetnicima i potvrda njihovog uspjeha, ali i kao simbolični znak pažnje od strane udruge. Uz sam kipić, glazbenicima su ponuđene razne bogate nagrade kako bi im se pomoglo da i dalje uspješno stvaraju i djeluju te vrate uloženo.

Za žiri su odabrani svake godine različiti akteri s scene: od povjesničara, glazbenika, dizajnera do novinara, organizatora događaja i slično, ali i samih članova Udruge Ri Rock. Članovi ovogodišnjeg žirija bili su: Andrej Vučinić Škot (organizator Empeduja Punk Festa), Sara Ivelja (voditeljica i novinarka Radija Korzo i Kanala Ri), Ivana Kocijan (novinarka i urednica Novog Lista), Velid Đekić (povjesničar riječke rock scene), Branimir Herceg (urednik na Radio Rijeci), Miran Milić (Studio Palach), Jasen Kekanović (gitarist Po’ Metra Crijeva i prošlogodišnji dobitnik nagrade), Vlado Simcich Vava (riječki gitarist, autor i producent), Marina Pavlić (event promotor, grafički dizajner i dugogodišnji suradnik Udruge Ri Rock) te Ivan Montan (tattoo artist i ilustrator) i članovi Udruge Ri Rock.

ri_rock_drugi_dan_2023_palach__31_

Javnost, sami glazbenici i ostali akteri scene su kroz ovih 6 godina dodjele nagrada pokazali veliku podršku, zahvalnost i pohvale za novi način promoviranja scene, što je udruzi dalo vjetar u leđa da nastave s dobrim praksama, ali se i poboljšaju u podršci i razvoju scene i ovog dugogodišnjeg festivala.

Kako bi se omogućila prilika i najmlađim glazbenicima koji tek započinju svoju karijeru, ponuđeni su revijalni nastupi na kojima se isti mogu predstaviti publici i dobiti priliku da uz profesionalni pristup nastupe na festivalu. Ove godine predstavili su se Altered Taste, Meantime, Sick Sheets, Johnny Quid, Krletka, Kiler, Kateriana, Mokri Filteri, Bolidi i Raspad Sistema uz podršku headlinera Mašinko, Po’ Metra Crijeva, Alergija i Ministranti.

Udruga Ri Rock zahvaljuje se svim suradnicima, sponzorima, medijima, volonterima i članovima te publici što i dalje podržavaju ovaj novi izgled festivala i uveličavaju samu dodjelu nagrade Ri Rock Kipić.

Više o festivalu i radu Udruge Ri Rock te novosti saznajte na webu i društvenim mrežama.

Festival podržavaju: TZ Rijeka, Zamp, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija te EuroMusic Agency, Novi List, Radio Rijeka, Radio Korzo, Core Event, Studio Palach, ArtKvart portal, Studio VerAudio, Ana Križanec Foto, Do Kosti Tattoo, Karma Ink Tattoo, Lumer Shop, MAPA studio, Agencija Rivira i Radio Roža.

pocket icon

ZAVRŠIO JE 45. RI ROCK FESTIVAL - Zenoth osvojio Ri Rock Kipić za izvođača godine, Po' Metra Crijeva imaju najbolji album

Više sa portala torpedo.media ...