Simpozij ‘Balkan je drugdje’ pokušat će odgovoriti na pitanje što je nama danas Balkan

Balkan je krajem 19. stoljeća zadobio mahom negativne konotacije disfunkcionalnog sustava, divljeg, neuljuđenog i neželjenog pojma kojim se uglavnom identificira ono što je „tuđe“, što je „negdje drugdje“.

Rijeka – U četvrtak 7. studenog od 17 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci održat će se simpozij „Balkan je drugdje“. Simpozij je dio međunarodne skupne izložbe „Mi nismo kao oni“ fokusirane na predodžbe kojima oblikujemo sliku drugog i pitanja kako drugi vide nas.

Održava se u sklopu EU projekta Riskiraj promjenu i kao dio pretprograma Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i namijenjen je stručnoj publici iz područja kulturnih studija, filozofije ili povijesti umjetnosti, ali i svoj drugoj publici koju zanimaju pitanja (povijesti) tolerancije na širem riječkom području, kulturološko-politološka poimanja Balkana i s njima u vezi poimanja „drugog“, pitanje migracija i gostoljubivosti u drugom desetljeću 20. stoljeća te srodne teme.

O njima će govoriti Tea Perinčić, kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja (predavanje “Tolerancija u Rijeci iz povijesne perspektive”), Ana Inić i Sandra Jukić, doktorandice na studiju Glotodidaktike Filozofskog fakulteta u Rijeci (predavanje “Frazemi i stereotipi o drugome, na primjeru Balkana“), kulturolog Eric Ušić ( “Viva la fratellanza: pitanje drugog u poratnim grafitima u Istri i Rijeci”) i Željko Senković s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Osijeku (predavanje“Migracije, pitanje hospitaliteta i politika prijateljstva”).

Balkan je krajem 19. stoljeća zadobio mahom negativne konotacije disfunkcionalnog sustava, divljeg, neuljuđenog i neželjenog pojma kojim se uglavnom identificira ono što je „tuđe“, što je „negdje drugdje“.

Kako se šire i kako se opovrgavaju negativni stereotipi o Balkanu, o „drugom“? Je li Balkan uvijek drugdje, kao što kaže Žižek, jugoistočnije od onog gdje smo „mi“? Simpozij „Balkan je drugdje“ na ova i druga pitanja nastojat će odgovoriti iz perspektiva suvremene umjetnosti, kulturologije i filozofije na skupu čiji je organizatori Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!