[FOTO] Rally day Due Castelli otvorio istarsku sezonu - Talijansko slavlje u Limu

Autor: Miroslav Krpan 06.03.2022

rally_due_casteli_2022__4_ Pobjednici James i Justin Bardini (snimio M.Krpan)

Iz Limskog kanala do okruženja povijesnog Dvigrada, makadamskim prostranstvima, u dimu prašine, jurilo 49 posada, a bilo je i paljevine

Limski kanal – Nova automobilistička sezona na istarskom poluotoku počela je u izuzetnom ozračju, od onog što je pružio osunčani zimski vikend uz povremeni hladni povjetarac, na prostorima od Limskog kanala do povijesnog Dvigrada. Svojevrsni show pod nazivom „Rally day Two Castles - Due Castelli“, nakon jednogodišnje pauze, u četvrtom je izdanju okupio 49 posada iz Italije,Slovenije, Austrije i Hrvatske, na manifestaciji koju su još jednom uspješno realizirali entuzijasti oktanskog sporta okupljeni u Autoklubu „Poreč Motorsport“ i suorganizatoru AKORK „Skok racing 1993“ iz Gambetića.

rally_due_casteli_2022__2_ MATTEO MLADENIĆ-DEAN VALČIĆ (snimio M.Krpan)

Natjecateljskom programu prethodile su slobodne vožnje što su se odvijale na stazi Cross centra Canalli u Gambetićima nadomak Višnjana, da bi prave vještine i znanje pokazali na dvije makadamske dionice Lim-Dvigrad i Dvigrad-Barat, kojima se vozilo u oba smjera, ukupno osam brzinskih ispita duljine 55,08 km.

Pobjedničko postolje „generalke“ zasluženo je pripalo posadama s talijanskim obilježjima, ali različitih nacionalnosti. James Bardini i Justin Bardini, Britanci u prestižnoj „Škoda Fabia R5“ imali su razloga za slavlje. Sve od drugog brzinca, s prednošću od četiri do deset sekundi, imali su prednost ispred Talijana Adriana Scalcona i Clinzie Michelini u identičnom automobilu. Zanimljivo je da su naizmjenično osvajali najbolja vremena na brzinskim ispitima od prvog do zadnjeg, svaki po četiri, a presudan je bio posljednji u kojem je Bardini uspio nadoknaditi sekundu zaostatka i u konačnici s dvije prestižne i ukupnim vremenom 35:08,9 minuta slaviti na svečanosti dodjele priznanja u Limskom kanalu. Do trećeg su mjesta, ujednačenom i konstantnom vožnjom stigli Slovenci Matic Kogej i Matej Čar, pod talijanskim obilježjima i za upravljačem Mitsubishi Lancera Evo X, čiji je zaostatak bio znatan, gotovo dvije minute.

rally_due_casteli_2022__5_ Ulčar i Kovačević - sve pod budnim okom promatrača HAKS-a i direktora (snimio M.Krpan)

U samom začetku natjecanja, sredinom dionice drugog brzinca, došlo je do zanošenja Škode Fabie R5 , jednih od favorita, talijanske posade Michele Piccolotto-Christian Dinale, prevrtanja i izlijetanja izvan staze, a potom i zapaljenja. Vozači su pravovremeno napustili vozilo bez ozljeda, a brza intervencija vatrogasne službe JVP Rovinj nije pomogla s obzirom na to da je automobil izgorio gotovo do neprepoznatljivosti.

TRI DOMAĆE POSADE NA POSTOLJIMA KLASA

Malobrojne, ali pokazat će se u konačnici rezultatski uspješne bile su tri hrvatske posade, a nije im smetala niti velika prašina koja se dizala iza svakog prolaska. Pobjedu u klasi preko 2000 ccm osvojili su Matteo Mladenić i Dean Valčić u VW Golf 1.9 GT, drugi u klasi „sva ostala vozila“ u svom prvom relijaškom nastupu bio je poznati istarski vinar Marko Fakin uz suvozača Morena Lisjaka u terencu Mitsubishi Pajero Panin, dok je u žestokoj konkurenciji osam posada klase do 1600 ccm, vještinu u reliju, oprobao i trofejni istarski junior drugih disciplina Karlo Pelicar koji je uz suvozača Daniela Terlevića osvojio treće mjesto, a bili su i najbolje plasirana hrvatska posada 16. ukupno. Do cilja je uspješno stiglo 42 posade, a odustajanja su uglavnom bila tehnički kvarovi.

rally_due_casteli_2022__3_ Organizacijski tim manifestacije s predsjednikom HAKS-a Davorinom Štetnerom (snimio M.Krpan)

Pobjednici po klasama: do 1400 ccm Zamaro-Nardini (Italija, Fiat 500), do 1600 ccm Mrak-Kuštrin (Slovenija, Rover 216), do 2000 ccm Cecatto-Minuzzo (Italija, Seat Ibiza), preko 2000 ccm Mladenić-Valčić (Hrvatska, VW Golf), pogon na 4 kotača Kogej-Čar (Italija, Mitsubishi Lancer Evo X), vozila R5, S2000 i WRC Bardini-Bardini (Italija, Škoda Fabia R5), pogon zadnji kotači Božić-Bobič (Slovenija, BMW E36) i open i buggy Camporese-Piazzetta (Italija, Peugeot 504 Pick Up.

rally_due_casteli_2022__6_ Vješti i za sportskim volanom - Marko Fakin (snimio M.Krpan)
rally_due_casteli_2022__1_ Karlo Pelicar i Daniel Terlević (snimio M.Krpan)
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...