HNK Rijeka i Udruga za osobe s Down sindromom Rijeka 21 današnji dan slave – u punom kapacitetu!

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 21.03.2022

hnk_rijeka_udruga_down

Dvadesetak nasmijanih lica svakoga petka zajedno sa svojim trenerom, jednako nasmijanim i vedrim Amirom Hadžibeganovićem, uči igrati nogomet i to poput pravih profesionalaca – u službenoj opremi voljenoga kluba.

Rijeka - Svjetski je dan osoba sa sindromom Down! I dok se većina organizacija istome priključuje fotografijama veselih, raznobojnih čarapica, HNK Rijeka zajedno sa svojim malim i velikim igračima ovaj dan slavi u punom kapacitetu! Naime, već neko vrijeme u klubu je još veselije trenirati jer su im se prije nekoliko mjeseci pridružili i članovi Udruge za osobe s Down sindromom Rijeka 21.

Dvadesetak nasmijanih lica svakoga petka zajedno sa svojim trenerom, jednako nasmijanim i vedrim Amirom Hadžibeganovićem, uči igrati nogomet i to poput pravih profesionalaca – u službenoj opremi voljenoga kluba.

Hadžibeganović je o treninzima sa svojom radosnom ekipicom kazao kako mu je najvažnije da našim najmlađima vrijeme na treningu bude ugodno ispunjeno, da se osjećaju sretno i zadovoljno te da svatko od njih ima priliku izraziti što mu odgovara ili ne odgovara:

"Ukratko, moja je želja da nam oni sretni dolaze na trening, te da sretni s treninga i odlaze. Također, tu je i cilj da se iz njih kao igrača izvuče maksimum od njihovih psihofizičkih sposobnosti te da napreduju, kako motorički, tako i psihički jer je to dvoje jedno s drugim povezano", kazao je Hadžibeganović. Naglasio je, također, da rad s djecom koja imaju razvojne poteškoće njemu predstavlja jedno novo, posebno iskustvo:

"Ostvarili smo odličnu komunikaciju. Apsolutno svaki od njih ima svoju osobnost, svoj karakter, a kao tim su dragi i izrazito veseli. Moram reći i da me maksimalno guraju prema tome da im svaki trening pripremim što zanimljivije, da svladavaju vježbe i s loptom i bez lopte, a vrhunac je kada čujem koliko vole dolaziti na treninge i koliko kroz cijeli tjedan pričaju o tome. Mnogi od njih prate i prvu ekipu, a mnogi su počeli pratiti i naše kadete gdje sam pomoćni trener pa me onda zovu ili mi pišu jer ih zanima kako je bilo na kojoj utakmici. U radu s Down selekcijom mi u pomoć uskaču kada god mogu i Vjekoslav Miletić, pomoćni trener prve momčadi, ali i voditelj naše Škole nogometa Fausto Budicin."

Budicin: Zajedno smo Rijeka je odgovoran moto, a naši igrači s Downovim sindromom ga obogaćuju

Inače, selekciju djece sa sindromom Down u Školu nogometa HNK Rijeka “doveo” je uz pomoć pulske Akademije zdravog življenja upravo voditelj Škole Fausto Budicin koji je ovom prilikom kazao:

"Ova naša ekipa s Downovim sindromom za HNK Rijeka znači možda i više od podrške inkluzivnosti djece s poteškoćama u razvoju. Naime, djeca koja brane boje “Rijeke” u našem slučaju istovremeno oživljavaju i našu krilaticu “Zajedno smo Rijeka”. To je jedan odgovoran moto koji, pogotovo u aktualnim vremenima, ne smije biti samo slovo na papiru. Zato sam i više nego sretan da je HNK Rijeka obogaćena ovom ekipom upravo pod kapom navedene krilatice", rekao je Budicin.

Na jednom od treninga najmlađe su razveselili i igrači prve ekipe, Hrvoje Smolčić, Adrian Liber, Denis Bušnja, Matej Vuk i Ivan Lepinjica družili su s našim mladim nogometašima naučivši ih neke od nogometnih vještina. Amira Mešić Simunić, predsjednica Udruge za sindrom Down Rijeka 21. također je zadovoljna pričom koju zajedno tkaju članovi Udruge Rijeka 21 i HNK Rijeka:

"Iako zvuči kao klišej, ipak nema boljih riječi da opišemo suradnju s HNK Rijeka nego kao odličnu stvar koju smo uspjeli napraviti uz pomoć naše partnerske Udruge Health Life Academy iz Pule. Oni, naime, na razini cijele Hrvatske aktivno sudjeluju na sportskoj inkluzivnosti osoba s poteškoćama u razvoju, a HNK Rijeka njihovoj je inicijativi ugradio i dodanu vrijednost: naša djeca i odrasli na treninge dolaze izuzetno motivirani. Uz pomoć sjajnog trenera Amira Hadžibeganovića ostvaruju i vidljivi napredak u okvirima svojih mogućnosti, a ono što me najviše veseli jest profesionalan pristup cijelog HNK Rijeka našoj selekciji – od osiguravanja profesionalne opreme za trening pa sve do prihvata i ophođenja s našim članovima koji se ni po čemu ne razlikuje od pristupa drugoj djeci u Školi HNK Rijeka. Osjećamo se stvarno – uključeni", kazala nam je s osmjehom Mešić Simunić.

Udruga za sindrom Down Rijeka 21 provodi i projekt “vidimo sE” kojim podižu svijest o važnosti inkluzije djece s razvojnim poteškoćama, sa svim očekivanim specifičnim ciljevima. Međutim, projektom podižu i svijest o ukupnoj ljepoti različitosti uz poruku da je sasvim u redu biti različit jer u konačnici – i mi svi ostali smo upravo to – različiti jedni od drugih!

Inače, današnji je datum na kalendaru odabran kao Svjetski dan osoba s Down sindromom jer se radi o 21. danu, 3. mjeseca u godini kako bi se označila jedinstvenost trisomije 21. kromosoma koja i uzrokuje ovaj sindrom.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...