Započele testne vožnje posada za ovogodišnji WRC Croatia Rally

Autor: Marina Pauletić 05.04.2024

wrc_2023_ravna_gora__4_ Foto: arhiva

Od ove godine primjenjuje se novi sustav bodovanja što će natjecanje i vožnje učiniti dodatno atraktivnim.

Zagreb - Usporedno s posljednjim organizacijskim pripremama za ovogodišnji WRC Croatia Rally koji će se od 18. do 21. travnja održati na području pet hrvatskih županija i Grada Zagreba, natjecateljski timovi i posade već počinju pristizati u Hrvatsku.
Testiranja na stazama koje svojom konfiguracijom odgovaraju trasama brzinskih ispita na kojima će se za dva tjedna održati natjecanje, već ovih dana započinju tvorničke posade Toyote, M-Sporta i Hyundaija, ali i timovi koji se natječu u klasama WRC2, WRC3 i JuniorWRC.

Hrvatski asfalt iskušavaju najveće zvijezde rallyja poput osmerostrukog svjetskog prvaka Sebastiena Ogiera, Thierryja Neuvillea, Elfyna Evansa, Otta Tanaka te nadolazećeg talenta Adriena Fourmauxa. I dok sada, za početak voze samo „testne dionice“, upoznavanje sa „službenim dionicama“ brzinskih ispita započet će nekoliko dana uoči službenog početka WRC Croatia Rallyja.

wrc_2023_ravna_gora__2_ Foto: arhiva

Službeni program Croatia Rallyja za publiku kreće u četvrtak, 18. travnja probnim brzincem, tzv. shakedownom pokraj Okića od 9 do 15 sati, dok od 18:30 slijedi svečani start na Zagrebačkim fontanama. Potom od petka do nedjelje posade kreću u lov na što bolji plasman kroz 20 brzinskih ispita. Veliko finale očekuje se na dionici Zagorska Sela – Kumrovec, u nedjelju 21. travnja, nakon čega slijedi ceremonijalni cilj ispred zgrade INE u Novom Zagrebu.

Novost u ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u rallyju je sustav bodovanja. Umjesto dosadašnjeg: 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1, koristi se novi princip: 18-15-13-10-8-6-4-3-2-1 za plasman na završetku subotnjeg dijela natjecanja. Ako posada ne završi cijelu rutu rallyja neće osvojiti bodove koji će biti dodijeljeni idućoj posadi u plasmanu. Uvedeno je i zasebno bodovanje za nedjeljne brzinske ispite za najbržih sedam posada: 7-6-5-4-3-2-1. Bodovi na Wolf Power Stageu i dalje se dodjeljuju za najbržih pet vozača po sustavu 5-4-3-2-1. Tako se izbjegava uobičajena praksa vozača koji su nedjeljne brzince znali voziti u sporijem tempu čuvajući automobil i gume samo za Power Stage, a što će zasigurno doprinijeti dodatnoj atraktivnosti prvenstva i pojedinih natjecanja.

wrc_2023_ravna_gora__1_ Foto: arhiva

„Nema sumnje kako će ovogodišnji WRC Croatia Rally biti najveći, ali svakako i najuzbudljiviji do sada. Za titulu najboljih na brzinskim ispitima Croatia Rallyja natječu se trenutno najveći – Neuville, Evans, Ogier, Tanak, Katsuta, Fourmaux... To su vozači i posade kod kojih ćemo razlike u finalnom vremenu mjeriti u desetinkama i koji će publiku držati napetom od prvog do posljednjeg zavoja. Svi oni imaju isti zadatak - što uspješnije odgovoriti na izazove koje pred njih stavljaju naši brzinski ispiti za koje i WRC kao i svi vozači kažu kako su jedni od najzahtjevnijih ali i najuzbudljivijih od svih ispita na WRC natjecanjima diljem svijeta“, najavio je Daniel Šaškin, predsjednik organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja.

Sve informacije o predstojećem WRC Croatia Rally kao i ulaznice i akreditacije za servisni park i posebne zone s najboljim pogledom na dionice brzinskih ispita dostupne su na www.rally-croatia.com.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...