U OKU KAMERE Otvorena knjižara “Val” – Novi prostor s dugom poviješću postat će kultno mjesto za ljubitelje knjige

Osim “književnog salona” u kojem je moguće predahnuti uz druženje s kvalitetnim naslovima 17 riječkih izdavača, knjižara “Val” ima ambiciju postati i pravim kulturnim prostorom u kojem će se odvijati brojna događanja, od predstavljanja knjiga preko izložbi i manjih koncerata do manifestacija posvećenih djeci.

Rijeka – Knjižara “Val”, novo mjesto za ljubitelje lijepe riječi u Rijeci, večeras je i službeno otvorena. Prostor smješten na 2. katu u Ulici Ivana Zajca 20 zamišljen je kao dnevni boravak, a u ugodnu atmosferu već se prve večeri uvjerilo pedesetak uzvanika među kojima su bili i poznati književnici poput Vedrane Rudan, novinari, ali i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Prostor knjižare “Val” ima dugu povijest posvećenu knjizi – na tom je mjestu dugo godina djelovao Izdavački centar Rijeka, a u njemu je prvi puta objavljena i kultna knjiga “Kako čitati grad” Radmile Matejčić. Na policama su prisutna izdanja čak 17 riječkih izdavača, što – kako je kazao direktor izdavačke kuće “Val” Dragan Ogurlić – pokazuje kako je ovakva knjižara Rijeci već dugo potrebna. Među njima je i monografija Kanfanara, koja je proglašena jednom od 28 najljepših knjiga objavljenih ove godine, a uskoro će svoje mjesto naći i dva nova izdanja “Vala”: posljednje djelo velikana meteorologije Milana Sijerkovića “O vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera” te Ogurlićeve “Jadranske legende – Gdje Perun spava” ilustrirane radovima Voje Radoičića.

– Posebno sam sretna zbog ovog događanja, samo zbog njega sam danas stigla ravno iz Splita. Nedavno smo u mom gradu izgubili knjižaru Morpurgo, najstariju na svijetu, a sada nekolicina nas pisaca, novinara i drugih ljubitelja knjige pokušava Splitu vratiti “dušu”. Kad sam vidjela ovaj prostor, koji je upravo tako zamišljen – da stvori posebnu atmosferu uživanja u knjigama – pomislila sam da Splićani, koji uvijek vole hvaliti svoj grad, sada imaju nešto na čemu mogu biti zavidni Rijeci, kazala je Boba Đuderija, književnica čije je hit-naslove izdao upravo riječki “Val”.

Boris Pavelić, autor knjige “Smijeh slobode”, kronike slavnog lista Feral Tribune, dodao je kako je prostor knjižare “Val” pravi “književni salon, u najklasničnijem smislu te riječi”, dok je gradonačelnik Obersnel, službeno otvarajući knjižaru, kazao kako još nije bio u knjižari koja se nalazi na drugom katu, ali kako je siguran da će to dodatno motivirati ljubitelje knjige na posjetu ovom jedinstvenom prostoru.

Osim “književnog salona” u kojem je moguće predahnuti uz druženje s kvalitetnim naslovima 17 riječkih izdavača, knjižara “Val” ima ambiciju postati i pravim kulturnim prostorom u kojem će se odvijati brojna događanja, od predstavljanja knjiga preko izložbi i manjih koncerata do manifestacija posvećenih djeci. Uz knjižaru, prostor veličine 95 kvadrata uskoro bi trebao dobiti i rezidenciju za autore.