U OKU KAMERE Prije 60 godina zaplovio prvi trajekt u Hrvatskoj na liniji Crikvenica – Šilo

U OKU KAMERE Prije 60 godina zaplovio prvi trajekt u Hrvatskoj na liniji Crikvenica – Šilo

FOTO IVANČIĆ

Foto Ivančić nas vrijednim fotografijama vraća u 12. travanj 1959. godine, kada je otvorena prva trajektna linija na Jadranu

FOTO IVANČIĆ

CRIKVENICA U nedjelju, 12. travnja 1959. godine, uspostavljena je prva trajektna linija u Hrvatskoj. Prije 60 godina drveni trajekt „Bodulka”, vlasništvo „Kvarnerske plovidbe” iz Rijeke, isplovio je iz Šila prema Crikvenici s uzvanicima, autobusom, tri automobila i nekoliko motocikala. „Bodulka” je imala kapacitet 12 vozila i 140 putnika te brzinu od pet čvorova. Prvi trajekt na Jadranu je izgrađen u Šibeniku 1952. godine kao desantni brod ratne mornarice.

Posadu prvog trajekta činili su su kapetan Osip Lončarić, noštromo Anton Gršković Vlastelin, kormilari Alvižo Butković i Ive Car, makiništ Jure Barbalić i Branko Car kao kapo makine. Kondukteri su bili Nikola Dunato Mikloš i Anton Cvrnčić Kovačić. Prema našim saznanjima, više nije živ nitko od posade.

Trajekt je ljeti isplovljavao četiri puta dnevno u oba pravca, a zimi dva puta dnevno. No, ljeti je znao raditi i po 13 tura dnevno. Plovidba duga dvije milje trajala je dvadesetak minuta. Kako su se u sezoni u Crikvenici stvarale velike gužve, nakon samo četiri godine od pokretanja linije uveden je dodatni trajekt „Kačjak” koji je plovio do 1993. godine, kada ga je u Maslenici pogodila četnička granata.

FOTO IVANČIĆ

Uvođenje prvih trajekata nije teklo glatko, bilo je muke pri ukrcavanju i iskrcavanju vozila. Na Šilu se prijelazni most dopunjavao daskama. Pamte se i gužve na trajektnom pristaništu u Crikvenici na današnjem Trgu Stjepana Radića. Sudarali su se automobili koji se iskrcavali i ukrcavali. Parkiralište u trajektnim lukama bilo je nepoznat pojam. Događali su se incidenti među vozačima jer su na trajekt često prvi ulazili agresivniji. No, trajekt nitko nije mogao zaustaviti. Već 1960. godine prevezeno je 20 tisuća vozila, a godinu kasnije 22 tisuće vozila. Trajekt „Bodulku” i liniju Crikvenica – Šilo 1963. godine preuzima „Jadrolinija”.

Prema jednoj verziji linija Crikvenica – Šilo, kao i Črišnjevo – Voz, gasi se 1980. godine izgradnjom Krčkog mosta, a prema drugoj 1991, godine zbog nerentabilnosti.

Nakon šest godina održavanja linije Crikvenica – Šilo, „Bodulka” plovi na linijama Drvenik – Sućuraj, Split – Supetar i Biograd – Tkon. „Jadrolinija” 1979. godine prodaje prvi hrvatski trajekt poduzeću „Jadranturist” iz Rovinja koje mijenja ime trajektu u „Rovinjka”. Sve do 2008. godine služi za prijevoz putnika i opskrbu hotela na Crvenom otoku kod Rovinja. Ostat će zapamćeno sudjelovanje u gašenju požara na turskom brodu uz obalu Istre 2008. godine.

FOTO IVANČIĆ

Potom seli na mrtvi vez. Zadnji vlasnik „Maistra” je trajekt kao kulturno dobro morao ponuditi trajekt Ministarstvu kulture, Istarskoj županiji i Gradu Rovinju koji su imali pravo prvokupa. Čekajući mjesecima odobrenje za prodaju, trajekt je potonuo u rovinjskoj luci. Izrezan je 2013. godine, a sve što je ostalo su natpis „Rovinjka” i okrugli prozori koji su pohranjeni u Pomorskom i povijesnom muzeju Istre u Puli.

Povodom isplovljavanja prvog trajekta Muzej Grada Crikvenice u suradnji s Hrvatskim pomorskim muzejom Split priprema prigodnu izložbu, „Prva na Jadranu”. Izložba se otvara 31. svibnja.

Povodom 50. rođendana linije, u Šilu je postavljena spomen ploča. Prema pisanju „Novog lista”, na svečanost nisu došli predstavnici Grada Crikvenice niti „Jadrolinije” koja je otkazala dolazak trajekta s objašnjenjem da nema mogućnosti za pristajanje u Šilu. Šteta da se danas u Crikvenici nitko neće sjetiti trajekta koji je pisao povijest pomorstva, turizma, Crikvenice, Primorja, „Jadrolinije” i Hrvatske.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!