Važno djelo o riječkoj povijesti: Predstavljanje knjige ‘Rijeka ili smrt’ ovog petka u Antikvarijatu Ex libris

Knjiga govori o razdoblju nakon Prvog svjetskog rata kada je Rijeka, u kojoj je tada živjelo više naroda, zbog raspada Austro-Ugarske postala grad bez države, nakon čega je na poziv Talijanskog narodnog vijeća u Rijeci D’Annunzio ušao u grad. Bio je to težak period u kojem je započelo gospodarsko propadanje grada, kada je bitno oslabljena do tada naglašena kozmopolitska crta Rijeke.

Rijeka – Predstavljanje hvaljene knjige Tee Perinčić „Rijeka ili smrt!“ o vremenu D’Annunzijeve okupacije Rijeke održat će se u petak, 20. prosinca u Antikvarijatu Ex libris s početkom u 18 sati.

Knjigu u izdanju izdavačke kuće Naklada Val, uoči obljetnice riječkog Krvavog Božića iz 1920. godine, predstavit će sama autorica Tea Perinčić, povijesničarka i muzeologinja, Damir Grubiša, profesor na Američkom sveučilištu u Rimu i bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji te Velid Đekić, publicist i kolumnist portala Torpedo media, voditelj odnosa s javnošću Muzej grada Rijeke. Predstavljanje će moderirati Dragan Ogurlić, nakladnik, direktor Val Publishing House iz Rijeke i urednik knjige, također kolumnist portala Torpedo media, dok će se okupljenima uvodno obratiti gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, Emina Višnić direktorica tvrtke Rijeka 2020 kao suizdavača knjige „Rijeka ili smrt!“ te Nikolina Radić-Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, također suizdavača knjige „Rijeka ili smrt!“.

Knjiga govori o razdoblju nakon Prvog svjetskog rata kada je Rijeka, u kojoj je tada živjelo više naroda, zbog raspada Austro-Ugarske postala grad bez države. U takvim okolnostima, dok se na poslijeratnoj mirovnoj konferenciji odlučivalo o budućnosti grada, skupina građana koja je smatrala da Rijeka treba pripasti Italiji, poziva razvojačenog sudionika Prvog svjetskog rata i talijanskog pjesnika Gabrielea D’Annunzia da im pomogne u toj nakani. D’Annunzio prihvaća poziv Talijanskog narodnog vijeća u Rijeci, okuplja vojsku sačinjenu od bivših dragovoljaca talijanske kraljevske vojske, i 12. rujna 1919. godine ulazi u Rijeku. Njegova okupacija grada i diktatorska vladavina u suradnji s riječkim Talijanskim narodnim vijećem obilježena je pritiscima, maltretiranjem i proganjanjem hrvatskog i ostalog netalijanskog stanovništva Rijeke. Bio je to težak period u kojem je započelo gospodarsko propadanje grada, kada je bitno oslabljena do tada naglašena kozmopolitska crta Rijeke.

D’Annunzijeva okupacija završila je događajem u povijesti ubilježenom kao Krvavi Božić kada su D’Annuzio i njegova vojska u teškim bitkama protjerani iz Rijeke. Borbe u kojima su stradale mnogobrojne zgrade i mostovi preko Rječine, trajale su od 24. do 29. prosinca 1920. godine. Nakon što je D’Annunzio na ovaj način bio prinuđen napustiti grad, ustanovljena je Slobodna Država Rijeka kao svojevrsna tampon zona između tadašnjih kraljevina Jugoslavije i Italije. No vrlo uskoro Rijeka je priključena Italiji te je i fizički zidom odijeljena od Sušaka.

Knjiga se predstavlja u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, programske cjeline Doba moći koja propitkuje i razrađuje teme koje su obilježile Rijeku i Europu.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }