Ana Laco: Stavljanje ‘piercinga’ tek postaje ‘mainstream’, ali Rijeka je jako otvorena po tom pitanju

Ana Laco, vlasnica jednog od najpopularnijih hrvatskih piercing studija Badakua, prvi se put u piercing zaljubila sa 14 godina, također zahvaljujući glazbenom spotu. U razgovoru otkriva kakve piercinge Riječanke (jer većinom su klijenti – žene) vole i koje je neobične želje odbila raditi…

Rijeka – Tisućljetna tradicija afričkih i američkih plemenskih kultura, ukrašavanje tijela piercingom, u zapadnim je zemljama postalo popularno tek od 1993. godine. Točna se godina zna jer je tada svijetlo dana ugledao glazbeni spot za pjesmu „Cryin’“ američkog benda Aerosmith, u kojemu Alicia Silverstone dobiva piercing pupka. Nakon toga, sve se više mladih ljudi odlučuje na pirsanje dijelova tijela, što iz bunta, što sa željom da se istaknu ili jednostavno, ukrase.

Ana Laco, vlasnica jednog od najpopularnijih hrvatskih piercing studija Badakua, prvi se put u piercing zaljubila sa 14 godina, također zahvaljujući glazbenom spotu. U njenom se slučaju radilo o „Papa Was A Rolling Stone“ George Michaela. Laco je svakako kompetentna sugovornica, s obzirom na to da se 21 godinu bavi ovim poslom, a u lipnju je otvorila svoj novi prostor, piercing boutique u Splitskoj ulici. Zašto piercing boutique? Ana objašnjava: „Ti kada se naručiš za piercing kod nas dobiješ termin od sat vremena. I ti sad tu dođeš, ispuniš papirologiju, netko ti skuha kavu ili čaj, ponudi te s nečim, onda s tobom bira nakit, usklađuje ti ga, savjetuje te. Kada odabereš ono što ti pristaje, stavljamo nakit na sterilizaciju, educiramo i onda tek pirsamo. Nakon pirsanja te opet zbrinemo, popazimo te da vidimo jesi li dobro i možemo li te pustiti doma“.

Ona smatra da su Riječani jako otvoreni po pitanju piercinga, da većini poslodavaca ne smetaju te da se za razliku od primjerice Zagreba na šalterima banaka češće mogu naći djelatnici sa facijalnim piercinzima.

– U Rijeci to nikome ne predstavlja problem i nitko ni ne gleda na to. Mislim da je to zbog šire slike. S obzirom na to da je Rijeka lučki grad, dovoljno smo izmiješani da budemo tolerantniji, tvrdi Laco.

Iako je prije 14 godina u Rijeci bilo devet piercing studija koji su dosta dobro radili, smatra da trenutno nema konkurencije. Nekoć su se u njenom studiju klijenti mogli i tetovirati, a sada se okrenula isključivo „pirsanju“. Međutim, tvrdi kako Rijeka u globalu ima dobre tattoo studije, a istaknula je imena poput Inkconnection Tattoo Parloura, Barbarossa Tattoo Shopa i Tattoo studija „Ghost“. Najčudnije zahtjeve za „pirsanjem“ sa kojima se susrela su horizontalni piercing jezika i piercing očnih kapaka, što ona u svom salonu odbija raditi. Čak 85 posto klijenata su žene, dok muškarci uglavnom dolaze u pratnji, a prosjek godina kreće se od 16 do 35.

– Žene kupuju nakit jer su žene, kratko i jasno na to kaže Ana. Najniža cijena „pirsanja“ je 80 kuna za ušnu resicu, a najviša za genitalne piercinge do 600 kuna.

Kao veliki problem u Hrvatskoj ističe kako nema nikakve zakonske regulative za piercing studije, točnije, kada se otvara piercing studio jedina dozvola koju vlasnik treba imati je ona za minimalne tehničke uvjete i to samo ako smatra da će mu prodaja nakita biti veća od same usluge „pirsanja“.

– Ne postoje nikakvi minimalni tehnički uvjeti za piercing, Laco dalje objašnjava. Upravo je to ono na čemu trenutno radi sa Ministarstvom zdravstva – piše prijedlog o izmjeni zakona. Iako je svjesna da će time ostale piercing studije dovesti u nezgodan položaj, smatra kako je tako nešto od krucijalne važnosti.

– Mislim da je ključno da se u 2019. pazi na prenošenje krvno prenosivih bolesti!, istaknula je.

Osvrnula se i na stigmu da su piercing i tattoo studiji mračna i zastrašujuća mjesta. Slaže se da je i dalje prisutna, ali da se upravo na tome treba raditi. Zato je odlučila svoj salon napraviti izgledom privlačnim za svakoga, da se, recimo, mlade djevojke ne prestraše kada uđu, već da se osjećaju ugodno i dobrodošlo.

Na pitanje o budućnosti kulture „pirsanja“ Ana odgovara: „Krenulo je isprva sa pankerskom scenom i alternativcima. Onda je Maria Tash napravila revoluciju radeći fancy stvari, okrenula se šminkerima. Sada to ide mainstream“, čime je prognozirala svjetlu budućnost piercinga.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!