Vedrana_Jakus_Mateskovic_-_Lutajuca_kuharica-1-62945

[VIDEO]Povetica - tradicionalni uskršnji kolač iz Lidvinine kuharice - Lutajuća kuharica

Objavio: Portal Lanterna

Povetica je tradicionalni kolač koji će obogatiti Uskršnji stol. Najčešće se puni jabukama, malo domaće marmelade i grožđicama, no izbor je vaš.

Autorica: Vedrana Jakus Matešković

Sigurno za sve blagdane ili fešte već imate neke tradicije koje obnavljate svake godine u nekom vama dragom društvu. No, ako ćemo biti baš potpuno iskreni većina naših tradicija vrti se oko stola i hrane koju pripremamo. Nije iznimka ni moja tradicija koju danas dijelim s vama.

Mnogi bi rekli da je Istra dosta siromašna po pitanju slastica, pa tako za Uskrs pored popularne pince tradicionalno se priprema još i štrudel, odnosno povetica. Radi se kolaču od dizanog tijesta koji se puni raznim voćem koje se može naći pri ruci, ovisno o godišnjem dobu.

Vedrana_Jakus_Mateskovic_-_Lutajuca_kuharica-85403

Prije nego krenem na sam recept i otkrijem vam čari tog posebnog kolača, moram vam nešto ispričati o njemu, a i o samom receptu. Ako ste pratili neke od mojih prijašnjih članaka mogli ste pročitati informaciju da u Tinjanu posjedujemo stoljetnu kuharicu Lidvine Depiera. Osim što kuharica čuva kulinarska blaga, a između ostalog i recept za našu današnju poveticu, kao da čuva i naša sjećanja iz djetinjstva koja vezujemo za blagdane i obiteljska druženja.

Negdje sam već pričala kako su naše none radile štrudel i kako su brižno cijelu zimu čuvale voće poput jabuka, oraha i slično da bi imale čime puniti ovu sočnu slasticu, te kako bi ona bila što bogatija upravo za Uskrs. Ono što ja pamtim su varijacije iste slastice i miris kada je povetica tek svježe pečena, pa ono iščekivanje dok nam se dozvoli kušanje prvog komada (nismo uvijek uspjeli dočekati odobrenje prije nego smo skrivečki ukrali komadić).

VIDEO

Povetica se u mojoj kući najčešće radila s jabukama, malo domaće marmelade i grožđicama, no izbor je vaš da ju punite čime god želite, te da u njoj beskrajno uživate.

SASTOJCI:

– 10 g svježeg kvasca
– 0,5 – 1 dcl toplog mlijeka
– 50 g maslaca
– 1 jaje
– 1 žlica šećera
– prstohvat soli
– 100 g brašna

POVETICA – PRIPREMA:

Kvasac dignemo u mlijeku s malo šećera. Dok se kvasac diže jaje umutimo s ostatkom šećera te dodamo otopljeni maslac. Sve dodamo u brašno, te zamijesimo ljepljivo tijesto. Ostavimo ga da odmori oko 20 minuta.

Tijesto koje je kratko odmorilo promiješamo te dodamo brašna (ukoliko je potrebno) dok ne zamijesimo glatko tijesto koje ćemo moći razvaljati u tanku pravokutnu koru.

Za nadjev sam ostala u potpuno rustikalnom tonu, pa sam pripremila malo suhih smokava, nekoliko krupno sjeckanih badema i oraha, jabuku, te nekoliko žlica domaće marmelade od šljiva. Sve sam to rastegnula po razvaljanoj kori, smotala kao roladu i zavila u polukrug. Obavezno ju prije pečenja probodite vilicom na nekoliko mjesta kako se ne bi raspuknula.

Poveticu je potrebno opet pustiti da kratko odmori, nekih 15 minuta dok ne primijetimo da se tijesto počelo dizati. Tada ju stavimo u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva oko 30 min.

Kada je povetica već uhvatila boju, te je skoro pečena izvadimo ju iz pećnice, premažemo ju bijelim vinom i šećerom. Ako se pitate zašto baš time, odgovor je da su tako radile druge žene u povijesti moje obitelji ???? .

Eto, nadam se da će vam i ovaj tradicionalni kolač obogatiti Uskršnji stol, a ako prifali zabave uvijek možete nakon obilatog ručka pičiti jaja ????.

Vedrana_Jakus_Mateskovic_-_Lutajuca_kuharica-2-41723

Fotografije i video: Marin Aničić

PROČITAJTE JOŠ:
LUTAJUĆA KUHARICA – BROWNIE S DALEKOG ISTOKA
NEOBIČAN DORUČAK – PALAČINKE OD TIKVE
TINJANSKE KUHARICE LIDVINE DEPIERA

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea