Hotel_Deak-3

Riječki povijesni hoteli - hotel „Deák" - od hotela do doma sindikata (4)

Objavio: Portal Lanterna

Hotel koji je imao velik utjecaj na društveni život Rijeke koji je dobio ime po mađarskom ministru pravde.

Piše: Saša Štimac

Hotel „Deák“ – neobično ime prema mađarskom političaru

Na društveni život Rijeke na prijelazu iz 19. u 20 stoljeće bitno su utjecala razna događanja u hotelu „Deák“. Ovo vrlo neobično ime hotel nije dobio po vlasniku već kao posveta mađarskom političaru, ministru pravde, Ferencu Deáku (1803.-1876.). Riječani su ga smatrali zaslužnim za političku osnovu ekonomskog razvoja grada, jer je svojim razumnim političkim potezima učinio neke ustupke Hrvatskoj. Dobio je i svoju ulicu (Corsia Deák) – današnju Krešimirovu.
Zgrada u kojoj se nalazio hotel „Deák“ danas nam je poznata kao „Dom sindikata Franjo Belulović“. Povijesna važnost objekta teško se može povezati s njegovim sadašnjim stanjem.

Hotel_Deak Ferenc Deak

Od jednokatnice do električne rasvjete

Prvotno je na tom mjestu 1877. godine izgrađena mala jednokatnica, a 1891. je uslijedila dogradnja i hotel postaje dvokatnica. Ponovno je dograđen 1898. godine, a prilikom temeljite renovacije 1908. godine hotel je dobio i električnu rasvjetu.
U hotelu „Deák“ održana su mnoga kazališna gostovanja, plesovi, zabave. Također, ovdje su se održavale mnoge filmske projekcije putujućih kinematografa.

Hotel_Deak-1 Boce soda vode kao suveniri i artefakti hotlijerstva u Rijeci

Česte promjene vlasnika, još češće imena

Promjene vlasnika zgrade bile su česte. Prvu manju zgradu podigao je Andrea Bukounig. Već 1881. vlasnik zgrade je Marijan Kalić, pa zatim Federico Heim (1889.-1907.), Riccardo Sander (1908.-1910.) te Julius Ederer Burger (1912.-1915.) koji je u to vrijeme i vlasnik hotela „Bonavia“.

Hotel_Deak-2


Hotel „Deák“ je u samo dvije godine više puta promijenio ime. Posljedica je to političke vjetrometine i pokazatelj prilika u Rijeci toga vremena. Nakon što je potpisano primirje u čast američkog predsjednika preimenovan je u „Wilson“, zatim u „Orlando“. Po dolasku ekscentričnog osvajača postao je „D’Annunzio”, a po njegovom odlasku novi je naziv “Excelsior”.
Nakon dolaska narodne vlasti hotel postaje Dom sindikata “Franjo Belulović”.

PROČITAJTE JOŠ:

RIJEČKI POVIJESNI HOTELI - USPON I ZLATNO DOBA (1)
HOTEL "EUROPA" - NAJVEĆI I NAJPRESTIŽNIJI RIJEČKI HOTEL (2)
HOTEL "LLOYD" - SUSJED EUROPE KOJI JE ČESTO MIJENJAO VLASNIKE (3)

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea